HABER

GAP'a yatırım için "iyi niyet senedi"

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (TSTKP) öncülüğünde Başbakanlık GAP İdaresi, İstanbul ve Diyarbakır valiliklerinin desteğiyle İstanbul'da düzenlenen ve GAP Bölgesi'nde yatırım imkanlarının ele alındığı bir toplantıda, GAP Bölgesi'ndeki yeni projeler için özel sektöre yatırım çağrısı yapıldı.

Toplantıya; GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Düzce Valisi Halil Nimetoğlu, Bolu Valisi Ali Serindağ, Amasya Valisi M. Cemalettin Lekesiz, TSTK Platformu Başkanı Hasan Ekşi, bürokratlar, akademisyenler ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen STK başkanları ile işadamları katıldı. Toplantı sonunda tüm katılımcılar iyi niyet senedini imzaladı.

Diyarbakır Valisi Efkan Ala, toplantı sonunda basın mensuplarına yaptığı özel açıklamada, "Güvenlik olmayınca yatırım olmuyor. Yatırım olmayınca güvenlik problemi artıyor. Bu kısır döngünün kırılması gerekir. Bunun çabası içerisindeyiz. Oradaki olayların bir an önce sonlanması için o yörede yaşayan insanlar da hep birlikte, el birliğiyle uygun ortamı oluşturmalı. Aksi takdirde kimseden sermayesini riske etmesini bekleyemeyiz. Elimizden gelen çabayı ortaya koymadan, başkalarından o çabayı bekleyemeyiz. Güvenlik olmayan yere yatırım gitmez. Biz güvenliği artıralım. Sadece çağrıyla sermayenin hareket etmeyeceğini biliyoruz. Aklıyla hareket edeceğini biliyoruz. Bu aklı da oraya sokmaya çalışıyoruz. Bölgenin güvenlik algılamasında bir problem var. 20 yıllık bir terör ortamı yaşanmış. Güvenlik algılaması yeterli olmadıkça, sermaye gelmez. Karlılığın olabilmesi için de önce güvenli ortamın olması lazım. Satın alabileceği kadar risk olmalı. Daha fazla risk olursa, oraya sermaye yatırım yapmaz. Güvenlik olmayan yere yatırım gitmez. Bunu kesinlikle biliyoruz. Sermayenin sadece çağrıyla hareket etmeyeceğini, aklıyla hareket edeceğini biliyoruz. Bu aklı devreye sokmaya çalışıyoruz" dedi.

'İş adamlarının bölgeye yatırım yapması için ne önerirsiniz?' sorusuna Vali Ala, "Sadece enformasyonla beslenmesinler, yani duyduklarıyla yetinmesinler, gelip incelesinler. Oradaki potansiyeli gördükleri zaman; daha iyi, daha sağlıklı değerlendirme yapabilecekler. Ama lütfen kendileri irdelesin, incelesinler. Sadece haberlerle beslenmesinler" şeklinde yanıt verdi.

"BÖLGE GÖRÜNDÜĞÜ KADAR KÖTÜ DEĞİL, HATTA YATIRIM AÇISINDAN ÇOK CAZİP" GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül de, GAP'ın Türkiye'nin gözbebeği projesi olduğunun altını çizerek bu yatırımın öngörülen zamanda bitirilmesi için 15 milyar dolara ihtiyaç olduğunu belirtti. Özgül, bu iş devlete bırakılırsa projenin önümüzdeki 20 yılda ancak tamamlanacağını belirterek, özel sektörün buna bir an evvel el atmasının gerekliliğine dikkat çekti. Yaşar Özgül, GAP bölgesinin bölge dışından çok parlak görünmediğini de belirterek, "Bölge göründüğü kadar kötü değil. Hatta yatırım açısından çok cazip" dedi.

Yaşar Özgül, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun dışarıdan görüldüğü gibi sıcak olayların çok yoğun yaşandığı bir bölge olmadığını, aksine büyük şehirlerle kıyaslandığında suç oranının çok düşük olduğunu kaydetti. Özgül, yatırımcıları Güneydoğu gezisine davet ederek oradaki yatırım olanaklarını yatırımcının kendi gözleriyle görmesinin bölgenin kalkınmasında çok daha etkili olacağını söyledi. Özgül, sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirilen projelerin önemine dikkat çekerek, "Refah toplumu olmak istiyorsak, mutlaka sivil toplum örgütleriyle hareket etmeliyiz. Onlarla birlikte yapılan işler her zaman daha etkili olmuştur" şeklinde konuştu.
TSTK Platformu Başkanı Hasan Ekşi ise, herkesi birlik olmaya davet ederek bölgenin kullanılmayan sulu tarım, organik tarım ve sanayi yatırım imkanlarını değerlendirmenin önemine değindi. Ekşi, "Gelin, devletimizin GAP İdaresi Başkanlığı'nın bize yapmış olduğu yatırım davetine 'Tamam' diyelim ve bütün bu sorunların ana kaynağı olan ekonomik yetersizlik sorununu yerinde çözelim. Ve şunu asla unutmayalım. Çözüm yolunda önümüzde dev gibi görünen anarşi problemi, gönüllerinizi açtığınız vakit küçücük kalacak, yöre insanının yüreğindeki ateş bu problemin alevlerini söndürecektir. Her kışın ardından bir bahar gelir ve umarım ki bu toplantı gelecek olan baharın müjdecisidir" diye konuştu.

Tarım, GAP'ın lokomotif sektörü konumunda bulunuyor. GAP'ın sulama potansiyeli 1 milyon hektar düzeyinde olmasına rağmen, son verilere göre topraklarımızın ancak 236 bin hektarı sulanabiliyor. Türkiye'nin bugüne kadarki toplam kamu yatırımlarının yüzde 6.8'i GAP'a ayrıldı. Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yarısı GAP'tan karşılanıyor. GAP bölgesindeki bin 722 işletmede 73 bin kişilik istihdam öngörülüyor. Ayrıca, bölgede yetişen ürünlerin seri ihracatının sağlanabilmesi için 2007'de hayata geçmesi beklenen bir de Kargo havalimanı bulunuyor. Bölgedeki 9 ilden 8'i teşvik kapsamında bulunuyor. Diyarbakır'da 50, Siirt ve Batman'da 50'nin üzerinde yatırım yeni istihdam olanakları sağlıyor. Bölgedeki tarım ve tekstil alanındaki yatırımlar oldukça düşük maliyetle yapılabiliyor. Ayrıca, son dönemlerde bölge üzerinden Ortadoğu'ya yapılan ticaret 2002'de 683 milyon dolarken 2005'te 2.1 milyar dolar düzeyine yükseldi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler