Osmanlı İmparatorluğu zamanında hastalıkları hapsetmek için kullanılan adadan bulaşıcı hastalıkların Anadolu'ya taşınması önleniyordu. İşte tarihin en dikkat çeken detayları arasında yer alan Karantina Adası'nın hikayesi...
Anadolu'nun sağlığını koruyan ada
Karantina adaları, olası bir hastalık durumunda salgınların ve ölümlerin artmasını engellemek amacıyla kullanılırdı. Urla'da bulunan ada, dünyada tescilli olarak bulunan 3 Karantina Adası'ndan biridir.
YOLCU TAŞIYAN GEMİLER KONTROL EDİLİYORDU
1800'lü yıllarda birçok ölüme yol açan kolera, veba, tifo, tifüs, çiçek, sarıhumma gibi salgın hastalıkları önlemek amacıyla Osmanlı İmparatorluğu tarafından tahaffuzhaneler (karantina evi) kuruldu.
Urla Tahaffuzhanesi, 1865 tarihinde Fransızlara yaptırılarak ticaret gemileri, yolcu gemileri ve özellikle hacıları taşıyan gemileri kontrol ediyordu.
HASTA OLAN YOLCULAR KARANTİNAYA ALINIRDI
Ticaret, yolcu, hac gibi amaçlarla gelen gemiler, ada açıklarında demirler ve yolcular küçük teknelerle adaya taşınırdı.
Adaya gelen yolcuların banyo bölümüne alınarak, kendilerine verilen sabunlar ve özel sterilize edilmiş suyla yıkanırlardı.