Doç. Dr. Deniz Ulaş, “Mitolojik olarak evlilik ve düğün tanrısı anlamına gelen himen, o zamanlardan günümüze kadınlarda namusun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Aile içinde bile konuşulması ayıp kabul edildiği için kızlık zarı ile ilgili doğru bilgilere ulaşmak özellikle bizim gibi muhafazakâr toplumlarda maalesef zor olmaktadır” diye konuştu.
İLK GECE HİKAYELERİ YÜZÜNDEN CİNSEL BİRLEŞİM YAŞAYAMIYORLAR
Çevreden duyulan yanlış bilgilerle, abartılan korkunç ilk gece hikâyeleri ile genç kızlar ilk gece tecrübesi yaşadığını hatta ülkemizde her 10 kadından birinin bilinçaltına yerleşen korkular nedeniyle cinsel ilişkiye giremediğini belirten Doç. Dr. Deniz Ulaş, sadece doğru bilgilendirme ile ilk gece korkusunun yenilebileceğini vurguladı.
Doç. Dr. Deniz Ulaş; açıklamasında efsane ve gerçekleri şöyle aktardı...
Kadınların büyük korkusu kızlık zarı hakkında efsaneler ve gerçekler
EFSANE:Kızlık zarı enfeksiyondan korur.
GERÇEK: Hayır kızlık zarı enfeksiyondan korumaz. Tıbbi olarak hiçbir görevi olmayan embriyolojik bir kalıntıdır.
EFSANE: Kızlık zarı vajinanın derinininde bulunur
GERÇEK: Hayır. Kızlık zarı tam olarak vajina girişinin 0.5-1 cm iç kısmında yer alan, farklı yapı ve şekilde olabilen bir dokudur. Kızlık zarı dışardan bakılınca görülmez, ancak iç dudaklar yanlara çekilerek görülür.
EFSANE: Kızlık zarı vajinayı tamamen kapatır.
GERÇEK: Hayır. Kızlık zarı vajinayı tamamen kapatmaz. Adet kanının ve vajinal salgıların dışarı atılabilmesi için ortasında dairesel bir açıklık (delik) bulunur. Bu sayede adet kanı ve vajinal akıntı dışarı atılabilir.
EFSANE: Tek tip kızlık zarı vardır
GERÇEK: Hayır tek tip kızlık zarı yoktur. Kızlık zarı çeşit ve özellikleri açısından kişiden kişiye farklılık gösterir. En sık görülen çeşidi, anüler tip dediğimiz ortasında düzgün kenarlı yuvarlak delik bulunan tiptir. Bazen deliğin kenarlarında doğal çentikler bulunabilir ve bu tırtıklı bir görüntüye neden olabilir. Diğer bir himen tipi ise septalı kızlık zarı dediğimiz türdür. Septalı kızlık zarında deliğin ortasından bir septa geçer ve kızlık zarını 2 bölmeye ayırır. Halk arasında bölmeli kızlık zarı da denir. Nadiren de kribriform kızlık zarı adı verilen elek şeklinde küçük küçük bir çok delikten oluşan çok delikli bekaret zarı görülebilir. Çok nadir görülen diğer bir bekâret zarı çeşidi de imperfore himendir. İmperfore himende kızlık zarının ortasında hiçbir delik bulunmaz (kapalı himen). Imperfore himen olan genç kızlarda adet kanının dışarı akabileceği bir delik olmadığı için hiç adet görememe şikayeti ile başvururlar. Bu durumda cerrahi olarak ameliyatla açılması gerekir (Himenektomi).
EFSANE: Kızlık zarı bozulduğunda çok kanama olur.
GERÇEK: Kızlık zarının ortasında bulunan deliğin genişliğine ve esnekliğine göre kızlık zarı kanaması değişir. Eğer kızlık zarı vajinayı çok daraltmışsa çok kanama olabileceği gibi, vajinayı daraltmıyorsa yani halk arasında esnek kızlık zarı varsa kanama birkaç damla da olabilir veya hiç kanama olmayabilir.