Karadenizli balıkçılar, av yasağının sona erdiği 1 Eylül'den beri ağlarını denize bırakmayı sürdürüyor. Bereketli bir sezon geçirmeyi bekleyen balıkçılar, deniz suyu sıcaklığı, kirlilik ve aşırı avcılık nedeniyle umduğunu bulamıyor. Bölgede deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi, hamsinin ise daha soğuk olan Gürcistan sahiline yönelmesine neden oluyor. Son günlerde istedikleri düzeyde hamsi avlayamayan balıkçılar ise rotalarını Gürcistan'a çeviriyor. Trabzon'da hamsinin azalmasının ardından ise tezgâhlarda istavrit bolluğu yaşanıyor. Tezgahları süsleyen istavritin kilosu 10 liradan satışa sunuluyor.
Trabzon’da balıkçılık yapan Yakup Bektaşoğlu hamsinin kendilerini terk ettiğini söyleyerek, "Hamsiyi çok soran oluyor. Havalar soğumayınca Karadeniz’in efsanesi hamsi Gürcü’ye kaçtı. Hamsi bazı tezgahlarda yer alıyor ama onlarda şoklanmış hamsiler. Şu anki hamsiler ince. Ama ocak ayı itibarı ile Gürcü hamsisi tezgâhlarda yerini bulacak. Hamsi almaya gelen vatandaşlar artık istavrit alıyorlar ya da diğer balıklara yöneliyorlar" dedi.
Balıkçı Cem Yazıcı ise hamsinin nadir olduğu tezgahlarda istavrit bolluğunun olduğunu belirterek, "Hamsi Gürcistan’da. 20 gün sonra ancak bize gelir. Deniz suyu burada bekledik ama bir türlü ısınmadı. Şu an tezgahlarda istavrit bolluğu var. Tirsi var, mezgit var. Geçen hafta hamsiyi biz 3 kilo 10 liradan bile sattık. Vatandaş bekliyordu kulağına kar suyu kaçsın hamsinin tuzlayalım falan diye. Ama şimdi onlarda pişman oldu. Şu anda Gürcistan’dan gelen hamsiler 10 liradan aşağıya düşmez, iri hamsi olduğu için. Zaten vatandaşlarda ince hamsiye bakmıyorlar" diye konuştu.
İstavrit, hormon seviyesini düzenler ve kan damarlarının esnekliğini korumada etkilidir. Kansere sebep olan faktörleri elimine ederek bu hastalığa karşı vücudu korur. Kötü kolesterol seviyesini ve yüksek kan basıncını düşürür.
Migren ağrılarına, eklem rahatsızlıklarına iyi gelir. Beynin aktivitesini destekleyerek hafızayı da güçlendirir. Kalp sorunlarını, iç organlarda yaşanan problemleri önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve metabolizmayı düzenler.
İstavritin yağ oranı ve vitamin değerleri yüksektir. Bu amaçla bol bol tüketilmesi tavsiye edilir.
İstavriti lezzeti olması için tavada pişirebilirsiniz. Bunun için;
500 gram ayıklanmış istavrit
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
6 yemek kaşığı mısır unu
Bol suda yıkadığınız istavritlerin iç kısımlarını ayıklayın. Kafa ve kuyruk kısımlarını almayın.
İçini temizlediğiniz ve duruladığınız balıkların suyunu süzdürün. Fazla sularını gerekirse bir kağıt havlu yardımıyla alın.
Balıkları, orta kısımlarına da gelecek şekilde tuzlayın. İri tane olmaması için mısır ununu eledikten sonra düz bir servis tabağına alın.
Tuzladığınız balıkları arkalı-önlü mısır ununa bulayın. Tercihe göre mısır özü yağını teflon bir tavada kızdırın.
Mısır ununa buladığınız istavritleri, arkalı önlü ters çevirerek renk alana kadar kızartın.
Kızaran balıkları fazla yağını bırakmaları için kağıt havlu serili bir servis tabağına çıkartın.
Halka halka kestiğiniz kırmızı soğan ve limon dilimleri eşliğinde sıcak olarak servis edin.
Hamsi almaya gelip tezgâhlarda bulamayan kent sakini Zehra Bülbül de "Hamsi aradık tezgahlarda ama bulamadık. Biz de başka balıklara yöneldik. Bütün balıklar güzel. Şimdi biz istavrit ve levrek aldık" dedi.
Duygu Ergül ise "Hamsi alalım dedik ama tezgâhlarda hamsi yok. Genelde istavrit var. Hamsi yemek nasibimizde yok muş. Levrek yemeye karar verdik” diyerek ilerleyen günlerde hamsinin denizlerde bollaşmasını temenni etti.
Bu arada Trabzon Balık Hali'nde tezgâhlarda kilo başına balık fiyatları ise şöyle:
Mezgit 15 lira, olta mezgiti 30 lira, zargana 35 lira, çipura ve levrek 35 lira, tirsi 20 lira, hamsi 10 lira, istavrit 10 lira, somon 30 lira.