"İran: Tehdit mi, Fırsat mı?" adlı kitabın yazarı Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, “İran’ın tarihine baktığınızda hep Müslümanlarla savaşmıştır. Batılı ülkelere direnmemiştir, hep Müslüman ülkelerle savaşmıştır.” dedi.
Bursa Gönlüferah Otel’de düzenlenen söyleşiye katılan Keneş, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez ve iş adamlarıyla bir süre sohbet etti. Ardından çok sayıda davetlinin katıldığı gecede konuşan Keneş, İran üzerine yaptığı doktora teziyle bin 700 sayfalık bir çalışma ortaya çıktığını söyledi. Keneş, İran diplomasisi ve siyasetine takiyenin egemen olduğunu öne sürdü. Keneş, İran’ın İslâm adına yaptığını iddia ettiği ve yıllarca ihraç etmek için uğraştığı devrimini, Türkiye’nin de bir parçası olduğu İslâm dünyasına anlatmakta ve kabul ettirmekte güçlükler çektiğini kaydetti.
Keneş şunları dile getirdi: “Takiye, inançlara ve tavırlara dair sadece bir ‘gizleme, aldatma’ olup, bu inanç ve tavırları ‘terk etme’ anlamına gelmediği gibi, buradaki 'inançlar' kelimesi illa da 'dinsel inanç' anlamına da gelmemektedir. Bu açıdan bakan bazı Şiî kaynaklar, takiyeyi doğrudan konuya müdahil olanların çıkarlarını korumayı amaçlayan kapsamlı davranış ve tavırların bir toplamı olarak değerlendirmekte ve bunu birebir ‘diplomasi’ olarak görmektedirler. İran diplomasisi ve siyaseti mevzu olduğunda takiyenin yanı sıra ‘kitman’ yani ‘gizleme’ öğretisi de önemli. Daha kuşatıcı bir anlamı olan kitman, takiyeyi de içerdiği gibi, verilen sözün gerektiğinde tutulmayabileceğine dair anlayışı da kapsamaktadır. İran tarihine bakıldığında, diğer devletlerin ve güçlerin diplomaside mahirleştiği oranda İran'ın kitman, aldatmaca ve takiyede mahirleştiği görülmektedir."
ARTAN İRAN YATIRIMLARINDAN ENDİŞELİYİM
Son yıllarda Türkiye’de İranlı yatırımların arttığına dikkat çeken Bülent Keneş, İranlı işadamlarının, özellikle 2010 yılı Haziran ayından itibaren, Dubai'ye alternatif olarak Türkiye’ye yöneldiğini vurguladı. İran’ın geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye göndereceği 2 bin hemşireye özel kurslar verildiğinin Türk basınına yansıması sebebiyle İranlı yetkililerin bu uygulamadan vazgeçtiğini hatırlatan Keneş, “Biz yabancı sermayeye karşı değiliz. Ama siz İstanbul’dan Twitter üzerinden İran aleyhine bir cümle yazsanız, Türkiye’den çok sayıda tepki 'tweet'i alırsınız. Aynı şeyi İran’ın şehirlerinden yazsanız tepki bile almazsınız. İranlı işadamlarının Türkiye’ye yönelmesini tedbirli karşılamak lazım.” dedi.
ÇEÇENİSTAN’A NEDEN YARDIM ETMEDİ?
İran’ın tarihi boyunca sürekli Müslüman ülkelerle savaştığına dikkat çeken Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, 1992’deki Bosna Savaşı sonrası Bosna’ya yardım eden İran’ın büyük zulümlerin yaşandığı Çeçenistan’daki katliama 'Rusya’nın iç işleri, karışamayız' diyerek sessiz kaldığını öne sürdü. Osmanlı’nın İran’la 17. yüzyılda yaptığı anlaşmanın ardından 22 kez İran’ın saldırınsa maruz kaldığını hatırlatan Keneş, “İslamcılık anlayışını benimsediğini söyleyen İran, sürekli Müslüman ülkelerle savaşmıştır. Batılı ülkelere karşı direnmemiştir.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz