YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ünye’de Fındık Üreticilerine 25 Bin Çuval Dağıtıldı

Ordu Ünye’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Fındıkta Önceliğimiz Kalite Projesi 2013’ kapsamında Durak Fındık AŞ çiftçilere...

Ordu Ünye’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Fındıkta Önceliğimiz Kalite Projesi 2013’ kapsamında Durak Fındık AŞ çiftçilere 25 bin çuval dağıttı.

Ünye’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Fındıkta Önceliğimiz Kalite Projesi 2013’ kapsamında Ünye Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda Prof. Dr. Osman Ecevit çiftçilere ve üyelere fındıkta toplama ve saklama usulleri semineri verdi. Seminerde ‘Fındıkta Çocuk İşçiliğine Son’ konusuna da değinildi. Seminerin ardından çiftçilere 25 bin çuval dağıtıldı.

Çiftçilere fındıkta aflatoksin sunumu yapan Dr. Osman Ecevit, "Özellikle Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkelerin aflatoksine karşı büyük bir alerjileri var, bunda da haklılar. Bunun için aflatoksinsiz fındık ihracatı veya onların koydukları belirli limitlere göre ihraç etmek gerekiyor. Bunun da en önemli yolu çuvaldan geçiyor. Naylon çuvallar özellikle mantar enfeksiyonu ve aflatoksinden korur. Hâlbuki bitkisel orjini olan jüt ket kendi gibi çuvallarda, fındık canlı bir organizmadır, insanlar gibi solunum yapan, oksijen alan, karbondioksit veren bir canlı, bunu yapabilmesi ancak bu çuvallarda mümkündür. Onun için, bunu yaygınlaştırmak için, ortaya konulan, bunun sonucu olarak da ortaya aflatoksinsiz fındık ihracatını hedefleyen bir proje." olduğunu söyledi.

Durak Fındık Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Sorumlusu Kadir Durak proje amacını açıklayarak, şöyle konuştu: "İlk olarak fındıkta aflatoksin oluşumunu önlemek, kaliteyi artırmak, jüt çuval aflatoksin oluşumunun önüne geçiyor. Uluslararası arenada Türk fındığı çocuk işçiliği konusunda haksız rekabete maruz kalmaktadır. Haksız rekabet diyorum, çünkü ben Türkiye’de ciddi manada çocuk işçiliği kullanımının olduğunu düşünmüyorum. Ama yabancı basınlar bunu bu şekilde lanse etmiyor. Bu işten Türkiye Cumhuriyeti zarar görüyor. Biz bu projede her çiftçiye 25 çuval dağıtarak, 25 bin çuval ile bin çiftçiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu projeyi Ünye Ticaret Borsası, Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Durak Fındık olarak birlikte gerçekleştiriyoruz. Hepimizin ortak hedefi Türk fındığına katma değer sağlamak, değer katmak."

Ünye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yetkin Esen, "Bu projede aflatoksinin yanı sıra çocuk işçiliğinin önlenmesi ya da çocuk işçiliği istismarının önlenmesi amacıyla bu konuya dikkat çekmesi bakımından bu kampanyanın ses getireceğine inanıyorum. Emeği geçenlere ve enerjisini buraya harcayanlara teşekkür ediyorum." dedi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ise şunları söyledi: "Projede esas önemli noktalardan biri çocuk işçiliğinin önüne geçmek, diğeri aflatoksinsiz ya da kaliteli fındığın harmandan pazara indirilmesi noktasıdır. Ben bu projenin hedefine kavuşacağını düşünüyorum. Bir şeyin altını çizmek istiyorum; bu proje ses getirdi, çiftçi sayımızı artırdı, ancak çuval sayısı kişi bazında yetmeyebilir. Bunu lütfen kimse yanlış anlamasın. Burada önemli olan çocuk işçiliğinin önüne geçmek ve kaliteli fındık yapmaktır.

Ünye’de Fındık Üreticilerine 25 Bin Çuval Dağıtıldı

Ordu Ünye’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Fındıkta Önceliğimiz Kalite Projesi 2013’ kapsamında Durak Fındık AŞ çiftçilere...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler