Uygulamalı derslerle kendilerini geliştirme imkanı bulan öğrenciler, sanayi dalgıcı olabilmek için 2 yıllık eğitimleri boyunca 4 kez 10 günlük deniz yolculuğuna çıkıyorlar. Su altı mekanik atölyeleri, konsol ve başlık sistemleriyle iş başına koyulan öğrenciler, kendilerine ait tekneleriyle denize açılıyor.
İskenderun Teknik Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Sualtı Teknolojisi Bölümü öğrencileri, "İste-1" Araştırma Gemisi ile açıldıkları denizde, yer çekimsiz ortamda adeta astronotlar gibi pratik eğitimlerini tamamlıyor.
Su altı inşaatları, sudaki gemilerin karaya çekilmeden onarımı, sörvey çalışmaları, su altı arama-kurtarma faaliyetleri, su altı boru ve iletişim hatlarının döşenmesi, su altı boru hatlarının bakım-onarım işleri, basınç odası kullanma, dalış projeleri geliştirme, dalış organizasyonları alanlarında çalışan sanayi dalgıçlarının sayısı giderek artıyor.
İskenderun Üniversitesi Sualtı Teknolojileri Bölümü öğrencileri de 2 yıllık eğitimlerinde 4 defa 10 günlük deniz yolculuğuna çıkarak, eğitimlerini tamamladıktan sonra üniversiteden "sanayi dalgıcı" olarak mezun oluyor.
Öğrenciler, 10 günlük eğitim kampında dalış yaparken hem deniz canlılarını tanıyor, hem denizcilik meteorolojisini öğreniyor hem de tecrübelerini arttırıyor.
Türkiye'deki 6 su altı teknolojileri bölümünden biri olan İskenderun Teknik Üniversitesi, dalış kulesi, su altı mekanik atölyeleri, konsol ve başlık sistemi, kendisine ait teknesi ve her dönem kamp düzenliyor olması nedeniyle öğrencilerin bu alanda özellikle tercih ettiği okulların başında geliyor.