YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gaün’de “naif Sanat Ve Nuri Abaç” Konulu Konferans Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Cep Sinemasında Anadolu'dan yola çıkmış, çoğunu akademisyenlerin oluşturduğu bir grup sanatçının, doğdukları topraklara...

Gaziantep Üniversitesi Cep Sinemasında Anadolu'dan yola çıkmış, çoğunu akademisyenlerin oluşturduğu bir grup sanatçının, doğdukları topraklara vefa borcu olarak düşünülmüş olan ‘Anadolu'ya Yolculuk Sergileri’ adlı proje kapsamında Prof. Mehmet Özol tarafından “Naif Sanat ve Nuri Abaç” konulu konferans düzenlendi.

Naif resim tanımı ve yayılmaya başlamasının 1752 yılında Hollanda’da oluştuğunu belirten Prof. Özol, naif resmin, resim sanatıyla ayrı paralelde giden ancak kendi temel özellikleri ve sürekliliği hiç değişmeyen bir karaktere sahip olduğunu söyledi. Prof. Özol, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Naif resim, kökü romantizme dayalı bir etkileşim karakteri ortaya koymaktadır. Türkiye’de ise Cumhuriyet döneminde sanata verilen önem sayesinde ve yurt dışına giden sanatçıların görgüleriyle sanat beslenmiştir. Naif resim, masalsı bir anlatıma sahiptir. Figürlerin daha çok profilden ve cepheden resmedilmesidir. İnce duygu ve düşünceyi yansıtan bir anlatımı vardır.”

Bazı sanatçıların naifliği kabul etmediğini belirten Prof. Özol, “Çünkü sanat ortamında sanatsal bakımdan küçümsenecekleri endişesi duymaktadırlar. Oysa bu çok yanlış ve olmaması gereken bir algılamadır. Naif sanatçıların kendilerine özgülüğü, doğaçlamaları, farklı dünyalarını yansıtmaları çok önemli özelliklerle donatılmış olduklarını gösterir” diye konuştu.

Prof. Özol, Naif ressam niteliğine sahip olmak için sanat eğitimi alınmasının gerekli olmadığını da belirterek, “Ancak, akademik sanat eğitimi aldığı halde ürettikleri yapıtlardaki göstergelere göre, naif ressam tanımlaması içinde görebileceğimiz ressamları nasıl yorumlayabiliriz. Eğitimli naif ressam olabilir mi. Eğitimli olan naif sanatçılar için tanım isimlendirilmesi oldukça güçtür” ifadesinde bulundu.

Ressam Nuri Abaç’ın çeşitli illerde açılan 130’u aşkın karma sergide yer aldığını belirten Prof. Özol, Nuri Abaç’ın eserlerinde konuların hayal gücüne dayalı gerçeküstü değerler taşıması, orantılarda doğal mantığın kullanılmaması, masalsı bir anlatıma sahip olduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler