Doğu Asya ülkesi Güney Kore, yerli imkanlarla geliştirdiği roketini başkent Seul’ün 500 kilometre güneyinde bulunan Goheung’taki Naro Uzay Merkezi'nden yerel saatle 17.00’de uzaya gönderdi.
İŞTE GÜNEY KORE'NİN YERLİ ROKETİ NURİ
Kore Uydu Fırlatma Aracı II olarak bilinen ve Korece "dünya" anlamına gelen "Nuri" adlı roket, üzerindeki bir buçuk ton yapay uyduyu ise yörüngeye yerleştirmede başarılı olamadı.
GÜNEY KORE CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, roketin hızlı bir şekilde yol aldığını ancak uydunun yörüngeye oturtulamadığını açıkladı. Moon, "Ne yazık ki hedefimize tam anlamıyla ulaşamadık." ifadesini kullanarak bir sonraki denemenin Mayıs 2022'de yapılacağını söyledi.
200 ton ağırlıkta ve 47.2 metre uzunlukta olan Nuri'nin Güney Kore’ye yaklaşık 2 trilyon won’a (1.6 milyar dolar) mal olduğu tahmin ediliyor. Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü’ne (KARI) göre Güney Kore, 2027 yılına kadar uzaya 4 yerli Nuri roketi daha fırlatmayı planlıyor.
Ülke, teknolojik bir güç merkezi olarak görülse de uzay araştırmalarında diğer ülkelerin gerisinde kaldı. Seul’ün 2009 ve 2010’da roket fırlatma girişimleri, kalkıştan sonra meydana gelen patlamalarla başarısızlıkla sonuçlanmıştı. (İHA/AA)