YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gaziantep Valisi Erdal Ata Eğitim Çalışmalarını Anlattı

Gaziantep Valisi Erdal Ata düzenlediği basın toplantısında kentte yapılan eğitim yatırımlarını, eksiklikleri ve hedefleri anlattı.Grand...

Gaziantep Valisi Erdal Ata Eğitim Çalışmalarını Anlattı

Gaziantep Valisi Erdal Ata düzenlediği basın toplantısında kentte yapılan eğitim yatırımlarını, eksiklikleri ve hedefleri anlattı.

Grand Otel’de düzenlenen toplantıya Gaziantep Valisi Erdal Ata, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, ilçe milli eğitim müdürleri ve daire amirlerinin yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.

Vali Erdal Ata kentin eğitimini konuşmak için bir araya geldiklerini belirterek, Gaziantep’te birinci derece sorunun eğitim olduğunu hatırlattı. Vali Erdal Ata, göreve başladığı tarihten itibaren bu konu sürekli gündemde tutmaya çalıştığını belirterek, “Gaziantep sanayisinde kültür ve sanatında ülkeye önemli katkılar sağlamaktadır. Bu gibi konularda Türkiye’de 81 il arasında marka şehir olmasına rağmen maalesef eğitimde arzu ettiğimiz yerde değiliz. Bu sorun bugünün değil yıllardan beri devam eden ve Gaziantep’in hızlı göç alması ve nüfusunun Türkiye ortalamasının çok üzerinde artması nedeniyle bu sorunu yaşadığımızı görüyoruz. Tabi ki bu sorunun çözümü sadece valilik veya milli eğitim müdürlüğünden beklemek haksızlık olur. Sorun o kadar büyük ki kentte yaşayan herkesin bu sorunun çözümü noktasında katkı sağlaması gerekiyor” dedi.

Vali Erdal Ata eğitimle ilgili genel bilgilerde verdiği toplantıda konuşmasını şöyle sürdürdü, “Okul öncesinde 28 bin 969, temel eğitimde 348 bin 926, ortaöğretimde 100 bin 874 olmak üzere toplam 478 bin 769 öğrencimiz bulunmakta. Açıköğretime devam eden 32 bin 932 öğrencimiz bulunuyor. Bu rakamları Türkiye’deki 81 il içinde nüfus olarak kıyasladığınız zaman sanırım 37 ilin nüfusundan daha fazla öğrenci ilimizde bulunmaktadır” diye konuştu.

Okullaşma oranları ile ilgili de bilgi veren Vali Ata, “İlimizde bin 118 eğitim kurumu bulunuyor ve bunlarında toplam derslik sayısı ise 11 bin 852’dir. İlimizin öğretmen norm kadrosu ise 20 bin 231. Görevli öğretmen sayımız 16 bin 631 ihtiyacımız ise 3 bin 600 öğretmendir. Tabi şuanda okullarımızda derslerimiz boş geçmiyor. Şuanda okullarımızda derslerimiz boş geçmiyor. İhtiyacımız olan öğretmenleri ücret karşılığı görevlendirerek bunu telafi etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Vali Erdal Ata Türkiye’de derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalamasının 32 olduğunu ancak buna karşılık Gaziantep’te bu rakamın 41 olduğunu ve ilçelere göre dağılımının ise Şahinbey’de 47, Şehitkamil’de 43 olduğunu söyledi.

2012 yılından itibaren yapılan yatırım ve yardımlarla okul sayısını artırmaya çalıştıklarını belirten Vali Ata, “Okullaşma oranlarında her geçen yıl bir önceki yılla göre okullaşma oranımız arttı. Ona rağmen okullaşma oranında Türkiye ortalamasının ancak yarısını yakalayabilmişiz” dedi.

Vali Ata, eğitim için başlattıkları kampanyalarla ilgili bilgiler de vererek, “Derslik ihtiyacını karşılamak amacıyla valilik olar ‘Geleceğimize bir tuğlada sen koy’ ve ‘Bir okul bin gelecek’ kampanyaları başlatılmıştır. ‘Geleceğimize bir tuğlada sen koy’ kampanyası çerçevesinde 4027’ye SMS hattı 2012 yılında devreye girmiştir. Ancak maalesef bu kampanyada beklediğimiz ve istediğimiz ilgiyi göremediğimizi üzülerek belirtmek istiyorum. Bir çok toplantıda dile getirmemize rağmen Gaziantepli vatandaşlarımız bu kampanyaya beklediğimiz desteği vermedi. Eğer her Gaziantep’te yaşayan her vatandaşımız ayda bir tane mesaj atsaydı her ay 3 tane okul yaptırabilirdik. 2011 24 Aralık tarihinde yaptığımız bir toplantıyla ilimizdeki eğitim yatırımlar için hayırseverlerimizden destek istemiştik. Bu kampanya çerçevesinde 47 protokol imzaladık. Bunlar nakit bağış, arsa bağışı ve büyük bir bölümü okul yaptırma protokolüdür. Ancak sırada bekleyen hayırseverlerimiz var. Ancak elimizde sorunsuz teslim edebileceğimiz arsa olmadığı için onları bekletiyoruz. Arsa sorunları çözüldükçe protokoller imzalanmaya devam edilecek” diye konuştu.

Akademik başarıya bakıldığı zaman herkesi üzen ve Gaziantep’e yakışmayan bir tablonun ortaya çıktığını da anlatan Vali Ata, “ 2010-2011 yılında 35 bin 80 öğrencimiz mezun oluyor ve ÖSS sınava giren 33 bin 672 öğrencimizle Türkiye sıralamasında 70. sırada yer alıyoruz. 2011-2012 yılında ise 36 bin 881 öğrencimiz mezun oluyor ve 29 bin 466 öğrencimizle girdiğimiz sınavda 70. oluyoruz. Burada her geçen gün başarı oranımızın düştüğünü görüyoruz. YGS’ye giren öğrencilerde de durum neredeyse aynı olduğunu görüyoruz. İlimiz de akademik başarıyı yükseltmek adına çeşitli projeler başlatılmış ve öğrenciler teşvik edilmiştir” şeklinde konuştu.

Vali Ata Nüfus artış hızına da dikkat çekerek, “Nüfus artış hızımız Türkiye ortalamasının neredeyse bir katı civarında. 2011 yılı verilerine göre ilimizde okuma yazma bilmeyen sayısı 128 bin 451 kişi iken çeşitli kurslarla bu sayı 92 bin civarına çekilmiştir. İlimizde yaşayan nüfusun 504 bin 800’ü hiç okula gitmemiş. Yine 621 bin 976 kişi ise ya ilk okul yada ilköğretim mezunu. Tabi bunları topladığınız zaman nüfusumuzun 1 milyon 200 bini ya ilk okul mezunu yada hiç okula gitmemiş bir nüfus yapımız var. Bu da maalesef eğitimdeki başarımızın düşük olmasının önemli bir faktöründen biri olduğunu düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş ülkeler seviyesine çıkmak için tek hedefin eğitim olduğunu hatırlatan Vali Ata, “Bugün dünyadaki gelişmiş ülkelere baktığımız zaman hepsinde eğitimin kalitesinin ve eğitim seviyesinin çok çok iyi olduğunu görebiliriz. Eğer biz Gaziantep’in marka kent olduğunu düşünüyorsak her alanda olduğu gibi eğitimde de mutlaka ve mutlaka Gaziantep’te yaşayan tüm vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle belediyelerimizin bize destek olması gerektiğini düşünüyoruz. Hedefimiz önümüzdeki süreçte 9 bin 600 derslik ihtilacımızı yaptırıp tüm okullarımız normal öğretime geçmek istiyoruz” diye konuştu.

Vali Ata çobanlık yapacak birinin dahi mutlaka üniversiteyi bitirme hedefinde olması gerektiğini ifade ederek, “Yıllardır söylüyorum, dağda çobanlık yapacaksanız bile üniversite eğitimini alın ve yine çobanlık yapın. Kendi işinizi yapıyor olsanız bile eğitime mutlaka gerekli önemi vermeniz gerekiyor” dedi.

Vali Erdal Ata yaptığı açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gaziantep Valisi Erdal Ata Eğitim Çalışmalarını Anlattı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler