Türk kadın girişimcilerin ilham veren başarı hikayeleri!
Türk kadın girişimcilerin ilham veren hikayeleri!
Diyarbakır'da inşaat sektörünün "Hanımağa"sı
Çalışma şartları ve erkek egemen yapısı ile kadınların uzak durduğu bir alan gibi görünen inşaat sektöründe de kadınlar pek çok iş kolunda olduğu gibi başarılarıyla adlarından söz ettiriyor. Diyarbakır'da yaşayan 3 çocuk annesi 54 yaşındaki Hanımağa İnci de bu kadınlardan yalnızca biri. İnşaat sektöründe önceleri konut alım satımı yapan İnci, zevkine uygun konutlar yapmak için 3 yıl önce müteahhitlik yapmaya karar verdi. Diyarbakır'ın gelişen yüzü inşaat sektöründe, "Ben de varım." diyerek müteahhitliğe başlayan İnci, eleştirilere kulak tıkayarak yolundan vazgeçmedi. Zamanının büyük bölümü şantiyelerde geçen İnci, adını taşıyan konutların yükseldiği kentte 300 kişiye de istihdam sağlamaktan mutlu.
İşçilikten ihracat yapılan firmanın patronluğuna
Kastamonu'da 21 yıl fabrikada çalışan Hamide Sekecek, KOSGEB'den aldığı 150 bin lira krediyle kurduğu tekstil atölyesinde 83 kişiye istihdam sağlayıp, İtalya ve İspanya'ya ihracat yapıyor.
Kars'ta peynir müzesi açan, Fransızca konuşan güçlü bir kadın
Evli ve 3 çocuk annesi Zümran Ömür’ün hayatı, işadamı İlhan Koçulu’nun 2007 yılında Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’ni kurmasıyla değişti. Dernekte başkanlık yapmaya başlayan ilkokul mezunu Ömür, 45 kadınla birlikte birçok projeye imza attı. Projeler kapsamında köyde Ekolojik Peynir Müzesi ve Bitki Müzesi kurulurken, gravyer ile kaşar peynirinin tanıtımı için çalışmalar yapıldı. Zümran Ömür, eşi Celal Kazım Ömür ve dernek kurucusu İlhan Koçulu’nun da büyük destekleriyle günden güne kendisini geliştirdi. Ömür ve dernek üyesi kadınlar, Fransızca öğrenip, yoga dersleri aldı, uzmanlar eşliğinde bitkiler üzerine eğitim gördü, daha sağlıklı bir yaşam için adımlar attı. Zümran Ömür öncülüğündeki çalışmalarla Boğatepe köyü, göç veren konumdan çıkıp göç almaya başladı. Ömür, ayrıca, köy derneğinde, kadınlarla faaliyetlerini ve ürettikleri ürünleri bazen Fransızca da konuşarak sosyal medyada tanıtıp, fenomen oldu. Zümran Ömür, derneğin asıl amacının kadının toplumda yer alması, ayakları üzerine durması, erkeğin arkasında veya önünde değil yanında yürüyen birey olmasını sağlamak olduğunu söyledi. Ömür, çalışmalarını şöyle anlattı: “2007’de derneğimizi kurduk. 45 kadın, 15 erkek üyemiz var. 35 tür tıbbi bitki öğrendik. Bunlar için kurutma atölyeleri kurduk. Nasıl toplanacağını, nasıl kurutulacağını öğrendik. Fransızca kursu gördük, dil öğrendik. Eko turizme başladık. Üretmeyen toplum yok olmaya mahkûmdur. Hem üretip hem tüketmek için de burada kadınlar olarak çalışmalarımızı sergiliyoruz.”
Çocuklarının süt ihtiyacı için başladı, çiftlik kurdu
Denizli'de çocuklarının süt ihtiyacını karşılamak için annesinden aldığı birkaç buzağıyı büyüten ve hayvan beslemeye başlayan girişimci kadın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı destekle süt üretim çiftliği kurdu. Yatırım bedeli 1 milyon liranın üzerindeki tesis için yüzde 65 hibe desteği alan ve tesisi son teknolojiyle donatan girişimci kadın, her gün 900 litre sütü işleme tesislerine satıyor.
'Oto yedek parça kadın işi değildir' imajını yıktı
Kadın girişimci Ebru Özülkü, "erkek işi" olarak görülen oto yedek parça satma işini e-ticaretle gerçekleştirme hayalini, bu işle uğraşan babasının "Sektör zor, parça pis, kadın işi değil" diyerek karşı çıkmasına rağmen yıllarca çalışıp biriktirdiği sermayeyle 4 yıl önce hayata geçirdi. Otomobilleri tamir edecek düzeyde yedek parçadan anlayan Özülkü, kurduğu aloparca.com aracılığıyla oto yedek parçalarını yarısına yakını kadın olan satış uzmanlarıyla müşterilerine ulaştırıyor.