HABER

GAP, Güneydoğu'yu değiştiremedi

ŞANLIURFA (İHA) - Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasını açıkladı. DPT istatistiklerine göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller, GAP yatırımlarına rağmen istenilen gelişmeyi sağlayamadı. Sulama faaliyetlerinin başladığı 1996 yılına göre Gaziantep dışındaki bölge illeri 4 ila 9 basamak arasında geriledi.

Devlet Planlama Teşkilatı'ndan açıklanan istatistiklere göre Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında bulunan 9 ilden Gaziantep hariç 8'inin durumu iyi değil. 1996 ve 2003 yıllarındaki sıralamaların karşılaştırmalı olarak verildiği istatistiklere göre bölge illeri arasında sadece Gaziantep sıralamada 5 basamak ilerledi. DPT istatistiklerine göre bölge illerinin 1996 ve 2003 yılındaki sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması şöyle:
1996 yılında Türkiye sıralamasında 61. olan Adıyaman 2003 yılında 65'inciliğe düştü. 1996 yılında 57. sırada bulunan Diyarbakır, 63'üncülüğe düşerken, Mardin 66. sıradan 72'ye geriledi. 1996 yılında Türkiye 68'incisi olan Siirt, 2003'te 73. sıraya, tarımsal sulamanın başladığı 1996 yılında 59. olan Şanlıurfa 68. sıraya düştü. Batman 65. sıradan 70'e gerilerken, 75. sırada bulunan Şırnak 78. sıraya düştü. 1996 yılında Gaziantep'e bağlı ilçe olan Kilis, 2003 yılında Türkiye illeri arasında 54. sırada kendine yer buldu.

"TEŞVİK YASASI'NA RAĞMEN, BÖLGEDE YER SIKINTISI VAR" Güneydoğu illerinin sosyo-ekonomik açıdan 4 ila 9 basamak arasında gerilemesine rağmen bölgede yıldızı parlayan tek il Gaziantep oldu. DPT verilerine göre 1996 yılında Türkiye 25'incisi olan Gaziantep, 2003 yılında 20'nciliğe yükseldi.
Dünyanın sayılı kalkınma projelerinden birinin uygulandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi, bölgeler arası sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 6. sırada bulunuyor. Sosyo-ekonomik gelişmişlikte Türkiye sıralamasında 6. sırada bulunan Güneydoğu'da en önemli sorunlardan biri eğitim. Okur-yazar oranının 73.22 olduğu bölgede, kadınların yüzde 60.16'sı okuma yazma biliyor.

Şanlıurfa Genç İş adamları Derneği (ŞUGİAD) Genel Sekreteri İbrahim Çiçek, GAP'a rağmen bölge illerinin sosyo-ekonomik sıralamada gerilere düşmesinin asıl sebebin bölgenin cazip hale getirilememesi olduğunu söyledi. Bölgede yatırımların önünde birçok engelin tam manasıyla ortadan kaldırılamadığını ifade eden Çiçek, "Teşvik Yasası çıkmasına rağmen bölgede yatırım için yer sıkıntısı var. Elektrik çok pahalı, yol ve nakliye problemi bölgenin önündeki çözüm bekleyen engeller" dedi.
Özellikle GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'nın ilerleme yerine 9 basamak birden gerilemesinin manidar olduğunu ifade eden Çiçek, "Verimli ovaları, tarıma dayalı sanayisi ve sahip olduğu tarihi kültürel değerleriyle en önemli bir merkez olan Şanlıurfa'nın ilerlemek yerine gerilemesi oldukça düşündürücü. Bu olumsuzluklar, bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu çok iyi şekilde işlenmemesinden kaynaklanıyor. Özellikle Urfa'nın tarihi dokusunu iyi anlatamadık" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler