Geçtiğimiz ay fotoğrafçı Johan de Wet, Güney Afrika’da bulunan Kgalagadi Transfrontier parkında yürek burkan bir manzaraya şahit oldu. Bir antilop, ağacı gölgesinde dinlenmekte olan aslana usulca yaklaştı ve tabiri caiz ise kendisini yemesi için aslana izin verdi. Bu iddia fotoğrafçı Wet’e ait, çünkü fotoğrafı çeken Wet, antilobun ayağından yaralandığını ve zaten hayatta kalmasının pek mümkün olmadığını söylüyor. Her ne kadar 55 yaşındaki fotoğrafçı, binlerce insanın paylaştığı bu teorisini dile getiriyor olsa da hayvanların böyle bir kararı verebilecek kapasiteye sahip olup olmadıklarından da emin değil.
Yaralı antilop, aslanın yanına giderek resmen intihar etti!
Fotoğrafta aslan kendisine yaklaşan antiloba saldırıyor ve dakikalar içerisinde öldürüyor. Güney Afrika’da çalışan fotoğrafçı Johan de Wet olayı şöyle anlatıyor: “Bunun sıradışı bir sahne olduğunu düşündüğüm an fotoğraflarını çekmeye başladım. Bir avcı ile avı, görmeye hiç de alışık olmadığımız şekilde karşı karşıya gelmişti. Burada her zaman görmediğimiz türden bir durum olduğunu anlamıştım.”
Antilop da bunu biliyordu ve aslanın kendisine saldırmayacağını düşündüğü için korkusuzca bu kadar yakınına kadar gelmişti. Ancak bu biz insanlara özgü bir düşünce biçimiydi, nihayetinde aslan bir avcıydı ve mantığıyla hareket etmiyordu. Bu sebeple iç güdüleri ona avına saldırmasını söyledi.
'Bunun benzeri bir durumu birkaç yıl önce Botsvana’da da görmüştüm' diyen adam o olayı da şöyle anlattı: Orada da yaralı bir sırtlan, aslan tarafından öldürülmüştü ve görünüşe göre bunu bizzat sırtlanın kendisi istemişti. Aslanın yakınına kadar giden sırtlan onun kendisine saldırmasını beklemiş, sonrasında ise en ufak bir direniş bile göstermemişti.
Fotoğraf hakkında konuşan insanlar, antilobun ayağı kırık olduğu için böyle bir şeyi tercih etmiş olabileceğini dile getirdiler. Her ne kadar daha önce benzer bir durumla karşılaşmış olsa da Johan de Wet, hayvanların böyle bir kararı verme kapasitesine sahip olup olmadıklarından emin değil.
Birçok insan “acı çekmek mi yoksa aslan tarafından saldırıya uğramak mı?” diye empati yapmaya çalıştı. Ancak arada büyük bir fark vardı, o da bizlerin insan olması ve mantıklı düşünmeye çalışmamızdı. Vahşi yaşamda olup bitenleri kendi hayatta kalma dürtülerimizle yorumlamamız doğru sonuçlar vermezdi. Antilobun, böyle bir kararı bilerek vermiş olması durumunda bile duygularıyla hareket ettiğini söylemek oldukça güç.