HABER

SON DAKİKA | Marmaris'teki yangın devam ediyor! Rüzgar, çalışmaları daha da zorlaştırdı: Yangın kriz merkezi boşaltıldı

Son dakika: Muğla'nın Marmaris ilçesinde pazartesi 20.02'de çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş alana yayıldı. Rüzgar bölgede şiddetini artırırken söndürme çalışmaları daha da zorlaştı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yangınla ilgili son durumu açıkladı. Marmaris yangınının yönetildiği kriz merkezi ise yaklaşan alevler nedeniyle tedbir amacıyla boşaltıldı. İşte Türkiye'nin yakından takip ettiği bölgede son durum.

Son dakika: Marmaris'te pazartesi günü akşam saatlerinde başlayan yangına havadan ve karadan müdahale edildi. Bölgede incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci , "Yangın kontrol altına alınma aşamasında" dedi. Öte yandan Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Öztürk yaptığı açıklamada "Sabotaj şüphesi var. Sabotaj ihtimali yüzde 90." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu. Ayrıca Değirmenyanı mevkisindeki bazı evler tedbir amaçlı tahliye edildi. İşte son dakika haberinin detayları...

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Marmaris’teki orman yangınını söndürme çalışmaları devam ederken, bölgede çalışmaları yakından takip eden Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci yangın söndürme çalışmaları ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Bakan Kirişci, çalışmaların gece boyunca devam edeceğini, ekiplerin canla başla yangının kontrol altına alınması için çaba sarf ettiğini açıkladı.

KAÇ PERSONEL GÖREV ALIYOR?

Bakan Kirişci, “Marmaris yangını dün saat 20.00’da başladı. İlk müdahale 20.10’da yapıldı. Dünkü şartlar, sabaha kadar normaldi. Şiddetli rüzgar yangının büyümesine neden oldu. Sabah 20 helikopter 14 uçağımız vardı. İlave olarak Jandarma ve Hava Kuvvetlerimizin desteği ile hava araçlarımızın sayısı 41’e ulaştı. Karadan müdahale araçlarımız yeterli. Gelen ekipler buraya gezmek dolaşmak için gelmedi. Yangında 1100 orman personeli olmak üzere 2 bin 600 personel görev yapıyor. TOMA’lar, iş makinelerimiz, araç gereç sayısında yetkinliğimiz var. Orman Genel Müdürlüğü tarafından eğitilmiş 462 kişiden oluşan orman gönüllülerimiz var. Kontrolsüzlük yok ama kontrol altına alınmış bir durum da yok. Sahada arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Yarın kaldığımız yerden iki lokasyon olarak belirlediğimiz noktalarda yangını kontrol altına alacağız” diye konuştu.

4 TEMMUZ VURGUSU

Bakan Kirişci, bu tür yangınlarda kullanılması için gece görüşlü yangın söndürme helikopterlerinin 4 Temmuz’da geleceğini açıklayarak, “Gece görüş kameralı helikopterler var. Dünyada bu araçları yapıp pazarlayan birkaç firma var, biz on tane gece görüş helikopterimizi 4 Temmuz’da envanterimize katmış olacağız” ifadelerini kullandı.

TAHLİYE EDİLENLERİN SAYISI

Bakan Kirişci, yangının 200 hektarın üzerinde bir alanda etkili olduğunu, tedbir amaçlı 51 hanede 151 kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini, TOMA’ların tahliye edilen evleri beklediğini sözlerine ekledi.

YANGIN KRİZ MERKEZİ BOŞALTILDI

Pazartesi akşam saatlerinde Bördübet mevkiinde başlayan orman yangını rüzgarın da etkisi ile ilerlemeye devam ediyor. Havadan ve karadan tüm ekiplerin müdahalesine rağmen bölgedeki şiddetli rüzgar söndürme çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Marmaris yangınının yönetildiği kriz merkezini, yaklaşan alevler nedeniyle tedbir amacıyla boşaltma işlemi başlatıldı. Kriz merkezi alanında bulunan iş makineleri, araçlar ve helikopter başka bölgelere kaydırılmaya başlandı.

PAYLAŞIMLARLA İLGİLİ EMNİYET'TEN AÇIKLAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada,"Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformlarında, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır." denildi.

RÜZGARIN ETKİSİYLE ALEVLER YAYILDI

Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda dün akşam saat 20.02'de henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

a

Marmaris'te kızılçam ağaçlarla kaplı ormanda çıkan yangına ilk dakikalardan itibaren helikopterle sürdürülen müdahale, havanın kararmasıyla sonlandırıldı. Havanın aydınlanmasıyla birlikte de 20 helikopter ve 14 uçakla yangına müdahale edilmeye başlandı. Bölgeye Aydın, İzmir, Antalya, Denizli illerinden takviye ekipler sevk edilirken, bölgeye ulaşan ekipler karadan çalışmalarını sürdürüyor.

AW651328_01 (1)

BAKAN SOYLU VE KİRİŞCİ BÖLGEYİ DENETLEDİ

Yangın bölgesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci önce helikopter ile havadan denetledi. Bakanlar ardından Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak’tan brifing aldı.

AW651323_01

Yangının çıkış nedeni hakkında bilgi veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bunlar erken değerlendirmeler. Hem emniyetimizle, hem de jandarmamızla sayın bakanımız geldikten sonra değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız hem jandarma ve emniyetteki arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sabotaj mı yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriliyor" diye konuştu.

AW651321_03

"YANGIN BÜYÜK ÖLÇÜDE KONTROL ALTINDA"

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, yangınla ilgili yaptığı ilk açıklamada "Marmaris'te meydana gelen yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Beklentimiz yangının bugün tamamen kontrol altına alınması. Bu sabah Datça'da bir yangın çıktı ve söndürüldü. Fethiye'de de yangın çıktı o da kontrol altına alındı. Millet olarak bu tür durumlarda dayanışma örneğimizi göstermeliyiz. Herkese teşekkür ediyorum." dedi.

'VATANDAŞLARIN MADDİ ZAİYATI YOK'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının yerleşim yerlerini tehdit ettiği Değirmenyanı mevkisindeki çalışmaları takip ederken alevlerin arasından kurtarılan 'Tarçın' isimli köpeği kucağına alıp sevdi.

cc

Bakan Kirişci, bölge halkıyla da sohbet edip taleplerini dinledi. Yangınla alakalı son durumu da aktaran Kirişci, "Yangının dünkü seyrini ifade etmiştik. Bugün gün içerisinde oldukça iyi gidiyordu, ancak belli yerlerde sıcaklığın anormal artışından kaynaklı olarak olumsuzluklar var, inşallah oralar da kontrol altına alınacak. Hem hava hem de kara araçlarımız çok şükür iyi düzeyde, tek bir ağacımız tek bir dalımız bile yanmasın istiyoruz. Şu ana kadar vatandaşımızın herhangi bir maddi zaiyatı yok, tahliye konusunda zamanında alınan önlemlerimiz vardı" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YANGIN BÖLGESİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulunmasının ardından Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı resmi törenle karşılamak üzere Külliye'ye dönmüştü. 2 saatlik baş başa görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tekrar Marmaris'e doğru yola çıktı.

AA-20220622-28225866-28225863-CUMHURBASKANI_RECEP_TAYYIP_ERDOGAN_MARMARISTE

20 EV TEDBİREN BOŞALTILDI

Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde akşam saatlerinde ormanlık alanda başlayan yangın, şiddetli rüzgar nedeniyle kuzey bölgelerde de etkili oluyor. Bölgeye yakın Değirmenyanı mevkisinde Ahmediye Sokağı'ndaki 20 kadar ev, olası bir tehlikeye karşı boşaltıldı. Yerleşim yerindeki 68 kişi ile 13 büyükbaş, 16 küçükbaş, 10 tavuk ve araçlar bölgeden uzaklaştırıldı. Emniyet ile jandarma ekiplerince, bölgedeki evlerin yakınında bulunan ağaçlara yangının sıçramaması için TOMA'larla su sıkılıyor. Yangını söndürme çalışmaları, havadan ve karadan yoğun bir şekilde devam ediyor.

OGM: YANGININ KONTROL ALTINA ALINMASINDA SONA YAKLAŞILDI

Orman Genel Müdürlüğünden (OGM) yapılan yazılı açıklamada, Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangının kontrol altına alınması çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Açıklamada, "Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Hisarönü Orman İşletme Şefliği, Muğla ili Marmaris ilçesi Küfre Koyu mevkinde 20:02 saatinde ortaya çıkan orman yangınına saat 20:10 itibarı ile ilk müdahale yapıldı. İlk müdahalede 1 helikopter, 40 arazöz, 7 dozer, 160 personel yer aldı. Şu an itibariyle 688 OGM personeli olmak üzere toplam 1494 personel, 172 arazöz olmak üzere diğer kamu araçları ile toplam 363 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 39 iş makinesi görev yapıyor. Ayrıca sabah gün aydınlanması ile birlikte 20 helikopter ve 14 uçak yangına müdahale etmeye başladı. Bölgede rüzgar 30 kilometre/saat, sıcaklık 30 derece ve nem yüzde 42 oranındadır. 200 hektarı aşkın alanı etkileyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Orman ekiplerimizin canları pahasına mücadele ettiği Marmaris yangınının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldı" denildi.

HAVA ARAÇLARI NEDEN AYNI ANDA HAVADA GÖRÜLEMİYOR? OGM AÇIKLADI

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), hava araçlarının güvenlik ve yangınla mücadelenin kesintiye uğramaması açısından timler halinde hareket ettiği için aynı anda havada görülemediğini açıkladı. OGM, sosyal medya hesabından hava araçlarının neden aynı anda havada görülemediğinin sebebini açıkladı. “Çünkü hava araçlarımız, pilotların, sivil hava araçlarının güvenliği ve yangınla mücadelenin kesintiye uğramaması açısından timler halinde hareket eder” denilen paylaşımda nedenler şöyle sıralandı:

“Dar bir hava sahasında rüzgar ve coğrafya gibi etkenleri de göz önünde bulundurduğumuzda aynı anda onlarca hava aracının çalıştırılması hava trafiğini ve can güvenliğini riske atar. Bu nedenle birkaç hava aracından oluşan tim havalanıp görevini gerçekleştirip konuşlandığı yere dönerken, bir diğer tim yangına müdahale için kalkış yapar.”

Su atma bölgeleri için hedefin türüne göre uygun hava araçlarının seçildiği, buna göre hava aracı timleri oluşturulduğu aktarılan açıklamada, “Bu timler kendilerine tahsis edilen hedef bölgelere su atışları ring dediğimiz bir sırada atarlar. Buradaki amaç yangın üzerine sürekli su atılabilme imkanı için su alma ve atma noktaları arasında hava araçlarının bir düzen halinde uçmasıdır. Görevler esnasında farklı havacılık sistemleri ile uçakların güvenliği sağlanır” ifadeleri kullanıldı.

“Sivil ve askeri havacılık sistemleri ile de koordinasyon kurulur. Sanıldığı kadar basit bir konu değildir. Teknoloji desteği ile karar alınır. Helikopterlerimiz 5 km’lik bir alanda bulunan yangın havuz ve göletlerimizden daha sık su alıp atar” denilerek koordinasyonun önemine dikkati çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Amfibik uçaklar, denizden veya büyük göllerden su alır bu nedenle helikopterlere göre daha seyrek müdahalede bulunur. Tanker uçaklara ise havaalanında su dolumu yapılır. Bu dolum daha uzun sürer. Yangın söndürme uçaklarımızla ilgili hava trafiğini gözlemlerken bu bilgilere dikkat ederseniz çok mutlu oluruz. Çünkü pilotlarımızın, yangın söndürme personellerimizin, yangın uzmanlarımızın tek amacı yangını söndürmek. Yangınla mücadele tıpkı savaş gibi. Birkaç cephede uzun süren zorlayıcı şartlar altında mücadele ediliyor. Bu zorlu görevde moral ve motivasyon son derece önemli. Milletimizin desteği kahramanlarımızın gücüne güç katıyor.”

a304a150-cf38-4bf7-87e2-112d6b11b565

"SABOTAJ İHTİMALİ YÜZDE 90"

Öte yandan Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Öztürk yaptığı açıklamada, "Geçen sene de yaşadık biz bu olayı. Üç yerde birden yangın çıktı. Sabotaj şüphesi var. Sabotaj ihtimali yüzde 90. Oradaki arıcılar, 3-4 kişinin kaçtıklarını gördüklerini söyledi. Polis ekipleri inceliyor. 3 ayrı bölge cayır cayır yanıyor" ifadelerini kullandı.

MARMARİS'TEKİ YANGINA SORUŞTURMA

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı'nın yaptığı yazılı açıklamada, Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21 Haziran tarihinde saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi. (DHA)

YANGINDAN KORKUTAN GÖRÜNTÜLER

En Çok Aranan Haberler