Rize’de lise öğrencileri, doğal antimikrobiyal maddeler içeren ve gıdaların ömrünü uzun tutabilen yenilebilir özellikte gıda ambalajı üretti.
Şahika Eğitim Kurumları'na bağlı Özel Kopuzlar Şahika Lisesi 10. sınıf öğrencilerinden Hande Yeni ve Serra Semiz, 44. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında 'yeni nesil yenilebilir ambalaj' üretmeyi başardı. Öğrenciler, ilk olarak damacanalardan sulara kanserojen madde bulaşması üzerine damacana olabilecek doğal bir plastik yapmayı denedi. Bu projede fazla başarı sağlayamayan öğrenciler gıda ambalajlarında da aynı problemin olduğunu görünce yenilebilir özellikte olan ambalaj üretmek için çalışmalara başladı.
Öğrenciler, doğal antimikrobiyal maddeler içeren ve her türlü katı gıdanın, meyve ve sebzelerin kaplanabileceği çevre dostu 'yeni nesil yenilebilir ambalaj' üretti. Öğrenciler, ürettikleri doğal ambalajların gıda ile tüketilmesinde herhangi bir sakınca olmadığını ve kaplandıkları gıda maddelerinin ömrünü uzun tuttuğunu söyledi. Proje, Erzurum’da yapılan TÜBİTAK Proje Bölge Yarışması Biyoloji dalında birinci oldu. Öğrenciler, projeleri ile 20–24 Mayıs’ta TÜBİTAK’ın Ankara’da düzenlenecek olan Türkiye finallerinde yarışacak.
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Hande Yeni, gazetecilere projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni, yenilebilir ambalaj için süt proteini, gliserol, bal mumu, kekik, karanfil ve biberiye yağı kullandıklarını, 300 derecede ısıttıktan sonra vakumlayıp sterilize ettiklerini ve böylece yeni nesil yenilebilir ambalaj üretimini tamamladıklarını belirtti.
Meyve ve sebzelerin oluşturulan yenilebilir ambalaj solüsyonuna batırıldıktan sonra raf ömrünün iki katına kadar uzadığını ifade eden Yeni, ''Kaşar peyniri üzerinde 30 günlük inceleme yaptık. Hiç bir bozulmanın ortaya çıkmadığını gözlemledik. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan solüsyonla sebze ve meyvelerin doğallığını korumasını sağladık. İçinde hiç bir katkı maddesi bulunmadan ürünlerin ömrünü uzatabilmek mevcut teknolojide önemli bir adım.'' dedi.
Serra Semiz ise yeni nesil ambalajın çok büyük bir kolaylık ve hijyen getireceğini vurgulayarak, şunları söyledi: ''Yenilebilir ambalaj, her tür peynir, kek, bisküvi, meyve gibi yiyeceklerde kullanılabilir. İleride teknolojik imkânlarla yemek filmi haline getirilebilir. Manavlarda sıvı gıdalarda ara yüz olarak, direkt karton kutularla temasını engellemek için kullanılabilir. Hazırladığımız ambalajın maliyeti çok düşük olduğu için gelişen teknolojide yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Dondurulmuş gıdalarda da ambalaj olarak kullanılabiliyor. Yeni nesil ambalaj tamamen doğal maddelerden meydana geldiği için doğada bir iki gün içerisinde çözülebilir, gıda ile birlikte tüketilebilir. Tüketildiğinde de insan vücudundaki protein ihtiyacının da bir miktarını karşılamış olur.''
Proje Koordinatörü Sadi Karataş, TÜBİTAK'ın proje yarışmalarının çok önemli çalışmaları ortaya çıkardığını belirterek, ''Öğrencilerin bilimle buluşması geleceğe önemli katkılar sağlıyor. Bu kapsamda öğrencilerimiz gıdaların uzun süre bozulmadan, tazeliğini muhafaza eden bir çalışma ortaya çıkardılar. Bozulmadan besin değeri azalmadan, halkımızın tüketebileceği farklı bir çalışma. Proje bölgede alanında 102 proje arasından birinci oldu. Proje ile Ankara'da Türkiye Rize'yi temsil edeceğiz. Ancak projenin tüm Türkiye ve dünya için güzel bir sonuç elde edeceğini düşünüyoruz. Proje aşamasından çıkıp seri üretime geçildiğinde çok büyük fayda sağlayacaktır.'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından öğrenciler ‘yeni nesil yenilebilir ambalaj' hazırlayarak meyve ve peynir kapladı. Öğrenciler ve öğretmenler daha önceden hazırlanan ambalajları da yedi.
Rize’de lise öğrencileri, doğal antimikrobiyal maddeler içeren ve gıdaların ömrünü uzun tutabilen yenilebilir özellikte gıda...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz