İhracatta rekorlar kırdığı bir yıl geçiren Gaziantep, 2012 yılını yüzde 19,3 artışla toplam 5 milyar 879 milyon dolarlık ihracatla kapattı.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklama ile ihracat rakamlarını değerlendirdi. Gaziantep’ten 2012 yılında toplam 5 milyar 879 milyon 414 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirten Konukoğlu, “Gaziantep ihracatı geçen yıla göre yüzde 19,3 oranında arttı. Böylelikle Gaziantep, ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il olmayı başardı. 2011 yılında Gaziantep’ten 4 milyar 927 milyon dolar ihracat yapılmıştı. 2012 yılının Aralık ayında yapılan ihracat ise geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 9,1 oranında artarak, 515 milyon 123 bin dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılı Aralık ayında Gaziantep’ten 472 milyon dolar ihracat yapılmıştı. Gaziantep ihracatı aylara göre incelendiğinde 2012 yılı Aralık ayı ihracatı, Aralık ayları içinde en yüksek rakamına ulaştı. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 10 ili arasında yer alan Gaziantep, 6. sıradaki yerini korumaya devam etti” dedi.
Gaziantep’ten geçen yıl yapılan ihracatı ülkelere göre yorumlayan Konukoğlu, ilk sırada yer alan Irak ihracatının yüzde 29 oranında artarak 2 milyar 374 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi. Konukoğlu, Libya’nın yüzde 162 artışla en fazla ihracatın yükseldiği ülke olduğunu, en fazla ihracat kaybının ise yüzde 44 ile Suriye’de yaşandığını belirtti. Gaziantep’in küresel piyasalarda yaşanan ekonomik olumsuzluklara rağmen ihracatta rekorlar kırdığı başarılı bir yılı geride bıraktığını vurgulayan Konukoğlu, bunu ihracat pazarlarını ve ürün yelpazesini çeşitlendirerek, en büyük pazarlarından Avrupa ülkelerine bağımlılığı aşarak yaptığını kaydetti. İşadamlarının bir yandan mevcut pazarlardaki paylarını korurken diğer yandan alternatif yeni pazarlara açılmasının önem taşıdığını belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:
“Gaziantepli sanayiciler olarak 2012 yılında zorluklara rağmen iyi bir yıl geçirdik. 2013’ün daha iyi bir yıl olmasını ümit ediyoruz. İhracat çıtamızı yükseltmeyi, yeni rekorlara imza atmayı hedefliyoruz. Şehrimiz bunu gerçekleştirecek potansiyele sahip. İhracatın geleceği için tasarıma ve markalaşmaya önem vermeliyiz, ileri teknoloji ürünler üretmeli ve ihraç etmeliyiz. Dünya ihracat pastasından daha büyük pay alarak, büyümemizi canlandırmanın yolu buradan geçiyor.”
Türkiye’nin büyümeye odaklanması gerektiğini belirten Konukoğlu, 2013 yılında Orta Vadeli Program’da öngörülen yüzde 4’ün üzerinde büyüme yakalanabileceğini ifade etti. Yerli üretime ağırlık vermek gerektiğine işaret eden Konukoğlu, “İstikrarlı ve yüksek oranlı büyüme için tasarruf oranlarını artırmak ve yapısal reformları sürdürmek önem taşıyor” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz