Ancak, siz her şeyi strese bağlamayın ve bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin...
Vücudunuzun stres altında olduğunu gösteren durumlar
Cilt hastalıkları
Sedef hastalığı, sivilce ve diğer cilt hastalıkları stres nedenli olabilir. Bilim insanlarının öğrenciler arasında yaptığı araştırmada psikolojik stres ile cilt problemleri arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu tespit etti. Farelerle yapılan bir deney de aynı sonucu verdi. Büyük stres dozlarına maruz bırakılan hayvanların cilt enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı olduğu ortaya çıktı.
Kilo alıp vermek
Yediklerinize veya fiziksel egzersizlerinize ne kadar dikkat ederseniz edin kilonuzu dengeleyemediğiniz anlar oluyordur. Stresli anlar sıklıkla kortizol hormon üretimini artırır. Hormon miktarı fazla olanlar daha fazla yemek yiyecek, vücut daha az testosteron üretecek ve daha az kalori harcanacaktır. Bu da kilo almaya neden olacaktır. Bazen stres ve kaygı insanlarda kilo vermeye neden olur. Bunun sonucunda kandaki adrenalin düzeyleri artar. Adrenalin metabolizmayı hızlandırır, ancak yağların atılımını yavaşlatır.
Sık soğuk algınlığı
Daha önce de söylediğimiz gibi stres, iltihabı baskılayabilen kortizol üretimine neden olur. Bununla birlikte, bir kişi kronik stres yaşıyorsa, bağışıklık sistemi kortizole karşı daha az hassas hale gelir ve bu da daha ciddi bir iltihaplanmaya neden olur. Vücudun soğuk alması daha yüksektir.
Mide-bağırsak bozuklukları
Stresin mide-bağırsak sistemi üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinin bilimsel kanıtı var. Bazen bu duruma karın şişliği ve mide ağrısı ilaçları bile fayda etmez. Bu durumda bir psikoloğa görünmek iyi gelecektir. Doktor endişenizin nedenlerini belirleyecek ve size yardım etmeye çalışacaktır.
Odaklanma güçlüğü
Kendinizi uzun zamandır stres altında hissediyorsanız işinize odaklanmada güçlük çekebilirsiniz. Bu sinir ve gerginliğe neden olur. İşinize her zamankinden daha az odaklandığınızı fark ederseniz, belki biraz yavaşlamanın ve dinlenmenin zamanı gelmiştir.