Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ilk Sağlık Merkezi ve Üniversite Müzesi olma özelliğini taşıyan Trakya Üniversitesi Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde aslına uygun olarak musiki nağmeleri yankılanmaya devam ediyor.
Her yıl yerli ve yabancı binlerce sanat, kültür ve tarih meraklısını Edirne’ye çekerek şehrin kültür turizmine önemli katkılar sunan müzede, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı tarafından “Türk Müziği” konseri düzenlendi.
Trakya Üniversiteler Birliği tarafından organize edilen ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarının icra ettiği konserde, Türk Tasavvuf Musikisi ve Türk Halk Müziği’nin unutulmaz eserlerine yer verildi. Udda Dr. Öğr. Üyesi Arda Göksu, bağlamada Dr. Öğr. Üyesi Kadir Çayır, kemanda Öğr. Gör. Merve Nur Kaptan ve Öğr. Gör. Haluk Bükülmez, tamburda Öğr. Gör. Betül Küçüksüslü, piyanoda Arş. Gör. İlayda Dubaz, viyolonselde Arş. Gör. Mehmet Semih Karlıdağ, neyde Muhammed Yavuz Budanır ve ritimde Müzik Öğretmeni Tolga Çelik’in yer aldığı sanat ekibi eşsiz bir repertuvarla dinleyicilere muhteşem bir gece yaşattı.
Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin ile akademisyenlerin, öğrencilerin ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşen “Türk Müziği” konserinin açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Sorumlusu ve Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı "1652 yılında Edirne’yi ziyaret eden Evliya Çelebi’nin ‘Orada bir Darüşşifa vardır ki dil ile tarif edilmez, kalemler ile yazılmaz. Adı geçen bağın ortasında, göğe baş uzatmış bir yüksek kubbedir ki güya aydınlık hamam camekânı gibi tepesi açıktır. Üç tarafı kafesli mermerler ile yapılmış bu büyük kubbe altındaki büyük havuzun çevresindeki sel sebillerden berrak su çağlayıp havuza girince, fıskiyelerden berrak su, kemerli kubbenin göbeğinde nihayet bulur.’ sözleriyle bahsettiği bu muhteşem eserde, bilhassa bu musiki kubbesi altında nice makamlar nakşedildi gönüllerimize. Yine kalplerimize su serpecek, gönüllerimizi titretecek bir geceye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bize bu güzel geceyi düzenleme fırsatı veren başta Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’e en derin ve kalbi duygularımızla teşekkür ediyor şükranlarımızı sunuyorum” şeklinde konuştu.
"Edirneli sanatseverler ile ikinci kez buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz"
Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arda Göksu, konser öncesi yaptığı konuşmasında, Osmanlı darüşşifasını günümüzde gerçek anlamda yaşatan tek müze olan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde, Edirneli sanatseverler ve Trakya Üniversitesinin değerli katılımcıları ile bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek “İcra edeceğimiz Türk Müziği Konseri ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarını, Edirneli sanatseverler ile ikinci kez buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Bizlere bu eşsiz fırsatları sunan Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, desteklerini her daim yanımızda hissettiğimiz Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’e ve bugün burada bizleri ağırlayan Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü ve Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı’ya teşekkürlerimi bildiririm" dedi.
Türk Tasavvuf Musikisinin seçkin eserlerinin muhteşem bir yorumla sanatseverlerle buluştuğu konserin ilk bölümünde, “Ah Bî Mekânım Bu Cihanda, Gül Yüzünü Rüyamızda Görelim (Solist: Arda Göksu), Yedi Kat Gökleri Seyran Eyleyen (Solist: Merve Nur Kaptan), Sevdim Seni Mabuduma, Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan (Solist: Betül Küçüksüslü) adlı eserler seslendirildi. Konserin ilk bölümünde ayrıca “Segah Peşrevi, Segah Tekbir, Segah Salât-ı Ümmiyye ve Mahur Şûğûl eserleri koro tarafından seslendirilerek dinleyicilerin beğenisine sunuldu.
Türk Halk Müziği’nin unutulmaz eserlerinin yer aldığı konserin son bölümünde, büyük halk ozanı Neşet Ertaş’ın birbirinden değerli “Sevda Olmasaydı” “Bahçe Duvarından Aştım” ve “Kaşların Karasına” eserleri koro tarafından icra edilirken Aşık Veysel’in eşsiz eseri “Uzun İnce Bir Yoldayım (Solist: Arda Göksu), İşte Gidiyorum Çeşm-i Siyahım (Solist: Betül Küçüksüslü), Mevlam Gör Diyerek, Zahidem, Kurusa Fidanım, Hasret Düştü Gönlüme (Solist: Kadir Çayır), Bin Cefalar Etsen Almam Üstüme (Solist: Merve Nur Kaptan) isimli türküleri sanatseverlerle buluşturuldu.
Trakya Üniversitesi Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni dolduran sanatseverlerin gönüllerini fetheden ve Türk müziğinin birbirinden ünlü eserlerine hayat veren konser, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı usta sanatçılarına hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz