YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gaün’de ‘islami İlimlerde Kuran'ın Konumu’ Konulu Panel Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Araştırma Hikmet-İlim (AHİ) Topluluğu işbirliği çerçevesinde ‘İslami İlimlerde Kuran'ın Konumu’...

Gaün’de ‘islami İlimlerde Kuran'ın Konumu’ Konulu Panel Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Araştırma Hikmet-İlim (AHİ) Topluluğu işbirliği çerçevesinde ‘İslami İlimlerde Kuran'ın Konumu’ konulu panel düzenlendi.

GAÜN İnşaat Mühendisliği Bölümü Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele, Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı.

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar’ın yönettiği panele, konuşmacı olarak Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Abdülhamit Birışık ve Prof. Dr. Mehmet Yalar katıldı.

Kur’ân Araştırmaları Vakfı (KURAV) birinci ve ikinci başkanları olan panelistlerin konuştuğu panelde İslam medeniyetinin oluşumunda Kur’ân’ın konumu tartışıldı. İslam’ın temel kaynağı Kur’ân’ın, bir medeniyet kitabı olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülhamit Birışık, Kur’ân ayetlerinin önce bireyi, ardından aileyi ve toplumu inşa ettiğini söyledi.

Kur’ân’ın insanı inşa ederken onun gönül dünyasına, duygu ve hislerine, aklına, söylem ve eylem dünyasına hitap ederek onu kuşattığı, bütün yönleriyle onu etkilediğine vurgulayan Prof. Dr. Birışık, Kur’ân merkezli İslam Medeniyetinin, Cami merkezli bir medeniyet olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Birışık, cami ve müştemilatında eğitilip yetiştirilen toplumun insanlığa nasıl örnek olduğuna dikkat çekti.

Kur’ân medeniyeti tezinin, bir iddia yahut bir ütopya değil, insanlık tarihinde bizatihi yaşanmış bir olgu olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalar, Hz. Peygamberin yaşadığı Saadet Çağının, bu medeniyetin ilk sayfası olarak karşımızda durduğunu söyledi. Peygamberimizin, Kur’ân ile cahiliye içerisinde yaşayan insanlardan, Medine merkezli medeniyet temsilcilerini inşa ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yalar, vefatında 2 milyon km karelik bir alanda, yüz binden fazla insanı yetiştirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Yalar, O’ndan sonra Raşit Halifeler Dönemi, Emevî, Abbasî, Selçuklu, Osmanlı dönemleri de bu medeniyeti sürdürdüğünü, bu dönemlerin tartışılabilen bazı noktaları olsa da, bütüncül bir bakışla bakıldığında bunların ilim, kültür, medeniyet açısından insanlığa çok büyük katkıları olduğunu kaydetti. Kur’ân’ın, evrensel temel ilkeleriyle bugün de insanlığın kendisine muhtaç olduğu dirilikte ve özgünlükte bir kitap olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yalar, O’nun doğru anlaşılması ve yorumlanmasında, O’nun ilk muhatabı Hz. Peygamber’in uygulama ve açıklamalarının son derece önemli olduğunu ifade etti.

Panelin sonrasında Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı tarafından Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Abdülhamit Birışık ve Prof. Dr. Mehmet Yalar’a hediye takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler