HABER

Gaz maskesi için çözüm aranıyor

ANKARA (İHA) - Olası bir savaş durumunda, Türkiye'ye yönelik kimyasal saldırı tehdidine karşı, sivil vatandaşların korunması amacıyla Türkiye'nin elinde gaz maskesi stoku bulunmuyor.

Nükleer, kimyasal ve biyolojik saldırı tehdidine karşı Başbakanlık, Genelkurmay, Atom Enerjisi Kurumu, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Kızılay tarafından yoğun hazırlık yürütülürken, sivil vatandaşların korunması amacıyla Türkiye'nin elinde yeterli sayıda gaz maskesi bulunmadığı anlaşıldı. Türkiye'de seri gaz maskesi üretimini Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) yapıyor. Gaz maskesi ithal eden birkaç firma, Kızılay'ın elinde bulunan ve birçoğu kullanım sürelerini doldurmuş gaz maskeleri dışında, bazı kuruluşlarda sınırlı sayıda gaz maskesi bulunuyor.

MKE tarafından üretilen ve sivil halkın kullanımına yönelik gaz maskeleri şöyle:

SR10 SAHRA KORUYUCU GAZ MASKESİ: Gözleri ve yüzü örterek kullanıcıyı kimyasal, biyolojik ve radyoaktif maddelerden korur. Uzun süreli kullanım için uygundur ve görüş açısı iyidir. Normal kullanma koşullarında camları
buğulanmaz ve rahat ses iletimi sağlar. NATO standartlarına uygun olan SR10, uygun şartlarda saklanması durumda 10 yıl kullanılabilir. Karbonmonoksit gazına karşı etkili olmayan SR10, havadaki oksijen miktarı yaşam standardının altına düştüğü zamanlarda (yüzde 16'dan daha az) kullanılmaz. Ağırlığı yaklaşık 700 gramdır.

HALK MASKESİ: Daha çok sivil halkın savaş gazlarına, sanayi kesiminde çeşitli sanayi gazlarına karşı korunması amacıyla kullanılır. 200 gram ağırlıkta olan maske, yüzü ve başı tamamen örter, uzun süreli kullına uygundur.

EN YAYGIN KİMYASAL GAZLAR
- Hardal Gazı (Diklorodietil Sülfür):
Hava içindeki oranı metreküp başına 150 mg olursa, 10 dakika solunması durumunda insanı öldürür.

- Fosgen (Karbonil Klorür): Küflü, saman kokusunda, renksiz, çok tepkin ve çok zehirli bir gazdır. Solunması durumunda gözleri ve üst solunum yollarını tahriş eder, akciğerlerde ödemlere ve doku zedelenmesine yol açar. Vücudun sıvı dengesini bozarak kalp şoklarına yol açarak ölüme neden olur.

- Sarin Gazı: Solunum ya da deri yoluyla vücuda geçer. Kas hareketlerini düzenleyen kolin esteraz'ın faaliyetini durdurur. Solunum yollarını tahrip eder. Hitler Almanyasında kullanılan son derecek öldürücü bir gazdır.

GAZ SALINIMINDAN NASIL KAÇILIR? Bir kimyasal saldırı durumunda ya şüphelenildiğinde hemen gaz maskesinin takılıp, bölgeden uzaklaşılması gerekir. Sebebi bilinmeyen burun akması, boğulma hissi, göğüs veya boğazda sıkışma, görüş bulanıklığı, gözlerde tahriş, nefes almada güçlük çekiliyorsa kişi gaz zehirlenmesine maruz kalmış demektir. Zehirli gaz soluması sonucu kendinden geçmiş kişinin yüzü temizlenir, soluk alıyorsa koruyucu maske takılır. Suni solum uygulandıktan sonra hemen hastaneye kaldırılması gerekir. Gaz maskeleri, kapalı alan içinde karbonmonoksit, amonyak, hidrojensülfat gibi gazlardan koruma sağlamaz.

En Çok Aranan Haberler