YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Manisa Deprem Etüt Merkezi Hizmete Açıldı

Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 81 ilde riskli bina tespitine yetkili kıldığı...

Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 81 ilde riskli bina tespitine yetkili kıldığı belediyeler arasında bulunan Manisa Belediyesi, Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı’nı faaliyete açtı.

Manisa Belediyesi’nin Gençlik Merkezi alt katında faaliyete geçirdiği Manisa Belediyesi Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı törenle açıldı. Açılış törenine Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Uzman Lider Eğitici Kıdemli Albay Sadettin Çokay, Belediye Başkan Yardımcıları Azmi Açıkdil, Nursel Ustamehmetoğlu, Tamer Çipiloğlu, Cem Çöllü, Hasan Eryılmaz, Funda Solak, Belediye Meclis üyeleri, İmar ve Şehircilik Müdürü Türkan Taş Köroğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Selami Katran, MHP Merkez İlçe Başkanı Engin Kabadağ, Ülkü Ocakları İl Başkanı Onur Pabuççuoğlu, Manisa Afet ve Acil Durum Müdürü Bekir Şen, MESOB Başkanı Hasan Geriter, Mimarlar Odası Başkanı Atilla Efendioğlu, AKUT Şube Başkanı Hakan Özcan, mahalle muhtarları ve davetliler katıldı. Törende bir konuşma yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Burak Gürol, Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAK İÇİN ÇABALADIK"

Gürol’un ardından Belediye Başkanı Cengiz Ergün, kürsüye davet edildi. Kısa bir süre önce hayata geçen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile birlikte yapıların deprem güvenliği incelenip, güvensiz yapıların dönüşümünün yapılacağını hatırlatan Başkan Ergün, “Önceki yıl yürürlüğe giren ‘Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planı’ ile birlikte il belediyeleri ve taşralara bir takım sorumluluklar yüklendi. Manisa Belediyesi olarak bu kapsamda bizler de İl Afet Müdürlüğü nezdinde Celal Bayar Üniversitesi ve diğer sivil toplum kuruluşları ile beraber konuya ilişkin toplantılara katılarak, belediye olarak üzerimize düşeni yerine getirmek için çabaladık. Bu kapsamda önceki yıl Manisa Belediyesi Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı’nın kurulması çalışmalarını başlattık. Bugün de bu çalışmamızı hayata geçirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

"YAPI DENETİMİ CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİN TEMİNİDİR"

‘Manisa Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’ çerçevesinde kurulan Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı’nda vatandaşların talepleri doğrultusunda mevcut binaları ile ilgili, çok düşük bedellerle malzeme analizi yapılacağını ve ön risk raporu verileceğini belirten Başkan Ergün, “Ön incelemede riskli bulduğumuz yapı sahipleri, Bakanlık tarafından lisans verilen kuruluşlara giderek performans analizlerini yaptırıp Kentsel Dönüşüm ile ilgili ilk adımı atmış olacaklardır. 7.4 büyüklüğünde meydana gelen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin sebep olduğu büyük ölçekli can ve mal kaybı ile beraber yaklaşık 16 milyon insanımız, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle deprem, ülkemizin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Marmara Depremi gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Bu acı tablo, yapı denetiminin önemini gözler önüne sermiştir. Yapı denetimi, can ve mal güvenliğinin teminidir. Doğal olayların afete dönüşmesini engellemektir. İmar planına, fen ve sanat kurallarına, standartlara uygun, kaliteli yapı üretmek, bunun için proje ve yapı denetimi yapmaktır” dedi.

"KENTİMİZİN ÖNÜNÜ AÇACAK İMAR PLANINA KET VURULDU"

Manisa Belediyesi olarak göreve geldikleri ilk günden itibaren kentin böylesi bir felaket yaşamaması için alabilecekleri önlemler konusunda çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Kentimizin 200 ayrı noktasında zemin etüdü yaparak, deprem haritalarını hazırladık. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza sağlam konutlar ve sosyal donatıların olduğu bir Manisa bırakmak için kentimizde 1989 yılından beri yapılmayan Revizyon ve İlave İmar Planı’nı hazırladık. Ancak hazırladığımız bu plan, siyasi kaygı güden bazı kesimler tarafından reddedilerek, ne yazık ki başka bahara bırakıldı. Ülke olarak yaşadığımız onca acı örneğe rağmen, kentimizin önünü açacak plan çalışmalarına ket vuruldu, kara bir siyasi propaganda yürütüldü. Bugün açılışını yapacak olduğumuz ‘Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı’nın hayata geçmesiyle birlikte, Manisalı vatandaşlarımız binalarının riskli olup olmadığı ile ilgili olarak ön çalışma yaptırmak üzere Manisa Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurabilecekler. Ben laboratuarımızın ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un vatandaşlarımıza hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.

Revizyon ve İlave İmar Planı ile ilgili çalışmalarına aralıksız olarak devam ettiklerini de belirten Başkan Ergün, “Biraz önce bahsetmiş olduğumuz Manisa İmar ve Revizyon Plan çalışmaları ile ilgili de, çalışmalarımızı şuanda aralıksız sürdürüyoruz. Bunun da bilinmesini istiyorum. Manisa’nın her türlü önünü açacak bu çalışmalarda, bütün Manisalıları elini taşın altına sokmasını bir kere daha belirtmek istiyorum. Meclisimizde bulunan bütün siyasi parti temsilcileri ve bağımsız üyelerimizi de, Manisa’nın geleceği için Manisa’nın önünü açmak için bu çalışmaların içerisinde olmaya bir kere daha davet ediyorum” dedi.

"TEMENNİMİZ DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE DEPREM OLMAMASI"

Ergün’ün konuşmasının ardından son olarak Vali Halil İbrahim Daşöz söz aldı. Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı’nın hayırlı olmasını dileyen Vali Daşöz, “Biliyorsunuz normal zamanlarda insanlar afet olacağını pek düşünmezler. Hep başkalarının başına geleceğini düşünürüz de, nedense kendi başımıza gelebileceğini düşünmeyiz. Artık bilim insanları Türkiye nüfusunun yüzde 95’inden fazlası deprem açısından riskli bölgelerde yaşadığını söylüyor. Kamu görevlilerimizin, yerel yönetimlerimizin en önemli görevi sağlıklı altyapı, sağlıklı imar planı ve sağlıklı yapılaşmadır. Bu üç konu, sizin baştan çok sıkı tutmanız gereken üç konu. Bu iyi yapılmadığı takdirde, o şehirde yaşayan hiç kimse gerçek anlamda güvende değil. O açıdan değerli başkanımızı tebrik ediyorum. Çok teşekkür ediyorum. Tabiî ki temennimiz Manisa’mızda, ülkemizde, dünyanın hiçbir yerinde deprem olmaması. Ancak bu tedbirleri almak bir insanlık görevi, bir milli görev” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Manisa Belediyesi Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı’nın açılış kurdelesi, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve protokol üyeleri tarafından kesildi. Merkezi Vali Daşöz’e gezdiren Belediye Başkanı Cengiz Ergün, yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İmar ve Şehircilik Müdürü Türkan Taş Köroğlu da, protokol üyelerine teknik bilgiler verdi. Merkezin tanıtımı ve duyurulması noktasında tavsiyelerde bulunan Vali Daşöz, hayırlı olması temennisinde bulundu. Açılış töreninin ardından davetliler, düzenlenen kokteylde bir araya geldi.

Manisa Deprem Etüt Merkezi Hizmete Açıldı

Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 81 ilde riskli bina tespitine yetkili kıldığı...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler