Balon balığı kabusu Türkiye’nin denizlerinin üstüne neredeyse çökmüş durumda… Uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Bakanlık da devreye girdi ama denizlerimizi bekleyen tehlike devam ediyor. İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle Kızıldeniz'den gelip, Akdeniz'e yerleşen zehirli balon balığının Ege Denizi'nden sonra rotasını Marmara Denizi'ne çevirdiğini söyledi.
İklim değişikliğinin denizlere etkisini AA'ya değerlendiren Kartal, derilerinde veya karaciğerlerinde salgıladıkları zehirle insanlar ve diğer balıklar için öldürücü özellik taşıyan balon balığının küresel ısınmanın etkisiyle Hint Okyanusu'nu aşarak, Ege Denizi'ne geldiğini belirtti. Kartal, bu balığın geldiği ortama hemen adapte olduğunu, işgalci bir tür olarak nitelendirildiğini ifade ederek, Ege'den sonra Marmara'ya yayılma riskinin olduğunu dile getirdi.
Küresel ısınmanın balıkların göç yönlerini değiştirdiğine dikkati çeken Kartal, "Isınma, balıkların boylarının uzunluğunu, üreme kalitesini, hatta rotasını değiştiriyor. Bu nedenle zehirli balon balığını çok kısa sürede Marmara'da, hatta Karadeniz'de görebiliriz. Bu tür çok hızlı ürüyor, zehirli olduğu için etrafındaki balıkların yaşama şansı olmuyor. Balıkçıların ağlarına da çok zarar veriyor." dedi.
Kartal, balon balığının denizlerde çeşitlilik açısından
tehlike arz ettiğini, Tarım ve Orman Bakanlığının bunun zararlarını önlemek
için kuyruklarını satın aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"İri olanlarına 12,5 lira ödüyor. 2023'te yaklaşık 15
bin civarında zehirli balon balığı Bakanlığa teslim edildi. Bakanlık, balığı
toplatarak üremesini engellemeye çalışıyor. Hızlı üreyen bir tür olduğu için
mücadele etmek oldukça zor. Balığın içindeki bir kesede zehir var. Bu zehir,
insanları felç ediyor hatta öldürebiliyor. Bu balık asla yenmemeli. Profesyonel
bir insan tarafından bu balığın ayıklanması lazım. Hatta hiç yenmese daha iyi,
zaten lezzetli bir eti de yok. Hatta yüzerken bile denk gelirseniz uzak durun.
Vücudunuzda açık bir yara varsa zarar verebilir. Bu yaz Akdeniz plajlarında
görülme olasılığı çok yüksek. Bu vesileyle vatandaşlarımızı uyarmış
olalım."
Kartal, balıkçılık sektörünün yeni yıldan beklentilerini de anlattı. Bu aylarda en çok hamsinin tezgahlarda yer alması gerektiğini aktaran Kartal, "Ancak eylül ayında Marmara'da hamsi avcılığı başlayınca kış için çok balık kalmadı. Denizlerimizde balıkların boyu eskiye göre oldukça küçüldü. Şu an tezgahlarda olan istavritin de boyu normalin altında kalıyor. O yüzden geçen yıl balıkçılık sektörü açısından iyi bir sezon geçirmedik. Balık fiyatları da oldukça yüksek seyrediyor." diye konuştu. Sektör açısından 2023'ün en kötü yıllardan biri olduğunun altını çizen Kartal, palamut, lüfer ile çinekopun istendiği kadar olmadığını söyledi.
Kartal, bir daha böyle bir sezon yaşamak istemediklerini kaydederek, "Hava koşulları balıkçılığı olumsuz etkiliyor. Eskiden havanın çok soğuk olması sorun olurken şimdi kışların sıcak geçmesi sorun oluyor. İklim değişikliği karada tarımı olumsuz etkilediği gibi denizde de balıkçılığı olumsuz etkiliyor. Balık üreme oranları düştü, boyları uzamıyor. Karadeniz'de 26 derece sıcaklık görmeye başladık." ifadelerini kullandı.