İşte nereden ve kimden çıktığı bilinmese de halk arasında fazlaca yaygın olan prostat kanseri ile ilgili doğru sanılan yanlışlar...
Prostat kanserinde doğru sanılan 10 yanlış
Prostat kanseri, ülkemizde hala üzerinde konuşulmakta çekinilen konular arasında yer alıyor. Gerek bu yaklaşım, gerekse internetten edinilen yanlış bilgiler dolayısıyla hekime geç başvurulduğu için ne yazık ki tanıda geç kalınabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Direktörü ve Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yencilek, erkeklerde görülen kanserler arasına ikinci sırada yer yer alan prostat kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışları sıraladı.
YANLIŞ: ÇOK SIK İDRARA ÇIKAN BİRİ PROSTAT OLMUŞTUR!
DOĞRUSU: İyi ya da kötü huylu prostat büyümesi olan hastada şikâyetlerin temel nedeni prostatın büyümesi nedeniyle idrar torbası ve idrar yolunun etkilenmesidir. Hasta bu nedenle işemeyle ilgili çeşitli sıkıntılar çeker. Sık idrara çıkmak prostat hastalıklarında görülebilir ancak sık idrara çıkmanın tek nedeni prostat değil. Prostat dışı başka hastalıklarda da sık idrara çıkma görülebilir.
YANLIŞ: SIK CİNSELLİK PROSTAT KANSERİ YAPAR!
DOĞRUSU: Aksine cinsel yaşamın aktif olması ve haftada en az bir-iki kez cinsel birleşme yaşanması, bireyi prostat hastalıklarına karşı koruyabilir. Ancak çok partner değiştirenlerde cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve kronik prostat sorunlarına neden olabilir.
YANLIŞ: BİYOPSİ KANSERİN VÜCUDA YAYILMASINA NEDEN OLUR!
DOĞRUSU: Prostat kanserinin teşhisi kesin olarak biyopsi ile konulabilmektedir. Dünyada yaygın olarak uygulanan bu biyopsilerin incelemelerinde hiçbir şekilde vücuda yayıldığına dair bir bulgu saptanmamıştır.
YANLIŞ: PROSTAT BİYOPSİ İŞLEMİ CİNSEL YAŞAMI ETKİLER!
DOĞRUSU: Biyopsiyi takip eden bir - iki günlük süreçte meninin hafif kanlı gelebilmesi dışında cinselliği etkileyen hiçbir etkisi bulunmamaktadır.