Tarhana çorbası, Orta Asya, Anadolu, Balkanlar gibi geniş bir coğrafyada çeşitli yapım şekilleriyle görülen çorba çeşididir. Kökeni olarak Türklerin Orta Asya kolu düşünülmektedir. Bu meşhur çorbanın adının kökeni olarak Farsça terḥāne şekli gösterilir. Kelimenin bu şekilden gelişip Türkçeleştiği düşünülür.
Kış aylarında sıkça görülen grip ve soğuk algınlığı sırasında en çok tüketilen çorba olarak bilinen tarhana çorbasının pek çok çeşidi bulunuyor. Uşak denilince akla gelen ilk ürünlerden olan tarhana çorbası, içerisinde bulunan maddelerle doğal bir şifa deposu olarak bölgede sıkça tercih ediliyor. Yaklaşık 50 yıldır tarhana üreten İsmail Yeldanlı, tarhananın içerisindeki ürünlerin tamamen doğal olduğunu belirterek, soğukla birlikte gelen hastalıkları uzaklaştırmada oldukça etkili olduğunu söyledi. Uzun yıllardır işletmelerinde tarhananın hem üretimini hem de satışını yaptıklarını ifade eden Yeldanlı, tarhanaya gösterilen talebin son zamanlarda arttığını dile getirdi. Babadan oğula gelen tarhananın üretimiyle uğraştıklarını belirten İsmail Yeldanlı, “Tarhana, bağışıklık sistemine müthiş bir şekilde olumlu etki gösterir. Onun için tarhananın özellikle kış aylarında tüketilmesi birçok hastalığı önler. Tabii tarhana yalnızca kış aylarında tüketilmemeli, yaz-kış tüketilmesi gerekir. Sakın eczacılar kızmasın ama tarhanayı sürekli tüketince insanlar eczaneye daha az gider, hastalığa daha az yakalanır. Onun için tarhana 365 gün tüketilmesi gereken bir üründür” diye konuştu.
Tarhananın şifa deposu olduğunu dile getiren Yeldanlı, tarhananın nefes borusunu temizlemesinin yanında tokluk hissi verdiğini belirterek, bu sayede kilo vermeye yardımcı olduğunu kaydetti. Tarhananın doğal bir vitamin deposu olduğunu dile getiren Yeldanlı, “Bunun içerisinde 18 tane doktor var. İçerisinde proteininden mineraline her şey olduğu için yediden yetmişe tüketilmeli. Hatta bizlerde 6 aylık bebeklerin kullanacağı ürünler de var, 6 aylık bebekten 70-80 yaşındaki insanlara kadar kullanılabilecek tarhana ürünleri var. Tarhanaya önem vermek lazım. Tarhananın içerisinde bir tek ürün yok; domatesi, biberi, soğanı, yoğurdu, nanesi var. Hepsi ayrı ayrı şifa kaynağı ama bir de bunların birleşiminden olan ve 21 gün bekletilip fermente olan bir ürünün ne kadar faydalı olduğunu artık düşünün. Tarhananın şifası anlatılmaz yedikten sonra yaşanır diyoruz. Herkese de tarhanayı tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yörelere göre değişiklik gösterse de tarhana çorbasının temel yapılış bir biçimi vardır. Klasik bir tarhana çorbası için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:
20 dakika da 6 kişiye kadar yetecek tarhana çorbasının yapımına tarhananın ıslatılması ile başlanıyor. Tarhanayı ıslayın ve o sırada 1 çay bardağı tavuk suyunu 1 yemek kaşığı ile kaynatın.
Ardından tavuk suyuna ıslattığını tarhana ile birlikte soğuk su ekleyin ve kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Karıştırmazsanız tarhana topaklanabilir.
Kaynadıktan sonra çorbaya göz kararı yani damak tadınıza uygun olacak şekilde tuz, pul biber, karabiber ve naneyi ekleyin.