HABER

GAP'la gelen değişim

ŞANLIURFA (İHA) - GAP'ın, devreye girmesiyle birlikte bölgenin ekonomik yapısında önemli değişimler yaşanıyor. 783 bin 500 hektar alanda hububat, 157 bin 200 hektar alanda ise pamuk ekiminin gerçekleştirildiği Şanlıurfa'da, son yıllarda sulu tarıma geçilmesiyle birlikte tarıma dayalı sanayi alanlarının büyük bir artış gösterdiği bildirildi. Şanlıurfa Valiliği'nden edinilen bilgilere göre, 120'nin üzerinde fabrikanın bulunduğu kentte, yaklaşık 4 bin 500 kişiye de istihdam olanağı sağlanıyor. Bu arada Şanlıurfa 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren tarıma dayalı sanayi tesislerinin de sayısının hızla arttığı belirtildi.

ÜRETİMDE ASLAN PAYI PAMUĞUN 1992 yılında temeli atılan ve 2000 yılında tamamlanarak hizmete açılan 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren işler durumdaki tesislerin yüzde 40'ını kütlü pamuk, yüzde 25'ini gıda ürünleri, yüzde 14'ünü imalat sanayii, yüzde 10'unu iplik ve yüzde 7'sini tekstile dayalı üretim yapan tesislerin oluşturduğu öğrenildi. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte pamuk ekiminin yoğunlaştığı Şanlıurfa ve ilçelerinde yaklaşık 1 milyon 135 bin ton pamuk elde edildiği ve üretilen pamuğun büyük bir bölümünün Şanlıurfa'da işlendikten sonra büyük ölçekli tekstil firmalarına pazarlandığı bildirildi.

Öte yandan şu anda 4 bin 500 kişinin istihdam edildiği 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde, işler durumda 120 civarındaki fabrikanın yanı sıra , 21 fabrikanın inşaat aşamasında ve 10 fabrikanın da proje aşamasında olduğu, tesislerin tamamının bitirilmesi durumunda istihdam kapasitesinin 8 bin dolayına yükseleceği ifade edildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler