Nazilli’nin en uzak köylerinden olan Aşağı Yakacık Köyü İlk ve Ortaokulu idareci, öğretmenleri ve öğrencilerin hayata geçirdiği projeler görenleri şaşkına çeviriyor.
Nazilli’ye 36 kilometre uzakta bulunan ve ‘Avra’ olarak da bilenen köyün okulunda genç ve idealist öğretmenlerin ortaya koyduğu firikler ilginç etkinlikleri ortaya çıkarıyor. Köyün merkezindeki bir tepeye kurulan okulda ‘Sosyal Bilimler Müzesi’ ve ‘Bilgi Yolu’ köy halkının yanı sıra çevre köylerden de ilgi görmeye devam ediyor. Okul aynı zamanda öğrencilerin devamsızlığını azaltan ilginç ve basitte bir projede hayat vermiş. Okul idarecileri günde 1 portakal sayesinde 2010-2011 Eğitim Öğretim yılında yüzde 35,42 olan öğrenci başına düşen devamsızlık süresini, 2011-2012 Eğitim Öğretim yılında yüzde 8,61’e düşürmeyi başarma başarısını göstermiş. Önceki yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ilköğretim öğrencilerine yönelik Matematik ve Fen Bilimleri Proje Çalışması’na ‘Bu Benim Eserim’ ile katılan ve Nazilli’den projeye katılan tek okul olma özelliğini elinde bulunduran Aşağı Yakacık Köyü İlk ve Orta Okulu, geçtiğimiz yıl da Matematik Projesi’ni İzmir’de sergilenme başarısını elde etti.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ersin İşsever, ‘Sosyal Bilgiler Müzesi’ni kurma amaçlarının genç nesillere hem kültürümüzü, hem de tarihi değerlerimizi anlatmak olduğunu söyledi. İşsever, müzede testiler, yemek kapları, eski paralar, eski saatler, eski kıyafetler, Yunanlılarla yapılan çatışmada kullanılan tüfek, gaz lambaları, taş plaklar, eski kasetler, terazi, makaslar ve eski radyolardan oluşan 700’e yakın eserin sergilendiğine dikkat çekti. Ersin İşsever, “Eskiden annelerimizin, babalarımızın, dedelerimizin kullandığı araç ve gereçleri görmek, şuan ki teknoloji ile eskiden kullanılan gereçler arasındaki kıyaslamayı yapmak, tarihi ve kültürel değerlerimizi öğretmek amacıyla bu müzeyi kurduk. Müzemiz ile görsel olarak çocuklarımıza eski araç gereçler ile günümüz teknolojisi arasındaki farkları ve kolaylıkları anlatıyoruz. Her ne kadar eski desek de onların yerinin önemini ve dayanıklılıklarını da anlatarak değerlerimize sahip çıkmaları gerektiğini söylüyoruz. Müzemizin oluşumunda çocuklarımızın ve velilerimizin payı çok büyük. Müzenin okulumuzda uzun süre kalmasını arzu ediyoruz. Çünkü gelecek nesillere buradaki değerleri bu şekilde anlatabiliriz” dedi.
2’si idareci 17 personel ile 219 öğrenciye hizmet verdiklerini belirten Okul Müdürü Selami Altuntaş ise taşımalı eğitim yapan bir okul olduklarını söyledi. Nazilli’ye 36 kilometre uzaklıkta bulunan okulun tüm idareci ve öğretmenlerinin şartlar dahilinde iyi şekilde eğitim ve öğretim verdiğini ifade eden Altuntaş, “Faaliyete geçirdiğimiz müzemizi nasıl geliştirebiliriz düşüncesiyle yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda bize yakın köylerden müzemizde sergilenmek üzere araç, gereç veya tarihi eser talebinde bulunduk. Bu projemiz Aydın merkezde bir okulumuzda var. Ama ilk defa bir köy okulunda açıldı. Bu noktada Nazilli merkez ve köylerindeki öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ziyaretimize bekliyoruz. Kapımız onlara her zaman açık” dedi.
GÜNDE 1 PORTAKAL DEVAMSIZLIĞI DÜŞÜRDÜ
Aşağı Yakacık Köyü İlk ve Orta Okulu ‘Toplam Kalite Yönetimi Başarı Yolcuları Ekibi’, devamsızlığı azaltmak için geçtiğimiz yıl ilginç bir projeyi uygulamaya geçirdi. Köyün yüksek bir konumda ve soğuk olması sebebiyle öğrencilerin sık-sık hastalanarak uzun süreli devamsızlık yaptığını ve bunun okul başarısını etkilediğini tespit eden ekip, hastalıkların önüne geçmek için her gün bütün okulun ‘c vitamini’ almasını sağlamak için bir proje geliştirdi. Proje kapsamında çocukların hasta olmalarını önlemek için yanlarında portakal getirmeleri söyleyen ekip, öğrencilere ilk ders başlamadan önce öğretmenleriyle birlikte her gün en az bir portakal yedirmeyi sağladılar. Ekip günde 1 portakal sayesinde 2010-2011 Eğitim Öğretim yılında yüzde 35,42 olan öğrenci başına düşen devamsızlık süresini, 2011-2012 Eğitim Öğretim yılında yüzde 8,61’e düşürmeyi başarma başarısını gösterdi.
Öğrencilerin ders saati dışındaki saatlerinde ve teneffüslerde eğlenirken bazı bilgileri de öğrenmelerini sağlamak amacıyla Matematik Öğretmeni Didem Kaytaz’ın tavsiyesi ile okul koridorlarında kurulan ‘Bilgi Yolu, Bilim Yolu’ projesi bir çok okula örnek olacak. Didem Kaytaz, “Bu proje her ne kadar basit bir şey gibi görünse de öğrenciler için çok büyük artılar katıyor. Derslerde bazen dikkatsizlik, bazen de ilgisizlikten dolayı öğrenemediği bilgileri öğrenciler oyun oynarken öğrenebiliyor. Teneffüslerde 50 metre uzunluğundaki koridoru gezen çocuklar her ay farklı bilgilere kavuşuyor. Koridorun çatısına gerilen iplere asılı bulunan bilgiler öğrencilerin dikkatini çekiyor. Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgisi ve Hayat Bilgisi dersleriyle ilgili notlar bulunan bilgi yolunda genel kültür artırıcı bilgiler de yer alıyor” dedi.
Nazilli’nin en uzak köylerinden olan Aşağı Yakacık Köyü İlk ve Ortaokulu idareci, öğretmenleri ve öğrencilerin...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz