Diyabet, tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara yol açabilen kronik bir hastalıktır. Teşhisi ne kadar erken konulursa, onu idare etmek o kadar kolay olur. Bu belirtilerin herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın.
İşte diyabetin belirtileri
Artan susuzluk ve idrara çıkma
Artmış susuzluk (polidipsi) ve sık idrara çıkma (poliüri) diyabetin en yaygın semptomlarıdır. Şeker hastalığınız olduğunda, böbrekler aşırı şekeri absorbe edemezler. Bu da sık idrara çıkmaya neden olup, susuz kalmış hissi doğurur. Ortalama bir kişi günde 6-7 defa idrara çıkıyor.
Artan açlık
Aşırı açlık (polifaji), yukarıda bahsedilen artmış susuzluk ve idrara çıkma ile birlikte diyabetin 3 önemli belirtisini oluşturmaktadır. Vücudunuz yeterince insülin üretmezse, gıdaları enerji için kullandığınız glukoz haline getiremezsiniz. Bu da, geçmeyen açlığa neden olur. Aslında, yemek sadece kan şekerini daha da yükseltir.
Yorgunluk
Şeker hastalığının bir diğer yaygın belirtisi sürekli yorgunluktur. Şeker hastalığınız olduğunda, hep aynı şekilde kendinizi aç hissettiğiniz için yorgun ve uykulu hissedersiniz: hücreleriniz enerji için yeterli glikoz içermez. Sık idrara çıkmaya neden olan dehidrasyon (sıvı kaybı) da bitkin hissetmeye katkıda bulunur. Yorgunluk birçok diğer durumun semptomu da olabilir, ancak bu listedeki diğer semptomlarla birleştiğinde, diyabet belirtileri olabilir.
Bulanık görme
Bulanık görme, daha ciddi bir göz problemi belirtisi değilse, diyabetin erken bir belirtisi olabilir. Sıvıların kaymasıyla oluşur; bu da göz merceğinizi şişirir ve şekil değiştirir. Bu, odaklanma yeteneğinizi etkiler ve her şey bulanık görünmeye başlar. Gözdeki bu değişiklikler kan şekeri seviyesi tedavi edildikçe görme normal hale gelecektir. Ancak tedavi edilmediğinde, bu değişiklikler ilerleyebilir ve körlüğe neden olabilir.
Açıklanamayan kilo kaybı
Açıklanamayan kilo kaybı, diyet veya egzersiz yardımı olmadan çok fazla kilo vermek anlamına gelir. Şeker hastalığınız olduğunda bedeniniz glikozu bir enerji kaynağı olarak kullanamaz, enerji yerine yağ ve kasları yakmaya başlar ve kilonuzun düşmesine neden olur. Dehidrasyon, ani kilo kaybına da neden olur, çünkü vücudunuz idrar üretmek için tüm mevcut sıvıları kullanır. Beklenmedik kilo kaybı, tip 1 diyabetin ortak bir erken belirtisidir, ancak tip 2 diyabetten mustarip olanları da etkileyebilir.