HABER

GAP sanayisi masaya yatırıldı

ŞANLIRFA (İHA) - Şanlıurfa Genç İşadamları Derneği (ŞUGİAD) 'GAP'ta Sanayinin Mevcut Durumu, Öncelikli Sorunları ve Çözüm Önerileri' konulu panel düzenledi. DSİ Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde konuşmacılar, bölge sanayi sektörünün durumunu ele aldı.

ŞUGİAD tarafından düzenlenen panele Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç, daire müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Şanlıurfalı sanayiciler katıldı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol'un başkanlığını yaptığı panelde AK Parti Milletvekili M. Faruk Bayrak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Adem Şahin, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül ve KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan, bölge sanayiiin durumunu ele aldı.

ŞUGİAD Başkanı Mehmet Ertekin, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Vali Şükrü Kocatepe'nin açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelin açılışını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, elektriğin Şanlıurfa'da üretilmesine rağmen bölgeye çok pahalı satıldığını söyledi. Enerji iletim hatlarının çok pahalı olduğunu belirten Demirkol, "Şanlıurfa'da üretilen enerjinin Türkiye'nin en uzak noktasıyla aynı fiyata bölgeye satılmasına bir anlam veremiyoruz" dedi.

Konuşmasında GAP'ın son durumu ve faydaları üzerinde duran AK Parti Milletvekili M. Faruk Bayrak, uyuyan deve benzettiği GAP'ın uyandırılması gerektiğini söyledi. Enerji yatırımlarında büyük gelişme yaşanan bölgede sulamada beklenen ilerlemenin yaşanmadığını anlatan Bayrak, "GAP, bölgesel barış konusunda hem Orta Doğu için bir kalkınma modeli olacak hem de istikrar ve güvenin geliştirilmesinde öncü rol oynayacaktır. Öte yandan, ülkemizin, bulunduğu coğrafyada, su ve gıda açısından, "Büyük Ortadoğu Projesi" kapsamındaki stratejik konumu, GAP'a daha fazla önem ve öncelik kazandırmış durumdadır. Özellikle petrolün suya eşdeğer hatta ondan daha değerli olacağı dikkate alındığında, bölge kaynaklarının kullanımı şimdiden daha etkin planlanmalıdır.Türkiye komşu ülkelerle ilişkilerini giderek geliştirmektedir. Bu ilişkilerin ne komşularımızın ne de ülkemizin siyasal rejimiyle alakası yoktur. Bugün bu iyi ilişkilerin temelini ticaret oluşturmaktadır. GAP projesi, ülkemize, bulunduğu coğrafyada, su ve gıda açısından, stratejik olarak kontrol gücü sağlayacaktır" diye konuştu. Bayrak, projenin tamamlanması halinde ekonomiye 3.7 milyar dolarlık katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Konuşmasında 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Adem Şahin, sanayileşmede yeni bir çalışmanın içerisine girdiklerini söyledi. Kalkınmanın en önemli sektörünün tarım olduğunu anlatan Şahin, "Tarım olmadan sanayi gelişmiyor. Şanlıurfa'da da tarım sektörünün gelişmesi lazım. Bölgede geldiğimizden beri en büyük problem olarak anlatılan organize sanayi bölgesiyle ilgili Ankara'ya döndükten sonra bir çalışma yapacağım. İnşallah, Temmuz döneminde hükümetin 2004 yılı refize yatırım programına koyabilirsem, sanayi bölgesi yatırımı için ilk adımı atmış oluruz" şeklinde konuştu.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, GAP'ta yüzde 52'lik bir gerçekleşme olduğunu belirterek, sulama yatırımlarında yaşanan sıkıntıları anlattı. Geçen yıllarda ayrılan ödeneklerin büyük bir bölümünün enerji yatırımlarına kullanıldığını ifade eden Özgül şunları söyledi: "Ülke yatırımlarına ayrılan ödenek tutarının yaklaşık yüzde 6.7'si bu yıl GAP yatırımlarına ayrıldı. 2004 yılı rakamlarıyla bölgeye ayrılan ödenek tutarı yaklaşık 800 trilyon. Bu ödeneğin yaklaşık yüzde 23'ü bu sene sulama yatırımlarına ayrıldı. Bu çok önemli bir gelişme. Çünkü geçtiğimiz yıllarda gönderilen ödeneklerden sulama yatırımlarına ayrılan pay yüzde 10'ları geçmiyordu. Halbuki GAP'ın lokomotifi olan tarım sektörüne ağırlık verilmesi gerekiyordu. Ama bundan sonra tarım yatırımlarına ağırlık verilecek."

Sulamayla birlikte bölgede aşırı sulamadan kaynaklanan sorunlar ortaya çıktığını vurgulayan Özgül, "Arazide yaşanan tuzlulaşmayla ilgili çalışmalar yapılıyor. Bunun yanında biz bölgede sulu tarıma açılacak alanlarda çiftçilerimize sulama konusunda eğitimler vereceğiz. Ekimden hasada kadar olan dönemde uygulamalı eğitimler gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan, göreve geldikten sonra Türkiye'de sanayi sektörünün gelişmesi için bir dizi çalışmalar başlattıklarını anlatarak, "Öncelikle ülkemizde bulunan 40 bin firmayı bilgisayar ortamına taşıdık. Şimdi bunları kurumda çalışan personelimize böleceğiz. Bunların sorunlarını problemlerini yakından takip edeceğiz, KOSGEB desteklerini bu firmalara kolaylıkla sağlayacağız" dedi. Panel, işadamlarının sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.

En Çok Aranan Haberler