Son derece şirin bir etek, baskılı bir tişört ya da kot pantolon... Her gün giydiğimiz kıyafetlerde kullanılan kimyasallar, uluslararası standartlarda değilse birçok hastalığa hatta kansere bile neden olabilir.
Giysilerdeki toksinlerin doğrudan sağlık sorunları ile ilişkisini gösteren kesin delil bulmak zor olsa da çalışmalar rahatsız edici sonuçlar göstermektedir. Giysilerdeki bazı kimyasalların farelerde kansere neden olduğu, bu kimyasallarla bütün gün çalışan işçilerde kansere neden olabildiği ve yüksek konsantrasyonlarda zarar verici olabildiği gösterilmiştir. Kısa vadede bu kimyasallar alerjik reaksiyon ve tahrişe de yol açabilmektedir.
Sentetik kumaşlardaki kimyasallar maalesef cildimiz için en iyi arkadaş değil. Polyester, suni ipek veya likra gibi kumaşların sağlığımıza neler yapabileceğini araştırdık. İşte liste!
Sağlığınıza zarar verebilecek zehirli kumaşlar ve yerine giyebilecekleriniz
POLYESTER. Polyester, en popüler ve en çok kullanılan sentetik kumaşlardan biridir. Kırışıklıkları ve yırtılmaları önlemek için pamuk gibi doğal bileşenlerin bir karışımı ile üretilse de sağlığımız üzerindeki etkisi hala zararlı olabilir. Polyester giyerken cildinizin nefes alması zorlaşır. Ayrıca, artan vücut sıcaklıkları daha sonra cildiniz tarafından emilen bu kumaştan kimyasalların
salınmasına yardımcı olur. Bu, döküntü, kaşıntı, kızarıklık, egzama ve dermatit gibi çeşitli sorunlara ve tahrişe neden olabilir. Bu nedenle, giysilerinizde ve ayrıca nevresimlerinizde polyesterden kaçınmak daha iyidir.
SUNİ İPEK (VİSKON). Suni ipek kimyasal olarak kağıt hamurundan dönüştürülen selülozdan yapılmış bir elyaftır. Bu materyalin üretimi sadece tehlikeli değil, aynı zamanda giymek de sağlıksız olabilir. Suni ipek bulantı, baş ağrısı, kusma, göğüs, kas ağrısı ve uykusuzluğa neden olabilecek toksik maddeler yayabilir. Tüm bunlara ek olarak, üretimi çevreyi ağır biçimde kirletiyor.
NAYLON. Çoraplar, iç çamaşırları, külotlu çoraplar ve çok sayıda günlük kıyafetler naylondan üretilir. Dayanıklı ve üretilmesi çok pahalı olmadığı için oldukça popülerdir. Aynı zamanda, naylon çıplak cildinize giymek için en iyi seçenek değildir. Naylondan yapılmış giysiler deriden ter emmez, bu da kötü kokulara ve cilt enfeksiyonlarına neden olabilir. Üretiminde kumaş farklı kimyasallarla ağartılır veya boyanır. Cildinize sürmek de çeşitli tahrişlere neden olabilir.
AKRİLİK. Akrilik kumaşlar, bir kanserojen ve bir mutajen olan akrilonitrilden yapılır. Bu maddeye maruz kalmak sağlığınızla ilgili farklı sorunlara neden olabilir. Bunların arasında baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, nefes almada zorluk, uzuv güçsüzlüğü ve daha pek çok şey vardır. Akrilik kumaşlar giyerek, akrilonitrilin bir kısmını cildinize absorbe etme riski vardır. Ayrıca, akrilik üretimi çevre kirliliğinin büyük bir nedenidir.
ELASTAN - LİKRA. Bu tip kumaşlar oldukça esnektir. Spor sütyenleri, taylar, tişörtler, korseler, bikiniler bu kumaşlardan üretilir. Diğer sentetik kumaşlar gibi bunlar da poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden yapılır. Bu aynı zamanda kanserojen olarak kabul edilir. Bu kumaşlarla uzun süreli temas, dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.