Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, artık kentlerin geliştiğini, ancak artan teknoloji ve küresel ısınma ile tehlikeli bir hale geldiğini söyledi. Güzelbey, "1992-2007 yılları arasında karbon emisyon artış hızı dünya rekoru Türkiye'de. 2,5 tondan 4,5 tona çıkmışız. Bu hızla gidersek Avrupa'yı, Amerika'yı sollarız." dedi.
Güzelbey, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, dünyada çok hızlı bir küresel ısınmanın söz konusu olduğuna dikkat çekti. Güzelbey, bu ısınmaya karşı özellikle yerel yönetimlerin bir eylem planı yapması gerektiğini, uzun zamandan bu yana düşündüklerini kaydetti.
Bugünlerden yarın için tedbir alınmaması halinde yaşanmaya doyulamayacak doğanın yok olabileceğini ifade eden Güzelbey, “Dünyanın birçok bölgesi, teknoloji ve endüstriyel büyüme ile modern bir çağ yaşadığını söylüyor. Sadece fakir ülkeler değil, zengin ülkelerde nefes alacak bir ortamın olmadığı, insan seli olan bir yeri görüyorsunuz. Sadece insan seli mi diğer taraftan da yoğun bir araç trafiği, araçlardan sanki adım atmanın imkanının olmadığı bir yol ve hava kirliliği.” diye konuştu.
Bu problemlerden herkesin etkileneceğini belirten Asım Güzelbey, “Çocuklarımız etkilenecek, torunlarımız etkilenecek ve biz bunun adına küresel ısınma diyoruz. Bundan hepimiz sorumluyuz. Seller, tabii afetler, tsunami ve Aral Gölü belgeseli ile küresel ısınmanın etkilerinin çok ciddi şekilde görüldü. Yaşananlar sonucu Gaziantep için bir iklim eylem planı hazırlama gereği ortaya çıktı.” şeklinde konuştu.
"HALEP BULVARINI EKOLOJİK KENT YAPACAĞIZ"
Güzelbey, artık dünyada ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını açıkladı. Güzelbey, Burç Kavşağı'ndan başlayıp Zeytinli Kavşağı'na giden Halep Bulvarı'nı ekolojik bir şehir tasarımıyla tanıştıracaklarını dile getirdi.
Burada planlanan alanın 5 milyon metrekareye yakın bir alan olduğunu vurgulayan Güzelbey, “Kilis yolu kentsel dönüşüm ve Halep yolu kentsel dönüşüm projesi olarak meclisimizden geçmiş oldu bu proje. Bu projede, yayaların rahat yürüyebileceği imkanlar, kentsel hava koridorları, kent meydanları var, organik hayvancılık, tarım için ayrılan yerler var, hepsinden önemlisi kentin bir meydanı var. Tamamen yeşil alanlar, yeşil çatılar. Minimum karbondioksit salınımı ve minimum enerji ihtiyacı olan evler. Evlerin izolasyonunun iyi yapıldığı, enerji kaybetmediği, ısısını kaybetmeyen bir ev tarzı. Yaşanabilir bir kent. Biz eski imarın, Gaziantep'in artık devam etmemesi gerektiği kanaatindeyiz." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz