YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, 6 maddelik Anayasa teklifini Meclis’e sundu

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na 6 maddelik ‘Yeni Anayasa’ görüşlerini sundu. Gazeteciler...

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, 6 maddelik Anayasa teklifini Meclis’e sundu

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na 6 maddelik ‘Yeni Anayasa’ görüşlerini sundu. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ve beraberindeki heyeti Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk dinledi. Anayasa’da vatandaşlık tanımından ana dilde eğitime, bölgesel özerkliğin mümkün olup olmadığından din dersine kadar temel önerilerin yer aldığı teklifler Uzlaşma Komisyonu’na kaydedildi.
Türkiye Büyük Millet Meclis’ine Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ile birlikte Mütevelli Heyeti Üyeleri Hüseyin Gülerce, Ali Bulaç, Erkan Tufan Aytav ile Vakfın Ankara Temsilciliği’nden Mehmet Şahin ve Hasan Ayasun hazır bulundu. Vakıf 16-17 Kasım 2007 tarihlerinde yapılan 15. Abant Toplantısı’nın da başlığını oluşturan Yeni Anayasa toplantısının sonuç bildirisini Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sundu. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, yeni Anayasanın temel tartışmalı alanları olarak belirlediği 6 madde yer alıyor ve Vakfın bu maddelere ilişkin önerileri bulunuyor. Birinci öneri ‘Anayasada vatandaşlık tanımı nasıl yer almalıdır, eşit vatandaşlık nasıl formüle edilebilir?’ sorusuna 66. maddede yer alan "Türkiye Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür" ifadesine Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı olarak "Aidiyet ve kimlik vurgusu yapmadan farklılıklarımızı zenginlik kabul eden eşit yurttaşlık esasına dayalı anayasal vatandaşlık" önerisi yapılıyor.
İkinci teklifte 'Anayasada Kürt kimliği gibi yeni kimlikler yer almalı mıdır?' sorusu çerçevesinde Anayasa’da Türk, Türklük ve Kürt etnik kimliklerine vurgu yerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydasının yeni Anayasanın temel felsefesi olmasına işaret ediliyor. Üçüncü teklif ‘Anayasa’da ana dilde eğitim yer almalı mıdır?’ sorusu üzerinden ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitim dili Türkçe olup, yeterli sayıda velinin talebi halinde Türkçe yanında diğer bir dilin de eğitim dili olarak kullanılması ve ayrıca ana dillerin öğretilmesi için gereken düzenlemelerin yapılması isteniyor.

BÖLGESEL ÖZERKLİK MÜMKÜN MÜ?
Dördüncü teklif ‘Belediyelere verilecek yetkiler ne kadar olmalı? Bölgesel özerklik mümkün mü?’ sorusundan hareketle Vakfın önerisi şöyle özetleniyor: "Devletin federal değil, üniter olduğu açıkca vurgulanmalı, ancak idare ülkenin siyasi bütünlüğüne zarar vermeyecek şekilde yerellik ilkesine göre yapılandırılmalıdır. Mahalli idarelerin görev, yetki ve sorumluluklarıyla mali güçleri çağdaş uygulamalara paralel olarak geliştirilmeli ve bu yolla örnek bir mahalli idareler reformunun yolu açılmaldır. Katılımcı demokrasinin gereği de zaten budur."
Vakfın beşinci teklifi ise ‘Anayasada Diyanet İşleri Başkanlığı yer almalı mıdır?’ sorusuna cevap veriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın özerk hale getirilmesinin yer aldığı öneride şu ifadeler bulunuyor: "Türkiye’de var olan mezhep ve inanç gruplarını içine alacak bir şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı özerk hale getirilmelidir. Diyanet, özerkliğini sağlamak amacıyla kamu yararına vakıf şeklinde kanunla kurulabilir ve taşrada da aynı şekilde örgütlenebilir. Diğer din mensuplarına uluslar arası sözleşmelerle verilen dini haklar anayasayla geliştirilmelidir"
Altıncı teklif ‘Anayasa’da din dersi olmalı mıdır?’ sorusuna ise Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı şu öneride bulunuyor: "İlk ve ortaöğretimde çocuklara hangi dinin ve kültürünün öğretileceği, uygulamalı din dersine katılıp katılmayacakları velilerinin vereceği karar bağlıdır. Uygulamalı din dersine katılmayan çocuklar din kültürü ve ahlak bilgisi dersi alırlar. Bu derslerin içeriği toplumdaki farklı inançlar dikkate alınarak hazırlanır."

ABANT PLATFORMULARININ SONUÇ BİLDİRGELERİ DE KOMİSYONA SUNULDU
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun kendilerine verdikleri randevu çerçevesinde teklifleri sunduklarını söyledi. Komisyona sunulan 6 maddeyi anlatan Yeşil, "Biz de geldik Anayasa taslağı üzerinde açıklamalardan ziyade önemsediğimiz 6 noktayı seçtik ve 6 nokta üzerindeki tekliflerimizi yazılı olarak sunduk. Vakfımız Anayasa üzerinde Abant Platformu çatısı altında değişik toplantılar yaptı. Komisyona o toplantıların sonuç bildirgelerini değerlendirmelerin yer aldığı kitapları sunduk." dedi. Vakfın Mütevelli Heyeti Üyesi Gazeteci Yazar Hüseyin Gülerce ise komisyonun heyetleri 40 dakika dinlediğini ifade ederek, "Önemli olan sivillerin bir Anayasa yapıyor olması. Biz de komisyona Türkiye demokratikleştikçe daha ilerde daha iyi anayasa yapılabileceğini belirttik." şeklinde konuştu.
Mütevelli Heyeti Üyesi Gazeteci Yazar Ali Bulaç da Meclis Taburu’nun TBMM’den ayrılmasına ilişkin soruya atıfta bulunarak, "Bu artık Türkiye’de herşeyin normale dönmekte olduğunun göstergesi. İnşaallah sivil bir anayasayla bu taçlanır." değerlendirmesi yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler