Hapşırık, öpüşme ve el temasıyla bulaşan bu hastalıklar sonbaharda çocuklarda 5-6, yetişkinlerde ise 3-4 kez gözlemleniyor. Peki 200'den fazla virüsle bulaşan sonbahar hastalıklarını nasıl önlenir? Ellerin mutlaka sık sık yıkanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Toprak, kapalı ortamların sıkça havalandırılmasını ve hasta olan kişilerin kolun iç tarafıyla ağzını kapatarak hapşırması gerektiğini söylüyor. İşte dikkat edilmesi gereken diğer noktalar...
Kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması nedeniyle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıklar bu mevsimde daha sık görülüyor. Nezle ve gribin birbirine karıştırıldığını belirten uzmanlar, nezlenin gribe oranla daha hafif geçirildiğini belirtiyor. Uzmanlara göre, ev ve sınıf gibi kalabalık ortamların havalandırılması, ellerin sık sık yıkanması, sigara dumanından uzak durulması bu hastalıkların önlenmesinde etkili oluyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, sonbaharda hava sıcaklıklarının düşmesi ve aynı zamanda insanların kapalı alanlarda sıklıkla bir arada olması gibi nedenlerle üst solunum yolları enfeksiyonlarında artış gözlemlendiğini belirterek en çok rastlanılan hastalığın nezle ve soğuk algınlığı olduğunu söyledi.
NEZLE ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Halk arasında nezle, soğuk algınlığı ve gribin birbiri yerine kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Murat Topak, bu hastalıkların birbirinden farklı olduğunu belirterek “Nezle çok sık görülen bir hastalık özellikle çocuklarda 5-6, yetişkinlerde 3-4 defa gözlemleniyor. Nezleye neden olan 200’den fazla virüs tespit edildi. Nezle gripten farklı olarak daha iyi huyludur” dedi.
Sonbahar ve kış mevsiminde çocukların ve yetişkinlerin hiç hasta olmamasının mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, “Hasta olmamak için sürekli izole bir ortamda bulunulması gerekiyor. Çocuklar kreşte, yetişkinler de ise toplu taşıma araçlarında virüs ile karşılaşıyor” dedi.
HAPŞIRIKLA, ÖPÜŞME VE EL TEMASIYLA BULAŞIYOR
Nezlenin buluşma yollarının üç şekilde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Murat Topak, bunları şöyle sıraladı:“Birincisi damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşmaktadır yani hapşırık ve öksürük ile bulaşmaktadır.Soluduğumuz havaya saçılan küçük partiküller gözle göremediğimiz havadaki küçük toz partiküllerine yapışıyor. Bu şekilde bir balon gibi havada asılı kalıyorlar. Bu virüsler 2-3 saat havada canlı kalabiliyorlar. Sağlıklı bir insan bu havayı soluduğunda virüsler burun mukozasına yerleşiyor ve hastalık tablosu oluşturuyor.