Gastroskopi işlemi nasıl yapılır?
Bu işlem, boğazınızın ağrı ve rahatsızlık duymaması için bir sprey yada bir jelle uyuşturulması ve çoğunlukla sakinleştirici bir ilacın verilmesi ile yapılmaktadır. Bu nedenle her konuda olduğu gibi, son teknolojik olanaklarla, endoskopik tetkik artık hastalar için sıkıntılı bir araştırma yöntemi olmaktan çıkmıştır. Bu şekilde 5-10 dakikalık bir süre içinde mevcut olabilecek hastalığınızın tanısı konulabilecektir. Hastaların bazıları işlem sırasında hafif huzursuzluk hissettiklerini belirtirken, büyük bir bölümü işlem sırasında uyuya kalmakta ve işlemi hatırlamamaktadırlar.
Gastroskopi sırasında tedavi yapılabilir mi?
Evet yapılabilir. Bu işlem sırasında deneyimli bir endoskopist tarafından gastroskop içinden geçirilen özel aletler ile çeşitli girişimler yapılabilir. Örneğin, kanamaları durdurmak amacı ile enjeksiyon yapılabilir veya yakılabilir (koter ile), yada daralmış bölgeler genişletilebilir veya polipler çıkartılabilir.
İşlem sonrası nasıl seyreder?
İşlem sırasında hava verilmesine bağlı olarak, gaz çıkartma (geğirme) gereksinimi duyabilirsiniz. Boğazınızda hafif yanma, batma yada huzursuzluk hissi olabilir. Doktorunuz size işlemin sonuçlarını açıklayacaktır. Tetkik sırasında ağrı duymamanız için sakinleştirici ilaç yapılmışsa, işlem sonrasında refleksleriniz etkileneceğinden, araç kullanmanız veya banka yada borsa işlemi yapmanız sakıncalıdır. Doktorunuzun özellikle uyarması dışında, işlem sonrasında gıda alabilirsiniz.
Bu işlemin komplikasyonları var mıdır?
Evet kullanılan sakinleştirici ilaçlara karşı alerji gelişebilir veya çok nadiren biopsi veya polip çıkartılma yerlerinden kanama veya delinme olabilir. Kanama çoğunlukla işlem sırasında durdurulur. Delinme çok ender de olsa cerrahi girişim gerektirebilir. Şiddetli karın ağrısı, ateş, titreme durumlarında doktorunuzu arayınız. Bu sorunlar birkaç gün içinde görülür.