Şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 30. yılında Kahramanmaraş’ta düzenlenen uluslararası sempozyumla anılıyor.
Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından desteklenen ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) gerçekleştirilen sempozyum, 7 ülkeden 82 akademisyenin katılımıyla başladı. Atatürk Kültür Merkezi ve Türk Dil Kurumu’nun da katkı sağladığı sempozyumda, üstat Necip Fazıl’ın tüm yönleri anlatılacak.
22 oturumda gerçekleştirilecek programın açılışında konuşan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, zekası rakipleri tarafından bile kıskanılan bir kalem savaşının bu sempozyumda anlatılacağını ve bilinmeyen yönlerinin öğrenileceğini belirtti.
Necip Fazıl’ın yanı sıra topluma yön vermiş tüm düşünce adamlarının doğru şekilde anlaşılıp anlatılması gerektiğini ifade eden Karataş, şöyle konuştu:
“Kurumlarımız, bilhassa üniversitelerimiz ve mensubu olduğum kurum bir takım korkularından, geçmiş dönem reflekslerinden, ikbal endişelerinden kurtulmak durumundadır. Bize görkemli bir medeniyet armağan eden bütün inşacı erenleri yani düşünürleri, sanatçıları, arifleri, alimleri, velileri, aydınları anmak, anlamak, anlatmak, tanıtmak görevimizdir. Necip Fazıl gibi ona en uzak noktada görünen Şeyh Bedrettin’i, Pir Sultan’ı, Nazım Hikmet’i, Aşık Mahsuni’yi de tanımak, doğruca tanıtmak öz görevlerimiz arasında olmalıdır. Türk, Kürt, dindar, dinsiz, doğulu, batılı, ilerici, gerici diyerek basit kalıplarla değerleri dışlamak yerine, bu toprağa fidan diken, yetiştirdiği gülde olsa, alıç da olsa elimize bir ürün koyan fikir ve haysiyet sahibi millet evlatlarını anlamaya çalışmak zorundayız. Anlamadan tanış olamayız. Kıymet bilemeyiz. Dışımızda zannettiğimiz insanlara boş yere düşmanlık eder dururuz. Ülkemizin ilim ve sanat alanında da bir dirilişe, garazsız bir dostluğa şiddetle ihtiyacı vardır.”
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin de, Necip Fazıl’ın Türk edebiyatına bıraktığı eserleriyle, unutulmayacak izler bıraktığını belirtti. Şiirin ve şairin önemini anlatan Kaçalin, “Bugün bir sanatkarımızı hatırlatmak için buradayız. Bilgi aydınlanmanın, şiir şuurlanmanın bir eseridir. Bilgi tecrübeyle elde edilir, şiir terbiyeyle beslenir. Sanat bilginin, şiir şuurun dışa vurmasıdır. Bugün bir söz ustamızı hayırla yad etmek için buradayız. Emeği geçenlere. D teşekkür ediyorum” diye konuştu.
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan’da Necip Fazıl’ın, 60 yıllık yazı hayatı boyunca ölümsüz eserler bıraktığını, genç şairlere de ilham kaynağı olduğunu belirtti. Karaaslan, “60 yıl durup dinlenmeden yazı yazmak, hem de Necip Fazıl gibi şiir, tiyatro, hikaye, roman, deneme, fıkra, tarihi, dini, tasavvufi incelemeler, siyasi ve sosyal makalelerle çok değişik türlerde ve alanlarda yazı yazmak bir milletin kültür tarihinde nadir görülen bir hadisedir” ifadelerini kullandı.
Daha sonra Prof. Dr. Durali Yılmaz’ın başkanlığını yaptığı sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Oturumda, Türk öykü ve deneme yazarı Rasim Özdenören, Mehmet Doğan, Prof. Dr. Yakup Çelik gibi akademisyenler Necip Fazıl’ın yaşamıyla ilgili tespitlerini katılımcılarla paylaştılar.
Sempozyuma Vali Şükrü Kocatepe, Emniyet Müdürü Metin Aşık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Şair Bahaettin Karakoç ve çok sayıda davetli katıldı. 33 farklı üniversiteden 69’u yerli 13’ü yabancı 82 akademisyenin katıldığı sempozyum Cumartesi gününe kadar devam edecek.
Şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 30. yılında Kahramanmaraş’ta düzenlenen uluslararası sempozyumla anılıyor.Cumhurbaşkanlığı ve...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz