Bakın soğuk su ve ılık su vücudunuza neler yapıyor?
Soğuk su mu? Ilık su mu? İşte tercihlerinizi değiştirecek nedenler
Neden soğuk su içmemeliyiz?
Soğuk suyu özellikle sıcak bir yaz gününde içmek kendimizi iyi hissettiriyor ama soğuk su içildiği zaman birçok yan etkiyle karşılaşmamız oldukça yüksek. Soğuk su, soğuk havaya göre daha tehlikeli olabilir. Çünkü burada vücutla direkt temas ve vücut ısısının aniden değişmesi söz konusudur. Çünkü soğuk havada kaybedilen ısı ile soğuk suyla temas halinde kaybedilen ısı arasında ciddi bir fark vardır. Soğuk su ile temas, herkes için aynı derecede riskli olabilir. Çünkü soğuk su, kalp spazmına zemin hazırlar. Yani kalp damarları soğuğun etkisi ile ciddi oranda büzülerek kan akımı bozulur. Kişinin damar sertliği problemi olmasa bile daralmaya meyilli damarlar varsa bunlar bir takım tetikleyici faktörler sonucu kalp krizine kadar gidebilmektedir.
Sindirimini bozabilir
Soğuk su tüketirken, sindirim sistemi görevini yapamaz ve mide rahatsızlıklarına, karın ağrısına, kabızlığa yol açabilir.
Enerjinizi düşürür
Soğuk su içildiğinde vücut kendini ısıtmak için ekstra enerji harcar. Bu da enerji kaybına yol açar. Kendinizi yorgun hissetmek istemiyorsanız buzlu su içmeyin.
Kalp atış hızınızı yavaşlatır
Soğuk su içmek kalp atış hızınızın düşmesine neden olabilir. Vücudun otonom sinir sisteminin önemli bir bölümünü oluşturan vagus sinirini uyarır. Suyun düşük sıcaklığı kalp atış hızını düşürmek için vagus siniri için bir uyarıcı görevi görür.