HABER

GAP'a 14 yılda 19.5 milyar harcandı

ŞANILURFA (İHA) - Türkiye'nin insani kalkınmaya dayalı en büyük entegre kalkınma projelerinden Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) için 14 yılda toplam 19.5 milyar YTL (19.5 katrilyon lira) harcama yapılırken, nakdi gerçekleşme yüzde 54.1'e ulaştı.

Başbakanlık GAP İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan "GAP'ta Son Durum" raporuna göre, yörede yaşayan insanların gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan GAP, aynı zamanda bölgelerarası farklılıkları ortadan kaldırarak, ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedefine katkıda bulunuyor. Raporda, Türkiye'yi uluslararası alanda markalaştıran son derece önemli bir proje olarak tanımlanan GAP'ın, başlangıçta bölgedeki kaynakları geliştirmeye katkıda bulunmak üzere planlandığı; ancak daha sonra Fırat ve Dicle havzalarında sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 13 proje paketinin toplamı olarak revize edildikten sonra

uygulanmaya devam edildiği belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

"GAP'a, toplam kamu kaynaklarından yılda ortalama yüzde 6.9 oranında pay ayrılıyor. 2001 yılında ülke genelinde uygulanan istikrar programı kapsamında yatırımların kısıtlanması, GAP'ı olumsuz etkilemiş ve toplam yatırımlar içinde projeye ayrılan pay yüzde 4.9'a gerilemiştir. Ancak sonraki yıllarda yatırımlar hızlanmış ve bu yıl itibarıyla yatırımlar yüzde 6.8 seviyesine yükselmiştir. GAP için 14 yılda toplam 19.5 milyar YTL harcama yapılırken, nakdi gerçekleşme yüzde 54.1'e ulaşmıştır."

Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü Mustafa Altundal ise, Türkiye'nin en büyük sulama projelerinin bölgede bulunduğunu belirterek, "Şu anda diyebilirim ki en büyük sulama projeleri bölgemizde bulunuyor. Bu projelerin bir an önce gerçekleşmesi, bir an önce çiftçinin, halkın suya kavuşması için çalışıyoruz. Devletin verdiği imkanlara 3-5 günde gezdiğim kadarıyla inşaatlar iyi gidiyor. Harran Ovası, Şanlıurfa Ovası Ceylanpınar Ovaları, tüm buralar çok büyük tarımsal potansiyele sahiptir. Bu toprakların bir an evvel suya kavuşması lazım. Bozkırla yeşilin savaşı diyorum. Bir an önce bozkırları yeşile döndürmemiz lazım. Bunlar sadece bizim isteğimizle değil, yöre halkının isteğiyle olur. İleriki yıllarda tarım çeşitliliği ürün çeşitliliği gelsin. Kapalı tarımın gelmesini arzuluyoruz. Türkiye ve Dünya GAP'tan çok şey bekliyor" dedi.

Öte yandan, GAP ile birlikte hayat bulan Şanlıurfa ve Harran ovalarındaki arazilerde tuzlanma tehlikesi yeniden gündeme geldi. ABD'de faaliyet gösteren Toprak Bilimleri Kurumu'ndan ödül alan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, GAP Bölgesi'nde büyük potansiyel olduğunu ve her yıl milyarlarca dolar gelirin GAP'tan sağlanacağını söyledi. GAP'a, ne hükümetin ne üniversitelerin ve ne de sivil toplum örgütlerinin sahip çıkmadığını belirten Mermut, hazırlanan tuzlanmayla ilgili projelerin rafa kaldırıldığını ileri sürdü. Mermut, Şanlıurfa'nın 35 kilometre yanı başında bulunan Suruç İlçesi'nin susuzluktan kırıldığını söyledi.

En Çok Aranan Haberler