HABER

GAPS diyeti nedir? GAPS diyeti nasıl yapılır? Zararı var mı?

Berna Laçin ile gündem olan GAPS diyeti ile ilgili merak edilenleri haberimizde derledik. GAPS diyeti nedir, nasıl yapılır, sağlık açısından zararı, riski var mı gibi sorularınızın cevaplarını haberin devamında bulabilirsiniz. İşte vücudun bakteri dengesini iyileştirmeye yarayan beslenme programı GAPS hakkında detaylı bilgiler...

GAPS diyeti nedir? GAPS diyeti nasıl yapılır? Zararı var mı?

Berna Laçin'in GAPS diyeti ile forma girdiği haberi kilo vermek isteyenlerin ilgisini çekti ve GAPS diyeti ile ilgili aramalar yapılmaya başlandı. GAPS nedir diye merak edenler için biz de bu özel beslenme programı ie ilgili pek çok bilgiyi bir araya topladık.

GAPS diyeti özetle vücudun bozulan bakteri dengesini (disbiyozis) düzeltmek; hasarlı, yaralı, ülserli, ateşli, sızıntılı bağırsak (leaky gut syndrome) duvarını ve bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek için uygulanan özel bir beslenme programı, diyetidir.

GAPS NE DEMEK?

GAPS, Gut And Psychology Syndrome yani Bağırsak ve Psikoloji Sendromu'nun kısaltmasıdır. Bu tanımlama Dr. Natasha Campbell-Mcbride'a aittir. Natasha Campbell-Mcbride otizim dahil bazı psikiyatrik hastalıkların bağırsaklardaki floranın düzeltilmesi halinde iyileştirilebileceğini iddia etmektedir.

GAPS DİYETİ NASIL BİR BESLENME PROGRAMIDIR?

Natasha Campbell-Mcbride'in GAPS kitabının ve diyetinin anlatıldığı Türkiye sitesine göre GAPS diyeti üç ana bölümden oluşmakta:

1.GAPS Giriş Diyeti (6 aşamalıdır, psikolojik ve fizyolojik hastalık semptomları giriş diyetinin ilk aşamalarında ortadan kalkmaya başlar)

2.Tam GAPS Diyeti (Bağırsak florası tamamen dengelenir ve psikolojik, fizyolojik semptomlar tamamen ortadan kalkar)

3.GAPS Diyetinden çıkış (Bağırsak florası, duvarı ve epitel dokusu tamamen iyileşmiştir ve GAPS Protokolü doğrultusunda diyetten çıkılır)

GAPS DİYETİ SAĞLIKLI MI?

Campbell-Mcbride GAPS diyetinin sağlıklı bir diyet olduğunu ve pek çok hastalığına iyi geldiğini iddia etmekte. Üstelik otistik çocuğunu bu yöntemle iyileştirdiğini belirtmektedir. Sağlıklı olup olmadığı ise tartışmalıdır.

BİLİMSEL DESTEĞİ YOK!

Dr. Natasha Campbell-Mcbride'ın GAPS tanımlaması, tedavisi ve diyeti ile ilgili klinik bir çalışması, deneyleri veya bilimsel bir makalesi bulunmamaktadır. Bu alandaki çeşitli bilim insanları ve doktorlar tarafından özellikle otizm ile ilgili söylemleri eleştirilmekte, bu diyetin çocuklar için beslenme yetersizliği tehlikesi taşıdığını söylemektedirler.

GAPS ile ilgili destekleyici makaleler ve yazılar "alternatif tıp" kaynaklarında yer almaktadır. GAPS diyeti ile ilgili olarak Dr. Natasha Campbell-Mcbride'ın dahil henüz yayımlanmış, bilimsel kanıtlar sunan bir makale, tez vb. Bulunmamaktadır. Doktorun iddiaları klinik araştırmalara değil kişisel anekdotlara dayanmaktadır.

En Çok Aranan Haberler