YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gazeteci Ahatoğlu, Gençlere Gazeteciliği Anlattı

Mersin Haberci Gazetesi editörü Meltem Ahatoğlu, günümüzde mesleki gerekliliklerini yerine getiren gazetecilerin, bunun bedelini canlarıyla...

Mersin Haberci Gazetesi editörü Meltem Ahatoğlu, günümüzde mesleki gerekliliklerini yerine getiren gazetecilerin, bunun bedelini canlarıyla ya da özgürlüklerini kaybederek ödediklerini söyledi. Ahatoğlu, bu durumun gazeteciliği meslek olarak seçecek gençleri yıldırmamasını istedi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi ve Haberci Gazetesi editörü Meltem Ahatoğlu, Cemile Hamdi Ongun Lisesi'nin düzenlediği "Kariyer Günleri" etkinliğine konuşmacı olarak katıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi sarayı'nda gerçekleştirilen ve çok sayıda öğrencinin katıldığı "15 Meslek İnsanı Bin Öğrenciyle Buluşuyor" başlıklı etkinlikte gazetecilik mesleğini anlatan Ahatoğlu, gazetecinin haber ve bilgi kaynağına çabuk ulaşan, bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunan kişiler olduğunu kaydetti. Gazetecinin görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerektiğini belirten Ahatoğlu, bunun için de güvenilir kişi olması gerektiğinin altını çizdi. Gazeteciliğin kulaktan dolma bilgilerle yapılamayacağını dile getiren Ahatoğlu, gazeteciliğin şantaj, karalama, kirletme, yalan haber, yıpratma gibi unsurları içeremeyeceğini vurguladı. Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önyargılardan uzak ve kişilik haklarına saygılı olmanın, gazeteciliğin olmazsa olmaz koşullarından olduğunu anlatan Ahatoğlu, gazetecilik mesleğinin ve gazetecilik sektörünün demokratik toplumlarda anayasanın öngördüğü üç devlet gücü yanında dördüncü -denetleyici- güç olarak anıldığını ifade etti.

GAZETECİLER, AĞIR BEDELLER ÖDÜYORLAR

Gazeteciliğin gereklerini yerine getirdikleri için bu uğurda bedel ödeyen gazeteciler olduğunu anlatan Ahatoğlu, her şeye rağmen tarafsızlık ve doğru bilgiyi kitlelere ulaştırmannın mesleğin temel değerleri olduğuna işaret ederek, "Günümüzde bu özellikler çok daha anlam kazanıyor. Çünkü mesleki gerekliliklerini yerine getiren gazeteciler ne yazık ki, bunun bedelini ağır şekilde ödüyorlar. Halka doğru bilgiyi ulaştırmak isteyen gazeteciler bu uğurda canlarını ya da özgürlüklerini kaybediyorlar. Fakat bu sizleri yıldırmasın. Fikir işçisi, her türlü engele rağmen fikrinin, haberinin arkasında durmasını bilen kişidir. Zengin olma hayali kuran gençler, gazeteciliği seçtikleri takdirde umduklarını bulamayacaklardır. Gazetecinin cebi zengin olmayabilir ama gerçek gazeteciler gönlü zengin olan kişilerdir" dedi.

Mesleğin eğitim aşamalarıyla ilgili de öğrencilere bilgi veren Ahatoğlu Türkiye'de medyanın, dünya standartlarında yayın yapan ve hızla gelişmeye devam eden bir sektör olduğunu belirtti. Sektörün, alanında yetişmiş nitelikli eleman ihtiyacının her geçen gün arttığına dikkat çeken Ahatoğlu, medyanın, kamuoyu oluşturma işlevi ile toplumsal ve sosyal gelişmelerde de etkin rol oynadığını dile getirerek, "Bu durum, medya sektöründe istihdam edilecek kişilerin eğitimlerini daha da önemli bir noktaya taşımaktadır. Üniversitelerin gazetecilik bölümünde lisans, yüksek lisans ve doktora alanlarında eğitim verilir. Gazetecilik Bölümü basın camiasıyla kurduğu ilişkiler sayesinde öğrencilerine gerek kuramsal gerek uygulama alanında nitelikli bir eğitim vermektedir. Gazetecilik Bölümü'nün öncelikli amacı, öğrenciye temel bir sosyal bilim formasyonu kazandırmak, bu altyapı üzerine öğrencinin, iletişim bilimine ilişkin kuramsal ve uygulamaya yönelik bilgi ve beceriyle donanmasını sağlamaktır. Kuramsal ve uygulamalı derslerle bir yandan da öğrencinin kişisel özelliklerinin geliştirilmesine, yaratıcı, sorun çözücü, kendine güvenli, toplumsal sorunlara duyarlı bir birey olarak mesleğe atılmasına katkıda bulunmak, akademik ve bilimsel bir bakış kazandırmak hedeflenmiştir" diye konuştu.

"GAZETECİLİK, EN SAYGIN UZMANLIK ALANIDIR"

Yazılı basın muhabirlerinin, yazılı basın işletmelerinde ve haber ajanslarında çalıştıklarını ve genellikle sabit bir çalışma mekanları olmadığını aktaran Meltem Ahatoğlu, muhabirlerin günün her saatinde aktif olarak çalışabildiklerini ifade ederek, şöyle devam etti: "Genellikle olay yerinde, basın toplantılarında ya da rutin toplantıları takip etmeleri nedeniyle bağlı bulundukları kurum dışında çalışırlar. Hızla değişen teknoloji ve medya olanakları, yeni ve pek çok enstrümanı aynı anda kullanma becerisine sahip yeni bir gazeteci tanımını yaparken, internet ve TV gazeteciliği gibi farklı yeteneklerin birlikte kullanılmasını da gerekli kılmaktadır. Bütün bu değişime rağmen gazetecilik mesleğinin asla değişmeyen meslek ilkeleri ve değerleri, gazetecilik mesleğinin geçmişte olduğu gibi günümüzde ve gelecekte de en saygın uzmanlık alanı olarak tanımlanacağını göstermektedir. Günümüz haberciliği her zamankinden daha fazla beceriyi, ufuk genişliğini ve sorumluluğu gerektiriyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler