YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) "torkam" Raflardaki Tarihin Tozunu Aldı

“Bağışçı Ol, Adın Yarınlara Kalsın!” sloganı ile yola çıkan ve Belediye Başkanı Uygur’un talimatlarıyla oluşturulan...

“Bağışçı Ol, Adın Yarınlara Kalsın!” sloganı ile yola çıkan ve Belediye Başkanı Uygur’un talimatlarıyla oluşturulan Torbalı Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi (TORKAM), daha ilk günlerde ziyaretçi akınına uğruyor. “İlçemizin bugünü kadar, geçmişi de önemli” diyen Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, 4 yıllık bir çalışma sonrasında Torbalı’nın tarihini bir araya getirmeyi ekip arkadaşları ile birlikte başardıklarını söyledi.

Torbalı Belediyesi’nin yaklaşık 3 yıl önce başlattığı kent arşivi çalışmaları tamamlandı. 2009 yılında Belediye Meclis Kararı ile start alan çalışmalar sonrasında önemli mesafeler kat edildi. Oluşturulan ekip geçmişten günümüze Torbalı’yı ilgilendiren pek çok bilgi, belge, materyal ve fotoğrafa ulaştı. 2009’dan beri Çaybaşı’ndaki belediye binasında çalışmalarını yürüten ekip, Başkan Uygur’un katkıları ile restore edilen II. Abdülhamit dönemi tahıl deposuna taşındı ve bu binada yeni bir çalışma ofisi kuruldu ve bina şimdi Torbalı’nın tarihine ışık tutuyor.

TORKAM'ı kurarak kentin kaybolmaya yüz tutmuş değerlerini kayıt altına aldıklarını ifade eden Başkan Uygur, "Amacımız, resmi kurumların ve kişilerin elindeki, bir dönem kentin gelişimine ve yaşamsal karelerine ait bilgi ve belgelerin yok olmaktan kurtulması, yeni kuşaklara tarih bilincinin kazandırılması, kentlere sahip çıkma ve kentlilik bilincinin arttırılması, kentteki tarihsel dokunun korunması ve geliştirilmesi, kent tarihiyle ilgili bilimsel yayınlar yapılması, kentin geleceğinin şekillendirilmesinde geçmişinin göz önünde bulundurulmasıdır. TORKAM, Torbalı Belediye Meclisi kararıyla 2009 yılında kurulmuş, yerel basınımızın da katkılarıyla Torbalı kamuoyunda ilgi ve heyecanla karşılanmış, “Tüm Torbalı’nın Projesi” olabilmiştir." dedi.

Başkan Uygur, Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi için en uygun yer olarak restorasyonu tamamlanan II. Abdülhamit dönemi tahıl deposunu belirlediklerini ve karar aşamasında, Torbalı’yı ziyaret eden uzmanların görüşlerine de başvurulduğunu, Osmanlı Devlet Arşivi uzmanları Muzaffer Çetin ve Abdurrahman Yarar, Ege Ünv. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Berber, APİKAM Müdürü ve Dokuz Eylül Ünv. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, Ödemiş Belediyesi Kültür Müdürü Ufuk Kızıler'in bu konuda kendilerini destek verdiğini ifade etti.

TORKAM bünyesinde, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde Torbalı ile ilgili belgelerin dijital kopyaları arşive kazandırılırken, Torbalı Tarihi’yle ilgili temel tarihsel kaynaklar da derlendi. Yayıncı kimliğinin kazanılmasıyla, “bir ilk” olarak “Torbalı ve Sultan Abdülhamid’in Hayır Eserleri” adlı kitap ise 2012 yılında okuyucuyla buluştu. Merkezde Torbalı halkının bağışladığı 3500’ün üzerinde fotoğraf ve belge de bulunuyor.

(özel Haber) "torkam" Raflardaki Tarihin Tozunu Aldı

“Bağışçı Ol, Adın Yarınlara Kalsın!” sloganı ile yola çıkan ve Belediye Başkanı Uygur’un talimatlarıyla oluşturulan...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler