Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi Zonguldak İl Bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Zonguldak Dedeman Otel’de, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen “Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen “Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında 10 pilot ilde engelsiz okul modeli bilgilendirme toplantıları gerçekleştirileceği ve toplantı da projenin kalite güvence izleme ve değerlendirme kapsamındaki faaliyetleri yerinde gözlenirken, proje kapsamında eğitimler hakkında yetkililerce bilgi verileceği belirtildi.
Programa, Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Satılmış Tunçkaya, Milli Eğitim Şube Müdürleri Zülfikar Uçar, Şakir Arslan, Celil Demirci ve Ali Yılmaz, Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, Memur-Sen Zonguldak Temsilcisi Kamuran Aşkar, öğrenciler, öğretmenler ve davetliler katıldı.
Programda, saygı duruşu ve Uzunmehmet İşitme Engelliler Okulu öğrencileri tarafından okunan İstiklal Marşı okunması, programa katılanlar tarafından alkışlandı.
Programda, Uzunmehmet İşitme Engelliler Okulu öğrencileri tarafından ayrıca halk oyunları gösterisi sergilendi. Daha sonra konuşma yapan Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, “Engelli çocuklarımız her ne sebeple olursa olsun eğitimden uzak bırakılmaları kabul edilemez olduğu gibi bu öğrencilerin mesleki ve toplumsal hayata eğitim yoluyla katılımlarının sağlanması Milli Eğitimimizin de en önemli hedeflerinden biridir. İlimizde özel eğitim okullarımızla ve özel eğitim sınıflarımızla engelli öğrencilerimiz için en uygun eğitim ortamlarının sağlanması amacıyla gerekli çalışmaları yürütmekteyiz. Bunun yanı sıra okullarımızda kaynaştırma eğitimi ile öğrencilerimizin kendi kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarının sağlanması, gerek öğrencilerin gelecekleri, gerekse de bölgemizin geleceği açısından oldukça önem arz etmektedir. Bütünleştirme eğitimi bütün çocukların kendi ihtiyaçlarına en iyi yanıt veren eğitime erişebilmesini amaçlar. Bütünleştirme eğitimi sadece yetersizliği olan bireyleri değil, öğrenmesi farklı olan bütün çocukları kapsamaktadır. Yapılan araştırmalarda da birlikte eğitime devam eden öğrencilerin ayrıştırılmış okullardaki öğrencilere göre daha başarılı oldukları bilinmektedir. Gelişmiş ülkelerde bütün öğrencilerin bir arada eğitimlerine devam etmeleri adına tüm önlemler alınmaktadır. Türkiye’de de kaynaştırma eğitimi ile daha kapsamlı, daha çok öğrenciye ulaşarak, kişi ve kurumlarla işbirliğini aktif hale getirilerek eğitim kalitesi arttırılmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda yapılan proje dahilinde Zonguldak ili de pilot illerden birisidir. Zonguldak ili proje ile ilgili sorumluluklarını bu zamana kadar yerine getirmiş, bundan sonra da ciddiyetle gereken her şey yapılacaktır. İlimizde okul öncesi ilköğretim, orta öğretim düzeyinde hafif düzey, ağır ve orta düzey, otizm, görme yetersizliği olan öğrencilerimiz için 24 özel eğitim sınıfı, 4 özel eğitim okulu ve diğer okullarımızda tam zamanlı kaynaştırma ile özel eğitimle ilgili faaliyetler sürdürülmektedir. Yetersizliği olan öğrencilerimizden 151 öğrencimiz ayrı eğitime, 384 öğrencimiz de kaynaştırma eğitimi ile akranları ile birlikte eğitimlerine devam etmektedir” dedi.
Ardından konuşma yapan Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, “Özel eğitimin güçlendirilmesi amacıyla güçlendirme projesi geliştirildi. Avrupa Birliği ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hazırladıkları bu proje 7 milyon Euro civarında bir proje ve Türkiye’de 10 pilot ilde uygulaması sürdürülüyor. İlimiz de bu 10 pilot ilden bir tanesi. Buda gösteriyor ki ilimizin özel eğitim konusunda bir hayli yol kat ettiği ve başarılı çalışmalar yaptığı bir göstergesidir. Gerçekten biz valilik olarak Milli Eğitimimizin özellikle bu özel eğitim konusunda çok başarılı hizmetlere imza attığını biliyoruz. Okullarımız da çok güzel etkinlikler ve eğitimler veriyorlar. Özel bir eğitim gerektiren çok büyük fedakarlıklar gerektiren, zor bir eğitim olan en büyük payı öğretmenlerimiz ve yöneticilerimiz kendileri üzerlerinde buluyorlar. Bunu başarıyla uyguluyorlar. Bu eğitimi yapmak kolay değil. Dezavantajlı grupların topluma kazandırılması çok önem arz etmektedir. Eğitim olmazsa bu insanlarımız zaten dezavantajlı daha zor durumlara mahkum bırakmak zorundayız. Atatürk’ün dediği gibi ‘Eğitimsiz fert bırakmamalıyız.’ Biraz önce işitme engelliler okulumuzun öğrencilerinin işaret diliyle İstiklal Marşı’nı dinledik. İnanın benim gözlerim yaşardı. Çok duygulandım. Bu eğitimi vermek çok önemlidir. Gerekli eğitim verildiği takdirde iyi yerlere geliniyor. Burada amaç toplumun çeşitli kesimlerinden geniş bir katılım var. Özel eğitimin sadece okullarda kalmaması, bütünleştirmesi ve kaynaştırmasıdır. Bu projenin amacı da budur” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Grup Başkanı Dr. Hale Bacakoğlu, “Eğitim hakkından tam ve eşit olarak yararlanmak tüm bireylerin hakkıdır. Bu hak dayanağını Türkiye’nin taraf olduğu başta Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası sözleşme ve ulusal mevzuattan almaktadır. Söz konusu hakkın hayata geçirilmesi amacıyla ülkemizde birçok somut adım atılmaktadır. Hiçbir gerekçeyle özürlülerin eğitim alması engellenemez. Özürlü çocuklara, gençlere ve yetişkinlere özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak bütünleştirilmiş ortamlarda ve özürlü olmayanlarla eşit eğitim imkanı sağlanır. Kaynaştırma, bütünleştirme eğitiminin temelinde öğrencinin normal gelişim gösteren akranlarıyla birlikte eğitim fırsatlarından eşit şekilde yararlanması amacı bulunmaktadır. Rehberlik Araştırma Merkezlerinde yapılan tanılama çalışmaları doğrultusunda, öğrenciler gelişim özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak, kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamaları hizmetlerine yönlendirilmektedir. MEB tarafından bu kapsamda yapılan düzenlemelerin temel amacı özel eğitime ihtiyacı olan ve olmayan bireylerin eşit eğitim ve yaşam fırsatlarından yararlanmalarının ve özel eğitimsel ihtiyaçların uygun düzenleme ve desteklerle karşılanarak genel eğitim sistemi içinde giderilmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşma yapan Proje Uzmanı Matthew Griffiths ise, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi konusunda sunum gerçekleştirerek programa katılanlara bilgiler verdi.
Konuşmaların ardından, Gökkuşağı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde eğitim gören öğrenciler tarafından orkestra gösterisi ve türkü dinletisi gerçekleştirildi.
Ayrıca programda, yangın alarmının da çalması kısa süreli paniğe sebep oldu.
Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi Zonguldak İl Bilgilendirme toplantısı yapıldı.Zonguldak Dedeman Otel’de, Özel Eğitim ve Rehberlik...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz