HABER

GAP'ın yüzde 48.1'i tamamlandı

ŞANLIURFA (İHA) - Türkiye'nin insan odaklı en büyük sürdürülebilir bölgesel kalkınma projesi olan GAP'ın yüzde 48.1'i tamamlandı. Projeye şimdiye kadar 10 katrilyon 831 trilyon 855 milyar lira harcandı.

GAP-Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Şanlıurfa Bölge Müdürü Mustafa Aydoğdu, GAP Master Planı'nın belirlediği hedef ve büyüklüklere ulaşabilmek için yapılması öngörülen kamu yatırımlarının finansman ihtiyacının 2002 yılı sabit fiyatlarıyla toplam 22 katrilyon 505 trilyon 859 milyar lira olduğunu söyledi. GAP kapsamında 2001 yılı sonuna kadar, 2002 yılı fiyatları ile tahmini olarak toplam 10 katrilyon 831 trilyon 855 milyar lira harcandığını belirten Bölge Müdürü Aydoğdu, "Bu harcamayla GAP'ta nakdi gerçekleşme yüzde 48.1 düzeyine ulaştı" dedi.

GAP yatırımlarının farklı sektörlerde farklı kuruluşlar tarafından yürütülen proje ve programların toplamından oluştuğunu açıklayan GAP-BKİ Bölge Müdürü Mustafa Aydoğdu, "Bu proje ve programlar, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yıllık yatırım programlarında yer almakta ve proje tahsisleri bu kuruluşların bütçelerinden karşılanmaktadır. 2002 yılı yatırım programında GAP'a 531 trilyon 658 milyar lira tahsis edildi. Bunun 398 trilyon 952 milyar lirası tarım, madencilik, enerji, ulaştırma-haberleşme ve turizm gibi ekonomik sektör yatırımları için, 132 trilyon 706 milyar lirası ise konut, eğitim, sağlık ve diğer kamu hizmetleri gibi sosyal sektör yatırımları için ayrıldı" diye konuştu.

ENERJİ YATIRIMLARI GAP-BKİ Bölge Müdürü Mustafa Aydoğdu, 2001 yılı sonunda 6 hidroelektrik santralinin (HES) işletmeye açıldığını, 1 HES'in deneme üretiminde olduğunu, 1 HES'in de inşaatının devam ettiğini söyledi. Santrallerin kurulu güçleri itibariyle hidroelektrik enerji projelerinin yüzde 70'inin işletmeye açıldığını belirten Bölge Müdürü Aydoğdu, GAP kapsamındaki enerji projelerinin yüzde 4'ünün inşaat halinde, yüzde 19'unun ihaleye hazır durumda, yüzde 7'inin ise planlama aşamasında olduğunu bildirdi.

"184 MİLYAR KİLOVAT SAAT ENERJİ ÜRETİLDİ" GAP-BKİ Bölge Müdürü Mustafa Aydoğdu, enterkonnekte sisteme giren enerjinin önemli bir bölümünü, GAP kapsamındaki Diyarbakır'ın Çüngüş İlçesi yakınındaki Karakaya ile Şanlıurfa'nın Bozova İlçesi yakınındaki dünyanın sayılı barajları arasında yer alan Atatürk Barajı'nın ürettiğini belirterek, "Bu barajlarla birlikte 1999 ve 2000 yıllarında işletmeye alınan Diyarbakır'ın Dicle İlçesi yakınındaki Kralkızı ve Dicle, Gaziantep'in Karkamış İlçesi yakınındaki Suriye sınırında yer alan Karkamış ve Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi yakınındaki Türkiye'nin ilk YİD (Yap-İşlet-Devret) modeli ile yapılan Birecik Barajları'nda gerçekleştirilen toplam hidroelektrik üretimi, tesislerin açılışından 2001 sonuna kadar yaklaşık 184 milyar kilovat saat olmuştur" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler