Antalya’da, orman köylülerine verilen eğitim çalışmalarında sona gelindi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ortaklığı ile yürütülen “Defne kekik adaçayı ürünlerinde hasat ve hasat sonrası verimlilik kaybının önlenmesi” ve “Siyah mersin ürününün ekonomiye kazandırılması” konulu projelerle orman köylülerine bilgi verildi. Proje kapsamında köylüye verilen eğitimle hem bitkilerin ömrü uzatılıyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
TÜRKİYE’DE ÜÇ BİN ENDEMİK BİTKİ VAR
TAGEM Projesi ile 10 noktada 150 orman köylüsünün eğitildiğini söyleyen ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, günümüzde artık kimyasal ve sentetik beslenmeden ürken insanların tıbbi ve aromatik bitkilere sempati duymaya ve onları tüketmeye başladığını belirtti. Aromatik bitki konusunda dünyada 100 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğuna değinen Çandır, “Biz Türkiye olarak önemli bir coğrafyaya sahibiz. Üç coğrafyanın kesişmesi noktasında olduğumuz için. Dünyada 300 bin çeşit çiçek ve aromatik bitki var. Bundan 20 bin tanesi ticarete konu oluyor. Bizim de Türkiye olarak 3 bin tane endemik bitkimiz var. Bize ait bitkilerimiz özellikle defne ve adaçayı gayet popüler” dedi.
EĞİTİMLERİ SÜRDÜRECEĞİZ
Bitkilerin orman köylüleri tarafından ilkel koşullarda kesilip pazara sunulmasının önüne geçebilmek için bir proje ortaya koyduklarını kaydeden Çandır, şöyle konuştu: “Hem doğaya tahribat vermemek hem de ürünün kalitesini korumak için hasat ve hasat sonrası işlemlerle ilgili TAGEM projesi yaptık. Bu proje kapsamında 10 değişik noktada 150 orman köylümüzü eğittik. Bunun nasıl kesilmesi, ne zaman kesilmesi gerektiğini, kesildikten sonra hangi işlemlerin yapılması gerektiği konusunda eğitim verdik. TAGEM projemiz bitti, ama sonbaharda yine Antalya Ticaret Borsası imkanları ile bu eğitimlerimizi sürdüreceğiz.”
Orman köylülerinin eğitimden sonra elde ettikleri ürünleri toptan alıcılara ve ihracatçılara satışını gerçekleştirebileceklerini kaydeden Çandır, Türkiye’de ticarete konu olan 347 aromatik bitki olduğunu belirtti. Bunlardan 137 çeşidinin ihracat yapılabildiğini ifade eden Çandır, şunları söyledi: “Türkiye’de toplam ihracat hacmi bu konuda 65 milyon dolar civarında, ama açık bir potansiyel var. Dünyadaki kekik ihracatının yüzde 70-80’i, defne ihracatının yüzde 90’ını Türkiye’den gerçekleştiriyoruz. Bu ihracatımızın yüzde 40-50’si de bizim Ticaret Borsası’na göre Antalya’dan yapılmakta ve doğadan toplanmakta.”
İHRACAT KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPILACAK
Çandır, gerek kırsal kesimdeki orman köylüsünün iş edinmesi, gerek ülke ekonomisine katma değer katması açısından tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracatını çok önemsediklerini söyledi. Bu konudaki çalışmalara ilerleyen yıllarda da devam edeceklerini belirten Çandır, sonbaharla birlikte bu ürünlerin hasat ve hasat sonrası işlemlerinde olduğu gibi paketlenmesi ve ihracata hazırlanması ile ilgili de çeşitli çalışmaların yapılacağını sözlerine ekledi.
Antalya’da, orman köylülerine verilen eğitim çalışmalarında sona gelindi.Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından Tarımsal Araştırmalar Genel...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz