YURTHABER

İzmir
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk yazıtları, Moğolistan'da düzenlenen çalıştayda ele alındı

Türk yazıtları, Moğolistan'da düzenlenen çalıştayda ele alındı

İZMİR (AA) - İlki İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde yapılan "Moğolistan Kültürel Mirası İçinde Türk Yazıtlarının Bugünü ve Geleceği Çalıştayı"nın ikincisi, Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da gerçekleştirildi.

İKÇÜ'den yapılan açıklamaya göre, çalıştayın açılış programı, Moğolistan Kültürel Miras Merkezi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Türk Dil Kurumu, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteği ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Moğolistan Devlet Üniversitesi, Moğolistan Kültürel Miras Merkezi ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğinde hazırlanan çalıştaya, farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyen katıldı.

Açılış oturumuna Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Moğolistan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Din Siyasetleri Başdanışmanı Bum Oschir Dulaam, TİKA UIanbator Koordinatörü Emrah Ustaömer, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Türk-İslam Bilim ve Kültür Mirası Projesi" ile dünyanın çeşitli yerlerinde yazılmış eserleri bilim dünyasına kazandırmaya yönelik çaba gösterdiklerini belirtti.

Moğolistan'ın Türkiye'nin kültürel geçmişinde önemli yere sahip olduğunu aktaran Şeker, şunları kaydetti:

"Son dönemde bölgedeki ülkeler arasındaki siyasal ve iktisadi yakınlaşmalar düşünüldüğünde her kurumun kendi alanıyla ilgili konularda ihtiyaç duyulan hususlarda buralarda olmasının önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Biz bu bölgeye ve tarihi mirasa ilişkin bir çalışma dizisini 2020'de başlatmıştık. Bu kapsamda dünyanın çeşitli yerlerinde yazılmış eserleri bilim dünyasına kazandırmaya çalışıyoruz. Proje sonunda eski yazı ile yazılan eserlerin Latin harflerine çevrilmesi yoluyla bu çalışmaları yarına aktarmış olacağız. Gerçekten hem Anadolu hem de bu coğrafya birer hazine hüviyetinde. Göktürklerin ve Uygurların tarihi ve kültürel mirasları burada."

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise bu coğrafyada bilim dünyası adına önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Bölgedeki 3 büyük üniversite ile farklı alanlarda çok yakın iş birliği halinde olduklarını aktaran Köse, bu çalışmaların iki ülke akademisine ve ülkeler arası dostluğa katkı yapacağına inandığını belirtti.

Türk yazıtları, Moğolistan'da düzenlenen çalıştayda ele alındı

Türk yazıtları, Moğolistan'da düzenlenen çalıştayda ele alındı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler