Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi öğrencileri, Veteriner Fakültesi bünyesindeki Prof. Dr. Hümeyra Özgen Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde, teorinin yanı sıra uygulama yapma olanağı da buluyor.
Prof. Dr. Hümeyra Özgen Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü ve Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Selçuk Alataş, yaptığı açıklamada, Türkiye’de birçok Veteriner Fakültesi bünyesinde araştırma ve uygulama çiftliğinin bulunmadığını belirterek, Prof. Dr. Hümeyra Özgen Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nin Veteriner Fakültesi’ne yakınlığının da önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Çiftlikte, öğrencilere hem uygulama imkanı sunulduğunu hem de araştırma yapacak öğretim üyelerine olanak sağlandığını ifade eden Doç. Dr. Alataş, “Çiftliğimizde farklı üniteler bulunmaktadır. Büyükbaş ünitesi, koyunculuk ünitesi, köpekçilik ünitesi, kanatlı ünitesi, alternatif kanatlı ünitesi, domuz ünitesi yer alıyor. Ticari bir kaygımız yok. Ama üniversite döner sermayesine de önemli ölçüde katkı sağlamaktayız. Bizim burada birincil amacımız, öğrencilerimize uygulama yaptırabilecek, hayvanlara rahat ulaşabilecek ve araştırmacılarımızın uygun deneme yürütebilecek ortamlar oluşturmaktır. Döner sermayeye hem süt ve et, hem de yumurta satışlarımızdan önemli bir gelir kaynağı sağlanmaktadır. Ayrıca ürettiğimiz hayvanlarımızı direkt canlı hayvan olarak da satışımız bulunmaktadır” diye konuştu.
“30 viyol yumurta üretimi gerçekleştiriliyor”
Koyunculuk ünitesi, büyükbaş ünitesi ve alternatif kanatlı ünitesi hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Alataş, “Koyunculuk ünitesinde 178 merinos koyunumuz bulunuyor. Bunların içerisinde gebe olanlar da var. 1 - 1,5 aya doğumlar başlayacak. Sayı daha da artacak. Tabi elimizden çıkaracaklarımız olacak. Bunları da kendi satış ünitemiz Selvefa’da etlerimizi değerlendirerek hem direkt et satışı veyahut da işlenmiş ürün olarak satışa sunacağız. Büyükbaş ünitesinde 21’i sağılan 49 büyükbaş hayvanımız bulunuyor. Kanatlı ünitesinde ise 950 kanatlı varlığımız bulunuyor. Günlük 30 viyol de yumurta üretimimiz var ve kendi satış ünitemizde Selvefa’da satışa sunuluyor. Alternatif kanat ünitemiz var. Şu an için alternatif kanatlı bulunmasa da öğretim üyelerimizin araştırmaları için çalışma yapacağı uygun ortamlar oluşturulmaktadır. Araştırma için sülün, keklik ve bıldırcın yetiştirebilecek ortamımız, kuluçkahanemiz bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Alataş, çiftlik bünyesindeki yem ünitesinde kırıcı, karıştırıcı mikserlerle ham madde şeklinde alınan yemlerin hazır hale getirilebildiğini aktardı. Köpek ünitesinde ise 7 kangal ve 8 kangal yavrusunun bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Alataş, “Ayrıca araştırma yapılan Golden retriever ırkı köpeklerde de şu an besleme araştırması yapılıyor. İhtiyaç doğrultusunda sağlıklı, aşısı yapılmış hayvan satışı da yapmaktayız” ifadelerini kullandı.
“Robotik sağım merkezi yaklaşık 20 gün sonra faaliyete geçecek”
Çiftlik Veteriner Hekimi Mustafa Sedat Arslan, çiftlik bünyesine kazandırılacak robotik sağım ünitesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Çiftliğimizde, 60 baş robotik sağım ünitesi bulunan bir ahırımız yapılmaktadır. Ünitemiz, birkaç eksiği tamamlandıktan sonra, yaklaşık 20 gün içerisinde faaliyete geçirilecektir. Sistem ineklerimizi robotik olarak sağacak. Sağım sırasında hayvana otomatik yemleme yapacak. Ayrıca sağılan hayvanların otomatik süt analizini yaparak sağılan hayvanın ‘sağlıklı mı, hasta mı’ olduğunu tespit edip bunu bize bildirecek” dedi.