HABER

Gazeteci Mehmet Baransu'nun tutuklanmasına Ahmet Altan tepki gösterdi

Taraf Gazetesi'nden Mehmet Baransu tutuklandı. Mehmet Baransu'nun tutuklanmasının ardından Ahmet Altan açıklamalarda bulundu. Altan, Mehmet Baransu'nun tutuklanmasını eleştirdi.

Gazeteci Mehmet Baransu'nun tutuklanmasına Ahmet Altan tepki gösterdi

Mehmet Baransu'nun tutuklanmasının ardından Taraf Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan açıklamalarda bulundu. Altan, Mehmet Baransu'nun tutuklanmasının hata olduğunu ifade etti ve “O haberi basan, o haberi basmaya karar veren Balyoz’un bir darbe hazırlığı olduğundan bir an bile kuşku duymayan adam benim. Hadi gelin bir konuşalım, Balyoz planları ‘devletin gizli kalması gereken’ bilgisi miymiş?” dedi.

ÇOLUK ÇOCUĞU BIRAKIN

Mehmet Baransu’nun tutuklanmasının ardından Cumhuriyet Gazetesi’nin sorularına yazılı olarak yanıt veren Ahmet Altan

“Ben Taraf gazetesinin kurucularından biriyim, o gazeteyi beş yıl yönettim, Balyoz darbe planlarının basılmasına ben karar verdim. O planları bin defa önüme getirseler bin defa da basarım. Darbecilerin zorbalığından da hırsızların zorbalığından da nefret ederim. Bu duydum hiç değişmedi, hiç değişmeyecek. Onun için çeşitli insanların isimlerini ortada dolaştırarak, Baransu’yu tutuklayarak meselenin etrafından dolaşmaktan vazgeçin. Yasemin Çongar’ı Baransu’yu şimdi itirafçı olmuş çoluk çocuğu bir kenara bırakın. Haberi basan, o haberi basmaya karar veren Balyoz’un bir darbe hazırlığı olduğundan bir an bile kuşku duymayan adam benim. Hadi gelin bir konuşalım, Balyoz planları ‘devletin gizli kalması gereken’ bilgisi miymiş?” ifadelerini kullandı.

Balyoz’un bir darbe planı olduğu iddiasını yineleyen Altan “O planları ben yayınladım. Ne konuşacaksanız benimle konuşun. Ve bana sorular sormadan önce benim sorduğum sorulara cevap verin. Verebilirseniz tabii…” dedi.

Balyoz davasında kumpas iddialarına ilişkin soruşturmada gözaltına alınan gazeteci Mehmet Baransu tutuklandı.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gazeteci Mehmet Baransu'nun Kağıthane'deki evine gitti. Polis ekipleri, gazetecinin evinde CD ve belge araması yaptı.

Yaklaşık 12 saat süren aramanın ardından bazı belgelere el koyan ekipler, Mehmet Baransu'yu gözaltına aldı. Mahkemeye sevk edilen Baransu tutuklandı.

BELGELER ÇUVALLA GÖTÜRÜLDÜ

Balyoz soruşturmasında bir bavul belgeyle savcılığa giden Baransu'nun evinde el konulan belgeler bu kez çuvallarla emniyete götürüldü.

SAVCILIK İFADESİ ALINMADAN...

Mehmet Baransu'nun, emniyetteki işlemleri yaklaşık 6 saat sürdü.

İşlemlerinin ardından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen Baransu, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne getirildi.

Baransu, savcılık ifadesi alınmadan dosya üzerinden tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Baransu, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "Devletin güvenliğine, iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgeleri yok etmek", "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken belgeleri temin etme", "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçlarından sevk edildiği İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğince sorgulanacak.

GENELKURMAY’DAN SUÇ DUYURUSU

Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği, 27 Aralık 2013'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuruyla "emekli ve muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yargılandığı Ergenekon ve Balyoz davalarında Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alacak şekilde sahtecilik yapıldığı ve suç delilleri üretildiği" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarınca, dönemin özel yetkili savcılıkları tarafından yürütülen Ergenekon, Balyoz, Odatv ve Poyrazköy'de bulunan mühimmat soruşturmalarında hukuksuzluklar yapıldığı ve davalara dönüşen bu soruşturmalarda şüphelilere kumpas kurulduğu iddialarına yönelik ayrı ayrı soruşturmalar başlatılmıştı.

Bu kapsamda savcılıkça mağdur olduğunu iddia edenlerin ifadelerine başvurulmuş, ayrı yürütülen "Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara "kumpas" kurulduğu iddiasına ilişkin soruşturmada da emekli Orgenerallar Çetin Doğan ve Ergin Saygun, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, emekli Koramiral Kadir Sağdıç ve emekli Albay Dursun Çiçek "müşteki" olarak ifade vermişti.

İFADESİ ALINAN İLK ŞÜPHELİ

Mehmet Baransu da bu soruşturmada ifadesi alınan ve mahkemeye sevk edilen ilk şüpheli oldu.

"Balyoz Planı" soruşturması başlamadan önce görev yaptığı gazetede,"1. Ordu Komutanlığı'nda darbe semineri düzenlendiği" haberlerini yapan Mehmet Baransu, bu haberlerine dayanak oluşturan söz konusu belgeleri bir bavul içinde 30 Ocak 2010'da dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine teslim etmişti.

Başsavcıvekilliği de bunun üzerine, "Balyoz Planı" dava sürecini başlatan bir soruşturma başlatmıştı.

MEHMET BARANSU KİMDİR?

1977 yılında Ardahan'ın Göle ilçesinde doğdu. Ailesi ile birlikte Erzurum'a yerleşen Baransu, lise öğrenimini burada tamamladı.

Yükseköğrenimini ise İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünde yaptı.

Baransu mezuniyetinin ardından çeşitli gazete, dergi ve tv kanallarında çalıştı.

Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi'nde yapan Baransu, tezini hazırlamak için Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) gitti ve yaklaşık üç yıl burada kaldı. 2007 yılından itibaren Taraf gazetesinde çalışmaya başladı. Baransu, 2009 yılında Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü'nü kazandı.

En Çok Aranan Haberler