HABER

GAP'ta sigara araştırması

ŞANLIURFA (İHA) - GAP Bölgesi Halk Sağlığı Projesi kapsamında sigara kullanımına yönelik yapılan bir araştırmada, bölgede her 3 konuttan 2'sinde sürekli sigara içen en az bir kişinin bulunduğu bildirildi. Araştırmaya göre, sigara içme oranının en yüksek olduğu kent Diyarbakır olurken, Siirt en düşük orana sahip il oldu.

Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın, bölge illerinin halk sağlığı konusundaki verilerini toplayarak çözüm önerileri saptamak amacıyla finanse ettiği proje için 9 ilde toplam 4 bin 72 kişinin yer aldığı bir araştırma yapıldı. GAP BKİ, Türkiye Parazitoloji Derneği, Harran Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi ortak çalışması sonucu yapılan araştırmada, bölgedeki konutların yüzde 70.1'inde sigara içildiği saptandı.

GAP Bölgesi Halk Sağlığı Projesi Raporu, adıyla yayınlanan araştırma sonuçlarında sigara kullanımı ayrı bir başlık altında ele alındı. Raporda yer alan verilere göre, bölge illerinde yaşayan 15 yaş ve üzeri bin 906'sı erkek, 2 bin 166'sı kadın toplam 4 bin 72 kişiye sigarayla ilgili soru soruldu. Araştırmada, sigara içilen konut oranının en yüksek olduğu ilin yüzde 78.4 ile Diyarbakır, en düşük olduğu ilin ise yüzde 61.8 ile Siirt olduğu belirtildi. Araştırmaya göre konutlarda, Adıyaman'da yüzde 63.4, Batman'da yüzde 73.3, Gaziantep'te yüzde 65.4, Kilis'te yüzde 73.3, Mardin'de yüzde 67.6, Şanlıurfa'da yüzde 72.2 ve Şırnak'ta yüzde 71.4 oranında sürekli olarak sigara içen bir bireyin var olduğu belirlendi. Raporda, konutta sigara içilmesinin tüm aile bireylerinin sağlığını ilgilendiren önemli bir konu olduğu vurgulandı.

Raporda yer alan bilgilere göre, 15 yaş ve üzeri erkeklerin yüzde 41.3'ü hiç sigara içmediğini, yüzde 49.6'sı halen sigara içtiğini, yüzde 9.1'i de sigarayı bıraktığını belirtti. Kentsel bölgelerde genel olarak daha fazla sigara içildiği tespit edildi. Halen sigara içen erkek oranının en yüksek olduğu il yüzde 72.2 ile Kilis, en düşük olduğu il ise yüzde 39 oranıyla Siirt olarak tespit edildi. 15 yaş ve üzeri kadınların yüzde 86.0'ı hiç sigara kullanmadığını, yüzde 2.1'i sigaraya bıraktığını, yüzde 11.9'u ise halen sigara içtiğini bildirdi. Sigara kullanan kadın oranının en yüksek olduğu il yüzde 15.3 ile Diyarbakır, en düşük olduğu il ise 4.8 ile Kilis oldu.
Raporun son bölümünde sigara içme oranının 15 yaş üzeri grupta kadınlarda yüzde 11.9, erkeklerde ise yüzde 49.6 oranında saptandığı belirtilerek, GAP bölgesinde sigara kullanımının ciddi boyutlarda olduğu vurgulandı.

En Çok Aranan Haberler