HABER

“Gayri ciddi, komik oylama”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan sürecine rağmen, “soykırım” tasarını kabul eden, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin kararını sert dille eleştirdi.

ANKARA(ANKA) - Komite toplantısında yaşananlar için “gayri ciddi” ve “komik” ifadelerini kullanan Davutoğlu, Kafkaslardaki sorunların çözüm çabalarına “büyük darbe” vurulduğunun altını çizdi.

Ahmet Davutoğlu, “soykırım” tasarısının, Dış İlişkiler Komitesi’nden bir oy farkla geçmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında sert tepki gösterdi. Türkiye’nin tutumunun net olduğunu belirten Davutoğlu, tarihi bir konuya ilişkin bir tasarının oylanması sırasında sergilenen tabloyu “çok üzücü” olarak nitelendirdi.

“1915 onlar için tecrit yılı olabilir ancak, bizim için Çanakkale yılı” diyen Davutoğlu, o dönemde 2 milyonu aşkın insanın Balkanlar’dan göç etmek zorunda kaldığını, Osmanlı İmparatorluğu dağılırken “büyük bir kaos” yaşandığını anımsattı ve bu olaylardan “insani dersler”in çıkarılması gereğine vurgu yaptı.

-“GAYRİ CİDDİ, KOMİK OYLAMA”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Dış İlişkiler Komitesi’nde yapılan oylama için “gayri ciddi” ve “komik” ifadelerini kullandı. Başta Ermenistan olmak üzere tüm Ermeniler’e çağrıda bulunmak istediklerini ifade eden Davutoğlu şunları söyledi:

“Dünkü gayri ciddi, komik düzeyde yapılan oylamanın bu meselenin çözüm için ne kadar yanlış bir yol olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu görüntü, parlamentolar üzerinden tarihin yargılanmanın ne kadar yanlış olduğunu gözler önüne sermiştir. Bir oy, bu tarafta olsaydı tarihin akışı değişmiş olurdu. Ve bir danışman, bir Temsilciler Meclisi üyesine ‘yes’ değil de ‘no’ fısıldamış olsaydı, bu oylama farklı çıkacaktı. Tarih o kadar gayri ciddi alınabilir mi?”

1915 olaylarını birlikte araştıralım yönündeki çağrıyı yineleyerek, “Gelin arşivlerimizi paylaşalım” diyen Davutoğlu, hiçbir şartla Türkiye’nin baskı altına alınmayacağı uyarısında da bulundu.

Basın toplantısı sırasında da ABD’ye seslenerek üçüncü tarafların müdahalesi Türkiye-Ermenistan sürecine engel oluşturduğu uyarısını da yapan Davutoğlu, Türk-Amerikan ilişkilerinin “en kapsamlı” işbirliği dönemini yaşadığını belirterek, “Biz bu ilişkilere tam bir stratejik vizyon perspektifinden bakıyoruz” dedi. Dün yapılan oylamanın bu vizyonun eksikliklerini ortaya koyduğunu da ifade eden Davutoğlu, oylamadan sonra da Türk-Amerikan işbirliğine çok ihtiyaç duyulacağını söyledi.

-ABD BÜYÜKELCİSİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Ahmet Davutoğlu, basın toplantısı sırasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’in Dışişleri Bakanlığı’na geleceğini de açıkladı.

Kendisinin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile defalarca konuştuğunu da bildiren Davutoğlu, tasarıya ilişkin sonraki aşamayı da yakından izleyeceklerini kaydetti.

Baskıya maruz kalınmasına ve bir parlamentonun tarihi yargılamasına, “kesinlikle izin vermeme” kararlılığını ortaya koyan Davutoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerinin yeni bir sınavdan geçirilmeyeceği umudunu da dile getirdi.

-OBAMA YÖNETİMİNİN YETERİNCE AĞIRLIĞINI KOYMAMASINDAN ANKARA RAHATSIZ-

Davutoğlu, Obama Yönetiminin yeterince ilgilenmediği yönündeki eleştirilerin anımsatılması üzerine, görünen tablonun Obama yönetiminin yeterince ağırlığını koymadığını gösterdiğini belirterek Ankara’da bu konuda duyulan rahatsızlığı yansıttı.

ABD Yönetiminin bundan sonra daha etkin çaba göstermesini beklentisini dile getiren Davutoğlu, aksi takdirde olumlu bir tablo oluşmayacağı uyarısını yaparak, Türkiye’nin bölge sorunlarının çözümüne katkılarının iyi değerlendirilmesi gereğine de işaret etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin protokollere şimdiye kadar onay verilmemesinin olası etkisinin sorulması üzerine, protokollerin imzalanmasından hemen sonra TBMM’ye sevk ederek görevlerini yaptıklarını söyledi.

-“HER BAHAR KRİZ İSTEMİYORUZ”

Ahmet Davutoğlu, Obama’nın 24 Nisan açıklamasına ilişkin beklentilerin sorulması üzerine de, “Biz artık Türk-Amerikan ilişkilerinin her bahar bir kriz yaşamasını istemiyoruz” dedi. Davutoğlu şöyle devam etti:

“Aslında Türk-Ermeni protokollerinin, normalleşmesinin olumlu sonuçlarından biri de bu bahar krizlerinden kurtulmak olduğunu düşünüyorduk ama maalesef, tüm çabalarımıza rağmen demek ki bu durum, en azından Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde, yeterince algılanmamış. Ümit ederiz ki, bu Beyaz Saray’ca doğru algılanır. 24 Nisan’da krizi daha büyütecek bir açıklama yapılmamasını bekliyoruz.”

-BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN ABD SEYAHATİ DEĞERLENDİRİLECEK

Tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda ele alınması olasılığı ve Türkiye’nin Washington’a yapılması öngörülen ziyaretlerin sorulması üzerine Davutoğlu, komite toplantısının ardından konunun Kongre’de “daha soğukkanlı” bir biçimde değerlendirileceğini düşündüğünü belirterek, “Ama kendi takdirdir biz bu konuda her türlü ihtimali gözeten çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD seyahatiyle ilgili, “önümüzdeki günlerde değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Komite’nin kararının Kafkaslar’daki sorunların çözümü açısından “büyük bir darbe” olduğunu vurgularken de, “Bizim bölgemizde tek ayaklı barış yürümüyor” dedi.

-“HİÇBİR ZAMAN BASKI ALTINDA KALMADIK, KALMAYACAĞIZ”

Davutoğlu “Dün alınan karar, bu süreci durdurma riskini beraberinde getirdi” uyarısını da yaptığı basın toplantısı sırasında, “Türkiye, hiçbir zaman baskı ile karar almaz” mesajını da verdi. “Hiçbir zaman baskı altında kalmadık ve kalmayacağız” da diyen Davutoğlu, uluslar arası bir haber ajansının İngilizce sorusuna İngilizce yanıt verirken de Komitenin kararı çok negatif bir etki yaptığını belirterek, “Tarih üzerinde bir yargıya varmak hata” diye konuştu.

-“KONU TÜRK-YAHUDİ İLİŞKİLERİ KONUSU HALİNE DÖNÜŞMEMELİ”-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Yahudi lobisi Türkiye aleyhinde çalıştı” savlarına ilişkin bir görüş bildirmek istemediğini belirterek, “Bu konuyu Türk-Yahudi ilişkileri konusu haline dönüştürmeyi doğru bulmam. Ancak Türkiye’nin tüm bu konuları tek başına göğüsleme gücüne sahiptir” dedi.

-DAVUTOĞLU PAZARTESİ GÜNÜ SURİYE’DE OLACAK-

Washington Büyükelçisi Namık Tan’ı “atılacak her adımı gözden geçirmek üzere Ankara’ya çağırdıklarını” söyleyen Davutoğlu, bir gazetecinin, Tan ile ne zaman görüşeceğini sorması üzerine, büyükelçinin yarın Türkiye’de olacağını söyledi.

Ancak kendisinin de Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısı için bugün İspanya’nın Cordoba kentine gideceğini, oradan Almanya’nın Dresden kentine geçeceğini anlatan Davutoğlu, daha sonra Suriye’de temaslarda bulunacağını açıkladı.

Pazar günü Şam’da Devlet Başkanı Beşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşeceğini belirten Davutoğlu, Pazar akşama kadar üç ülkeyi ziyaret edeceğine dikkat çekti.

-KONU, PAZARTESİ GÜNÜ BAKANLAR KURULUNDA DEĞERLENDİRİLECEK-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Pazartesi günü önce bakanlıkta sonra da Bakanlar Kurulu’nda gerekli değerlendirmeler ve istişarelerin Büyükelçi Tan ile birlikte yapılacağına dikkat çekerek, “Türk-Amerikan ilişkilerinin boyutunun, kapsamının çok geniş olduğunu söyledim. Dolayısıyla istişareler uzun sürebilir” dedi.

-“BU MİLLİ ONUR MESELESİ, GEREKİRSE MUHALEFETLE TEMAS KURARIZ”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konu ile ilgili olarak Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görüşlerinin alınacağını belirterek, “TBMM’de temsil edilen muhalefet partileri ile de gerekirse temas kurarız. Bu bizim için bir milli onur meselesi. Dolayısıyla bu konularda görüş farklılıkları bir kenara bırakarak ortak bir tutum sergilememiz tabiidir. Bunları değerlendireceğiz. Bunlar aşamalı olarak düşünülecek adımlardır” şeklinde konuştu.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler