YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gazeteciler, Polat Towers'ı Gezdi

Polat Towers Yönetim Kurulu Üyesi Namık Ünlü, "Yangında o yanarak aşağıya düşen malzeme, polistren dediğimiz...

Polat Towers Yönetim Kurulu Üyesi Namık Ünlü, "Yangında o yanarak aşağıya düşen malzeme, polistren dediğimiz bir dış cephe kaplama malzemesi. Görevini başarıyla yerine getirdi, ancak bir anda alevlerin hızlanmasına neden oldu" dedi.

Namık Ünlü Polat Towers'ta çıkan yangının ardından gazetecilere binayı gezdirdi. Yangının ilk çıktığı bölgeyi gazetecilerle birlikte inceleyen Ünlü, Polat Towers’in inşaatında proje müdürü olarak görev aldığını ifade ederek, "Yangında o yanarak aşağıya düşen malzeme, polistren dediğimiz bir dış cephe kaplama malzemesi. Görevini başarıyla yerine getirdi, ancak bir anda alevlerin hızlanmasına neden oldu. 3 buçuk dakika 140 metre yandı. Binayı 1998 yılında yapmaya başladığımızda son teknolojik malzeme oydu. O zaman buna B1 diyorduk, şuan A2 sınıfı malzemeler çıktı. Şimdi yanmayan ve aynı kalitede yeni dış cephe kaplamasını kullanacağız" diye konuştu.

Binanın 50 milyon dolarlık sigortası olduğunu söyleyen Namık Ünlü "Hemen tadilata başladık. En kısa sürede yeniden eski ihtişamına kavuşacak" dedi.

Binada hayatın normale döndüğünü ifade eden Ünlü, "Yangının klimalardaki elektrik akımından kaynaklandığını düşünüyoruz. Sadece duman içeriye girdi. 250 dereceye kadar dayanıklı olan çelik kapılar yüksek ısıya ulaştı ancak, alevlerin binaya girmesini engelledi" ifadelerini kullandı.

Yangının kısa sürede yüksek katlara çıkmasıyla ilgili de yanlış anlaşılmaların olduğunu söyleyen Namık Ünlü, "Büyük bir tehlike atlattık. Binamız akıllı sistemle yapılmıştır. O dönemdeki son teknolojik ve en güvenli dış cephe kaplaması olan komposit levha arkasına yerleştiren polistren dediğimiz petrol türevi bir madde kullanılmıştır. O kaplama görevini başarıyla yerine getirdi ve alevlerin içeriye girmesini engelledi. Fakat bu polistren malzeme yandı, alüminyum plakalara ve yanmayan taş yünü dediğimiz izolasyon maddesinin aşağıya alev topu gibi düşmesine neden olmuştur. Tabii bu durum tehlike yaratmıştır. Aynı zamanda bu polistren malzemesi, kısa sürede alevlerin hızlanarak, 3 buçuk dakika 140 metre yukarıya çıkmasına da neden olmuştur. Tabii 1998'de en güvenlisi buydu. Ancak şimdi bu malzemenin yanmayanları çıktı, onları kullanacağız. Binamız otomasyon sistemi ile belirli ve yönetimde olan kişilere tehlike anında kendiliğinden bilgi vermektedir. Yangın anında 300 kişi vardı. Ancak burunları bile kanamadan, yüksek havalandırmanın çalıştığı tahliye merdivenlerinden kurtarılmıştır. Tadilata hemen başladık. 4 dağcı arkadaş iplerle sallanarak son kalan malzemeleri de söktü. Binamız 50 milyon dolara sigortalıdır. 1 veya 2 ay gibi kısa süre içerisinde en son teknoloji ürünlerle yeniden eski görünümüne kavuşacaktır" diye konuştu.

Namık Ünlü, gazetecilerin güvenlik kontrol merkezini görmek istemesi üzerine "O da bizim mahremiyetimiz olsun, çünkü orası binanın can damarı" dedi.

Polat Towers’ın sahibi Adnan Polat da, gazetecilerle kısa bir süre görüştü. İtfaiye erlerinin birer kahraman gibi alevlerle savaştığını söyleyen Adnan Polat, "Çok cesurca hareket ettiler, unutmamak lazım. İyi ki böyle bir bina yapmışız. Bu da bize ve Türkiye’ye ders oldu. Konut olarak yapılan ilk residancelardan biridir. Örnek olduk, artık bundan sonra yapılacak böyle binaların da akıllı sistemle donatılması gerektiğini görmüş olduk. 25 daire hariç, diğer dairelerde hayat devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler