HABER

"GAP, 4 milyon işsizin ilacı olacak"

DİYARBAKIR (İHA) - Türkiye ve Irak arasındaki ticaret hacmini geliştirmek için Habur Sınır Kapısı'nın modernizasyon çalışmalarına kısa sürede başlanacağını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 4 milyon işsizin ilacının Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) olduğunu söyledi.

TOBB Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Toplantısı, Diyarbakır Borsası'nda yapıldı. Toplantıya, Vali Efkan Ala, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Fahretin Akyıl, Ticaret ve Sanayi Odaları (TSO) temsilcileri ve çok sayıda iş adamı katıldı. Ekonomideki son gelişmelerin basına kapalı olarak değerlendirildiği toplantıda, bölgede yatırım yapan iş adamları taleplerini ve yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Toplantıda çıkan sonuçları hükümete ve Başbakan Erdoğan'a ileteceklerini ifade eden TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, GAP'ın bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin ekonomi meselelerini çözmesi halinde huzura kavuşacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizin en büyük projelerinden olan GAP, bölge ve Türkiye için çok önemli. Bu projenin derhal bitirilmesi gerekiyor. 35 yılda 15 milyar dolar harcandı. Önümüzdeki süreçte projenin bitirilmesi için 15 milyar dolar daha harcanması gerekiyor, ama bütçe imkanlarından buraya ayırmış olduğumuz 100 milyon dolarlarla bu projenin bitmesi çok uzak görünüyor" dedi.

Türkiye'deki 4 milyon işsizin ilacının GAP olduğunu savunan Hisarcıklıoğlu, "GAP'ın bitmesi, ilaveten 4 milyon kişiye iş demektir ve bugün en büyük sıkıntımız olan işsizlik sorununun çözümünde GAP büyük bir ilaç olacaktır. Türkiye'de bugün 5 milyon kişi işsiz, eğer bugün GAP'ta sulama, yüzde 20'yi değil de tamamını kapsarsa 4 milyon kişiye istihdam imkanı çıkacak ve otomatik olarak gelir düzeyi 3 misli artacak. Bana 'İşsizlik sorununun çözümü nedir?' derseniz, 'GAP'tır' derim. Ülkemizde her yıl 750 bin insan, istihdam piyasasına giriyor. Bunlara iş bulmak durumundayız. Eğitim ve sağlık sorunlarını çözebilmek için zenginleşmeye bakmalıyız; zenginleşebilmek de yatırımcıların önünün açılmasına, Türkiye'deki meselelerin çözümünde önümüzün açılmasına bağlıdır. Eğer bizim önümüz açılırsa, Türkiye zenginleşmeyle beraber yoksulluk döngüsünü kırar ve bununla birlikte aynı zamanda huzura kavuşur" şeklinde konuştu.

"IRAK VE SURİYE İLE TİCARET HACMİ GELİŞTİRİLECEK" Diyarbakır'da yapılan toplantının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretiyle hiçbir ilgisi olmadığını dile getiren Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin komşu ülkeleri ile olan ticaret hacminin geliştirilmesi için, Habur Sınır Kapısı inşaatında, TOBB'un kurmuş olduğu şirket tarafından 1 ay içerisinde temel atılacak. Projeyi 8 ay içerisinde de bitirmeyi hedefliyoruz. Irak'ta son 6 aydaki ihracatımız, 1 milyar 300 milyon dolar. Habur Kapısı'nın modernize edilmesi durumunda, fiziki şartların düzelmesiyle beraber, hem nakliye araçlarının gidiş gelişleri kolaylaştırılmış, hem de kapının altyapısının düzeltilmesiyle beraber Iraklılar'ın çok rahatlıkla Türkiye'ye girişleri sağlanmış olacak. Bu da ticaret hacminin gelişmesine sebep olacaktır. Suriye ile olan bir diğer sınır kapımız ise, Cilvegöz Kapısı'dır. 2 ay içerisinde bu kapının inşaat temeli atıldıktan sonra 10 ay içerisinde hizmete açmayı planlıyoruz. Bu 2 kapının tam olarak hizmete girmesiyle Irak ve Suriye ile olan ticaret hacmimiz gelişecektir. Diyarbakır'da yaptığımız toplantıda, bölgedeki iş adamlarının taleplerini ve sıkıntılarını dinledik. 31 Ağustos tarihinde yapacağımız Marmara Bölgesi toplantısından sonra çıkan sonuçları, çözümü için, hükümet temsilcileri Başbakan ve bakanlara dosya halinde sunacağız" diye konuştu.

Toplantıda söz alan Diyarbakır TSO Başkanı Kudbettin Arzu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin doğal olmayan bir afet yaşadığını ileri sürdü. Bölgede 20 yıl boyunca yaşanan şiddet ortamıyla birlikte, köylerden kentlere doğru yoğun bir göçün yaşandığını söyleyen DTSO Başkanı Arzu, "Bölgede köyden kente göç yaşanmasıyla birlikte işsizlik arttığı gibi, çatışmalardan dolayı mevcut sermayenin batı illerine gitmesiyle birlikte, doğal olmayan bir afet yaşadık. Bu sorunların çözümü için bölge olarak hükümetten ayrıcalık bekliyoruz. Nasıl ki, bir yerde deprem olduğunda oradaki yaraları birlikte sarıyorsak, bu bölgenin yaralarını da birlikte sarmamız lazım" dedi.

En Çok Aranan Haberler