İSTANBUL (İHA) - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği eylemde biraraya gelen basın mensupları, Yeni Türk Ceza Kanunu'nu protesto etti. Eyleme katılan gruptan bir gazeteci ağzını bantlayıp, bir gazeteci de ellerine kelepçe takarak yeni kanuna tepki gösterdi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC), yeni Türk Ceza Kanunu'na ilişkin düzenlediği "Gazetecileri Adliye Yollarına Alıştırma Yürüyüşü", Cağaloğlu ile Sultanahmet'teki İstanbul Adalet Sarayı arasında gerçekleştirildi. Cemiyet binası önünde başlayan yürüyüşe, çeşitli medya kuruluşlarında çalışan yaklaşık 150 basın mensubu katıldı. Gazeteciler, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek Türk Ceza Yasası'nın, gazetecilerin "Halkın Bilgilenme Hakkı" kapsamındaki çalışmalarını hapis tehdidiyle karşı karşıya bırakması nedeniyle eylem yaptı. Toplu halde İstanbul Adliyesi'ne doğru yürüyüşe geçen basın mensupları, sık sık slogan attı.
Grup arasında yer alan gazeteci Mustafa Dolu, ağzını bantla kapatıp vücudunu iple sararak tepkisini ilginç bir şekilde dile getirdi. Dolu'nun başını çektiği grupta yer alan bir basın mensubu da, eline kelepçe takarak eyleme destek verdi.
YASANIN DEĞİŞİKLİK İÇİN ERTELENMESİ TALEBİ Toplu halde adliye binası önüne gelen grup adına açıklama yapan TGC Başkanı Orhan Erinç, "Yeni yasanın basına getirdiği kısıtlamalara dikkat çekmek amacıyla bu yürüyüşü yaptık. Hedefimiz; adliye binası, burada görev yapan hakim ve savcılar değil; çünkü onlar yasaları uygulamakla hükümlü. 2004 Mayıs ayından bu yana yasayla ilgili görüşlerimizi açıkladık. Ancak, komisyonda ve Meclis'te görüşlerimiz dikkate alınmadı. Basına kısıtlamalar getiren yasanın, gerekli değişiklikler yapılana kadar ertelenmesini istiyoruz. Yargıtay üyeleri bile yasanın olumsuzluklarına dair görüşlerini açıklamışlardır" dedi.
Yürüyüşe, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ve KESK Genel Başkanı Sami Evren de destek verdi. Mustafa Özyürek, "Basın özgürlüğünü kısıtlayan bu yasa konusundaki düşüncelerimizi hem genel kurulda, hem komisyonda beyan etmiştik; ama yeteri kadar ilgi gösterilmedi. Çoğunluğuna dayanarak iktidar partisi bu yasayı ortaya koydu. Eylemlerin etkin bir şekilde ortaya konulması, yani kamuoyunun dikkatinin çekilmesi gerekiyor. Tek zorluk hükümetin bu yönde adım atması. Şu anda bir adım atılacağını zannetmiyorum. Hükümeti fikirlerinden vazgeçirmek için basın, medya ve halkın tepkilerini ve demokratik haklarını göstermeleri gerekir" dedi.
Avukat Kazım Kolcuoğlu ise, "Bu kadar tepki gören bir yasanın artık yürürlüğe konulmadan, ertelenerek yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Haber bültenlerinde bir değişiklik yaşanacağını sanmıyorum. Bu konuda hukuk mücadeleleri yapılabilir. Bu yasanın bir an önce değiştirilmesi gerekir" diye konuştu.